bospot написа: Предстои да направим геоложко проучване.За подобен род сгради не е практично/общоприето да се прави геоложко проучване. Има ли някаква конкретна причина за това - свлачища, подземни води и т.н.?
bospot написа:Всичко е смятано на база 150 квм РЗП, ще се преизчисли според проекта, общо е към 3500 лв, вижда ни се нормално (при сравнение с проекти на познати).Цената е нормална стига да включва в нея пълния проектен пакет, а не само за пред общината. Това значи разработване на варианти, 3Д модел/визуализации, поне основни детайли и количествено-стойностна сметка.
bospot написа: пп: Отделно ми цитираха 600 лв за проект озеленяване, ако се изисквал от общината, която сума леко ме смути - такива ли са стандартите?! Такива били, ама да питам и вас...За съжаление на там клонят цените. Не че не се намират и със 100-150 лева по-евтино, но с много "къндърми и уговорки". Най-лошото е че обикновенно този проект практически не ти е необходим - в крайна сметка може да си фен на биоземеделието и да искаш овощно-зеленчукова градина. Същото е положението с ПБЗ, Пожарна безопасност и доклада за енергийна ефективност ама там поне е само записка която се преписва и цените са по-ниски. Озеленяването обаче колкото и да е "виртуално" си иска разработка и от там струва пари. Със сигурност в раьон Витоша (Симеоново, Драгалевци) искат озеленяване.
bospot написа: Оказва се, че чрез мрежата познати попаднахме на архитект и конструктор, които са близки и им имам доверие, че ще работят в наш интерес.Щом са ти познати е съвсем нормално да предпочетеш тях