• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 27
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
thinkpad - майстор
M.Yankov написа:
А нещо за оная тераска колеги? Дали е подходяща за баня? Ако направя колони отпред с пояс и да излея пак плочата. Така ще стане с по 20см по широка от страни и напред. (напред даже може да поеме още разширение)
Това малкото до задната врата според мен няма да ти стигне за баня, освен ако не изнесеш бойлера извън нея и то пак ще е като кибритена кутийка за комбинирано санитарно помещение. Можеш да отлееш наново с още укрепване и да я наддадеш плочата, но ще развалиш външният вид на къщата за сметка на функционалност. Така стоят нещата. Измери я тая малката тераска, но според мен не е повече от 4 квадрата, така както я гледам.
M.Yankov - специалист
Благодаря за уточнението. Да по скоро алпийска или общо казано планинска къща. Май тази снимка е по-подходяща :) Същата схема но ошерението отляво.

Изображение
Завладей пространството отляво на вратата
Точно там смятам да е чардака. Лошото е че там е и входа за долния етаж. Има ли плоча отгоре ще запуша входа - така де ще стане метър и нещо някъде отвора. Варианта е да прокопая стълбите още надолу :?
А има ли вариант да удължа покрива напред с някакъв тип снадка или трябва с нова конструкция?
Можеш да отлееш наново с още укрепване и да я наддадеш плочата, но ще развалиш външният вид на къщата за сметка на функционалност.
Ако се сещате на Дряновския манастир тоалетните как изкачат от стените. дали "дефекта" може да се превърне в ефект? Ако го облицовам с дъски заедно със цялата задна стена :? (гледайки снимката дясната стена) Тя се пада северна стена.
Последна промяна от M.Yankov на пет яну 30, 2015 4:37 pm, променено общо 1 път.
Stefan2000 - специалист
То сигурно ще има начин, но гледай да не ти се прехлупи много ниско стрехата.
А да променяш ъгъла при снадката, може да не е много красиво.
M.Yankov - специалист
На тази снимка се вижда по-добре входа. Изглежда само с прокопааване на други стълби ще е решението.
И като гледам островърхия покрив май наистина ще захлюпи. Това не е добре... какъв би бил варианта за чардак :?

Изображение
m_markovski - специалист
Янков, честито!
Скочил си в дълбоката вода на виладжиите.

Аз бих направил следното
1. Преглед на покрива като приемам, че нещата с него са по-скоро ОК съдейки по геометрията му. Но все пак- разпокриване, мушама/мембрана, скара/летви пренареждане на керемидите, олуци, челни дъски и обшивка
2. Бих бутнал стеничката (парапетчето) на верандата и бих удължил верандата напред до предната тухлена стена. Горе - или удължена стреха или асмалък. Подходът към къщата остава през сегашното стълбище отдясно. Верандата можеш да удължиш и леко наляво, като помислиш и за зидано барбекю. Можеш да направиш и един двоен комин от кота 0 и в него да вкараш барбекюто и печката от долния етаж.
3. Приземния етаж - ако имаш влага копаеш колкото може (ще се определи от дълбочината на основите) и настилаш камъни за дренаж, замазка + фибран - така избягваш евентуални проблеми с влагата и топлоизолираш пода
4. Бетонни пътеки по 1,2м около къщата и водоотвеждане
M.Yankov - специалист
Привет.
Първият ми ден в имота като собственик :rock:

Разчет на деня: Една добра и една още по-добра новини :-D
Първата - Покрива е в прекрасно сътояние. Дъските са перфектни, няма и петънце от влага. Няма счупени керемиди...само ще подмажа капаците.
Втората - с тая ел. инсталация мога да ползвам електрожена в кухнята :-D Изяло подменена с много сериозно окабеляване! Даже са пуснали кабел и на тавана.
Много ме зарадва този факт. Спестявам много пари, време и труд :partyman:

Разтурих тухлите на верандата. Почистих ги и чакат следващото си приложение.
Направих опит да почистя драките но ме надвиха гадините... е*аси ужаса. Тръгнали са някакви диви къпини, адски бодливи и със супер дълги стебла, оплетени къде ли не. Мотика, лопата, кирка, няма братче. Хване ли ме за крака няма пускане. Дайте идея как да се справя с тях! Наистина са навсякъде - около къщата и по цялата ограда. Не искам с препарат, защото ще затрия цялата екосистема... ако ги запаля с нафта по еко съобразно ли ще е? Нямам резачка иначе би било вариант.

Вътре охледах по внимателно пукнатините. Не бие на кухо и съдя, че е само мазилката. имаче някакъв Вебер за корекции 201 или 202 беше. Мисля да позровя проблемните участъци и да ги подмажа с този Вебер. Има една пкнатина обаче над една от вратите която е по серозна. Вижда се и от двете страни. Какво да правя там? Нова мазилка от двете страни решение ли е?

Като цяло състоянието на къщата е повече от задоволително.
Утре имам уговорка с водопроводчик да видим ще има ли вариант за мивка в мазата (приземния етаж). Ще помислим и за баня и WC. Онази тераска е малкичка наистина под 4кв.м е. Но наистина е много удобно там. Мога да излея нова плоча, като я издам малко напред и встрани. Ще изпъкне наистина и незнам дали няма да е грозно. В краен случай мога пък и да се лиша с част от вътрешното пространство.

п.с, направих снимки на пукнатините и оградата, но не мога да намеря пустия кабел за да ги кача. Открия ли го шервам веднага :)
gogyto - специалист
В кое селце се намира по точно...?
M.Yankov - специалист
gogyto написа:
Село Шехларе, сега Раклица. Намира се в подножието на връх Илийца в източна Стара планина.
gogyto - специалист
M.Yankov написа:
gogyto написа:
Село Шехларе, сега Раклица. Намира се в подножието на връх Илийца в източна Стара планина.
Аха, далечко ми е от вилата, а тя е близо до Вонеща вода, и за това попитах :)
M.Yankov - специалист
Около 150км са не е малко да :)

Немога да намеря тъпия кабел 8-[ Ето тази част свалих. Мисля цялата веранда да е дървена.... но не мога да го измисля нагоре. Онази плоча горе ако остане май няма да стои добре. Какво да правя :?

Изображение
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 27

Тема "Преустройство на селска къща." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: