• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 17
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
8180 - майстор
Фло написа:
Там в средата на зида е равновесната ,средната точка на температурния пренос вътре-вънка т.е. температурните колебания са нулеви ,съответно устойчивостта на материала и дълготрайността многократно се увеличава в сравнение с тази отвън .В средата на зида изолацията е и с малки температурни натоварвания и затова е по ефективна.
Фло, знам, че се привърженик на "тройния зид" с неговите +/- (както всеки др.), насочвал съм и интересуващи се към теб, дори работно (за мен си) го водя зид-Фло но:
Не са прецизни разсъжденията в червено.
Където и да е положена ТИ, тя поема (ако е читава) най-голямата температурна разлика в потока вътре/вън - това й е предназначението. Температурната разлика между двете й страни, обикновено е НАЙ-ГОЛЯМА, респективно натоварванията също. За евентуална разлика в ефективността, въпросът е дискусионен и (като правило) сравненията се базират на трети фактори - цена, технологичност, традиции и т.н.
Фло - специалист
8180,ако си представиш температурния пренос вънка-вътре като люлката долу ще видиш средната точка ,че е с най-ниска амплитуда зиме и лете .

Изображение
gkaraivanov - специалист
От видяното в английският линк става ясно че кондензът в средата на стената си има посока и се изтича някъде?Тук съм виждал такава вградена изолация но тя е прилепнала за двете стени с целият си обем,и не съм чувал за отичане на конденза !Даже и да поставя каменна вата с плътност 150 кг./м3 и при нея пак ще има някакъв конденз макар и по малък и това ще е проблем защото съм сигурен че нашите майстори не знаят как да го направят,те само я лепят!
В този случей какво е решението да правя и външна ТИ ли?,защото проектанта е заложил 5 см. вградена в стената ТИ трябва да я направим!
А относно устойчивостта на сградата от сеизмични процеси смятам че проектът е издържан технически и зградата ще е здрава нали е минал през технически съвет!
gechev - специалист
Зидът тип "сандвич" или "Фло" е "класика в жанра" в много страни се използва. Само едно ме притеснява и това е видът на топлоизолацията. Когато правихме изпитването на "огнеустойчивост" на нашите зидарски блокчета след нас на ред бяха фирма с блокчета тип "сандвич" от бетонови плочки от двете страни и залепен стиропор по средата. След няколко дни отидох за документите и се поинтересувах за техните резултати. Оказаха се плачевни, едва няколко минути нагряване и стената се срутила от наличието на стиропора. Затова мисля, че комбинация с вата, перлит или др. е по удачна.
Tsilkov - майстор
gkaraivanov написа:
От видяното в английският линк става ясно че кондензът в средата на стената си има посока и се изтича някъде?
Англичаните правят двойния зид с цел получаване на конденз за да не позволят навлизане на влага към сградата(при тях е много важно).Изтичането е отдолу през канали. Бонус се явява и това че къщата диша. При нашия климат нуждата обикновенно е обратна - влагата бяга отвътре навън и целта ти е да нямаш конденз. Ще трябва да си намериш софтуер и/или инженер които да ти сметне вероятността за получаване на конденз(някаква графика се правеше).От там после предполагам ще се наложи премисляне на дебелина на кухината, материал, със или без въздушна междина......
Фло - специалист
gkaraivanov написа:
В този случей какво е решението да правя и външна ТИ ли?,защото проектанта е заложил 5 см. вградена в стената ТИ трябва да я направим!
Не се шашкай толкова с този конденз колега.Кондензът в зида е повече теория ,отколкото практика,нещо като мита за края на света.Теоритично е възможно ,на практика след стотици милиони години!За да ти се получи конденз във средата на зида,дето е изолацията трябва да са накуп едновременно сума ти предпоставки,което в обичайната практика не се случва.Много хубаво ти го е направил проекта проектанта с трислойната зидария.
gkaraivanov - специалист
Благодаря Фло и аз така мисля още повече че се намирам в Свиленград тук относителната влажност е сравнително ниска,тъй като няма голям воден басеин в непосредствена близост,затова мисля да наблегна на каменна вата с плътност
150 кг./м3 вътре в стената и да забравя за втора вътрешна или външна изолация.
8180 - майстор
Фло написа:
8180,ако си представиш температурния пренос вънка-вътре като люлката долу ще видиш средната точка ,че е с най-ниска амплитуда зиме и лете .
Ще ми е необходима голяма фантазия - не го владея.
Температурният пренос е число и няма как да е права.
Температурното разпределение в стената би могло да е права САМО в ЕДНОРОДНА стена.
Мечтаната средна точка (опора на люлката) си е подвижна, в синхрон (основно) с външната температура.
И да, при "зид Фло" би могло да се постигне, в средата на зида да имаме половината от разликата в температурите вътре/вън, но какво от това?
Тезата ти е "изсмукана от пръстите" в случая.
Не сме детска градина, сори.
VLADO66 - майстор
Правил съм навремето къще с 10см.итонг/10см.EPS/10см.итонг и хората и до сега се топлят на ток.Чат-пат се виждаме и не се оплакват-не ми е удобно да ходя да им дупча стените да гледам дали има конденз вътре.
Tsilkov - майстор
VLADO66 написа:
дали има конденз вътре.
И да има щом са със стиропор е все тая. Не казвам че ще се повява проблем с влагата ама появи ли се е кофти. Не виждам какво пречи които си прави такава стена да "спретне" едно изчисление за проверка - имаше мисля дори във форума тема как става, а в нета е пълно с теми. 1-2 часа ровене и смятане е по-добре от нощни терзания.
gkaraivanov написа:
в Свиленград тук относителната влажност е сравнително ниска
То в цяла България е така - при нас влагата върви отвътре (дишане, къпане, готвене, пране) - на вън.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 17

Тема ""Вградена" термоизолация по време на строежа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: