Фло, Фибрана (2-3см дебел) в горния край на тухления зид няма ли да предпази стената от въпросните влияния по време на земетръс? (идеята ми е той да се използва вместо пяна, като бетона се излива след като стената е изградена. Така тя се "затиска" с фибрана и служи и за кофраж на бетона над нея)
emilvtc написа:Фло, Фибрана (2-3см дебел) в горния край на тухления зид няма ли да предпази стената от въпросните влияния по време на земетръс? (идеята ми е той да се използва вместо пяна, като бетона се излива след като стената е изградена. Така тя се "затиска" с фибрана и служи и за кофраж на бетона над нея)Ами питай си техническия ръководител на обекта или конструктора е ли е фибрана еластична връзка или не е!Аз не мога да го определя като годен за такава функция. Отделно пък като видя някой да вдига първо зидовете и после да лее колони и греди при скелетно -гредова конструкция ,директно го отписвам от графата надежден майстор.
Фибрана уважаеми колега е органика и като всяка органика старее с времето,губи еластичност ,става ронлив и трошлив!