Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Прикачен файл:
Схема-преорзмерена.jpg
Схема-преорзмерена.jpg (89.86 KиБ) Видяна 532 пъти
Какво може да се разбере от тази скица? Например ме интересува какво означават червените пунктирани линии, които частично се припокриват със съществуващата сграда. Говорим за ъгловия парцел.
А в съседния парцел има стопанска постройка, която не фигурира на скицата, а е на метър от оградата. Това означава ли, че е незаконна?
Това може би е застроителен план. Червените линии указват начин на застрояване препоръчително. А постройката може и да е законна но плана е по стар от нея затова я няма. А може и да е незаконна.
С червено - улици и тротоар + препоръчителен застроителен план. За второто не съм сигурен
Със синьо - граници на УПИ-та
С черно - съществуващи огради и постройки
Ако не бъркам, за жилищните сгради отстоянието до оградата е мин. 3м - така че може и незаконна да е/в нарушение въпросната стопанска постройка.
Да разбирам ли, че застроителния план е препоръчителен, а аз ще мога да строя на мястото на старата сграда, разбира се спазвайки отстоянията по ЗУТ.
yavor_dz написа:Да разбирам ли, че застроителния план е препоръчителен, а аз ще мога да строя на мястото на старата сграда, разбира се спазвайки отстоянията по ЗУТ.

За най сигурно хващаш един архитект, който отива в общината и разучава всичко. :partyman:
Тая втората линия пунктираната е притеснителна. Не е видно от скицата кое е валидно. Според мен има предвиждане за нова улица и с това ви местят къщите по червените пунктири. Ама никой не знае. Това важи за бъдещите застройки. Може да отидеш и в приемния ден на главния архитект и да питаш.
Това в Бургас ли е, дай точен адрес на имота да ти изкарам актуална скица :wink:
В Миролюбово. Скица ще имам до 2-3 дни, но благодаря за предложението :partyman: .
Нова улица не може да има.
Няма да строя засега, искам да си изясня положението.
Това е подземен кадастър с регулация (червено -улична регулация, синьо -вътрешна). Какво правят тия червени пунктири не знам, но не са застроителен план. За да разбереш дали може да строиш това което искаш - отиваш в общината да изкараш виза.
Не са ми ясни тези неща. Това не е ли виза? Снимал съм само част от нея. На скицата има съгласуване от ЕВН и ВиК. На нея на ръка е написано, че се допуска изготвяне на инвестиционен проект с указани височина, Кпл и Кинт.
от DeyanS » пет яну 13, 2017 3:04 pm
Червените пунктирни линии вътре в имота са ти ограничителни застроителни линии, което означава, че при ново строителство си длъжен да се съобразяваш с тях. Не може да строиш ново, върху петното на старата сграда. Те са я нанесли като съществуваща и следва да ти се води търпим строеж. Друг е въпроса доколко е актуална скицата и дали няма изменения. Не е нужно да ходиш в общината. Районния архитект (техник) трябва да има тази информация. Можеш и да поискаш да ти извадят актуална скица на действащия ПУП.
Благодаря! Само едно не ми е ясно. Нали след като се отчетат отстоянията по ЗУТ 3/5 метра, остава някакво пространство от двора. И аз нямам ли право да строя където реша в него, а не точно където е указано в скицата. Извинявам се, ако въпросът е малко глупав.
от DeyanS » пет яну 13, 2017 4:02 pm
yavor_dz написа:Благодаря! Само едно не ми е ясно. Нали след като се отчетат отстоянията по ЗУТ 3/5 метра, остава някакво пространство от двора. И аз нямам ли право да строя където реша в него, а не точно където е указано в скицата. Извинявам се, ако въпросът е малко глупав.


Не ти е глупав въпроса. Никой не е длъжен от всичко да разбира.
По въпроса ти. Именно за това се прави ПУП. Има си устройствени параметри - вид на територията, плътност на застрояване, Кинт, височина и т.н. На тази база се определят тези застроителни линии, които могат да бъдат: задължителни - плътни, и ограничителни - пунктирни. В петното, образувано от тези линии може да се строи, спазвайки и другите ограничения. За да си наясно както точно може да се прави в твоя имот ти трябва извадка от действащия ПУП.
То ако наистина е виза трябва да е извадка от въпросния ПУП. Проблема е, че е некоректно/некадърно издадена и не съдържа юридически коректна информация. Отстоянията 5/3 метра си важат по закон (независимо колко зле е направена визата). Проблема ти в случея е че не знаеш колко разстояние ти искат от улицата - отиди в общината и разбери или направо пусни искане за виза спрямо къщата която смяташ да строиш.

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Къщи”