• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
emilvtc - специалист
Фло, Фибрана (2-3см дебел) в горния край на тухления зид няма ли да предпази стената от въпросните влияния по време на земетръс? (идеята ми е той да се използва вместо пяна, като бетона се излива след като стената е изградена. Така тя се "затиска" с фибрана и служи и за кофраж на бетона над нея)
Фло - специалист
emilvtc написа:
Фло, Фибрана (2-3см дебел) в горния край на тухления зид няма ли да предпази стената от въпросните влияния по време на земетръс? (идеята ми е той да се използва вместо пяна, като бетона се излива след като стената е изградена. Така тя се "затиска" с фибрана и служи и за кофраж на бетона над нея)
Ами питай си техническия ръководител на обекта или конструктора е ли е фибрана еластична връзка или не е!Аз не мога да го определя като годен за такава функция. Отделно пък като видя някой да вдига първо зидовете и после да лее колони и греди при скелетно -гредова конструкция ,директно го отписвам от графата надежден майстор.
Фибрана уважаеми колега е органика и като всяка органика старее с времето,губи еластичност ,става ронлив и трошлив!
emilvtc - специалист
Фло, Благодаря за търпението ти и изчерпателният отговор.
Фло - специалист
emilvtc написа:
Фло, Благодаря за търпението ти и изчерпателният отговор.
Колега разбирам те много добре ,и аз като тебе търсих различни и според желанието си достатъчно достъпни и икономични начини да си строя къща! Отне ми долу-горе 2 години да си направя преценки и проучвания. Моето предложение е на всичко в строителството да погледнеш и от друг,собствен ъгъл със стремеж да разбереш и смисъла на това как и защо така се правят нещата.Ще срещнеш тогава много антилогика,много незнание и понякога недобросъвестност.Желая ти успех!
stivemaster - майстор
А какво не и харесваш на пяната в тази и функция бе колега че искаш да я замениш с фибран . Пяната освен еластичен пълнеж е и мощен фиксиращ материал , помисли малко.
PIP - майстор
Фло написа:
..Целта е земетръсните пояси и колони е да не предават трептения,триене и натиск към зида! В противен случай ще се получи мощна инерционна сила, допълнително натоварване на скелета и разрушенията ще са големи.Това е смисъла на еластичната връзка.Тия изисквания от 2007 г.не са случайни,а са плод и на световен опит за мерки в противоземетръсното строителство.
Можеш ли да дадеш един пример къде в света зидарията се 'хваща' с пяна, защото на мен от доста време ми е любопитно какво ще стане с тея зидове при евентуален земетръс и се чудя къде ли ще се приземят. Аз не съм строител, но противно на теб не бих допуснал подобно строителснво на собствена къща :shock:
Бат Иво - специалист
Къде тук има еластична връска между тухли и колони? Или тези хора строят неправилно?

Прикачен файл

23gr.jpg
23gr.jpg (47.53 KиБ) Видяна 3513 пъти

Прикачен файл

22gr.jpg
22gr.jpg (24.42 KиБ) Видяна 3513 пъти
emilvtc - специалист
stivemaster написа:
А какво не и харесваш на пяната в тази и функция бе колега че искаш да я замениш с фибран . Пяната освен еластичен пълнеж е и мощен фиксиращ материал , помисли малко.
stivemaster, не се впечатлявай много-много от писанията ми. Нямам опит в строителството и въпросите ми са с цел да разбера технологията (правилната разбира се). Не, че аз ще си строя къщата (нямам опит), но искам поне "теоретично" да имам някакви познания и да не позволя на по-малко информирани и от мен "баш-майстори" да ме подведат (било от незнание, било от мързел или от мърлящина). За сега се опитвам да бъда много четящ потребител :)

Бат Иво, българските тухли (спомни си какви са) ама никак не приличат на тези от картинките. Можеш ли да ми кажеш как точно (ако може по-подробно) се изгражда двоен зид с БГ 4етворки зидани с отворите вертикално?

Относно сценария който описа ФЛО - съгласен съм, че стоманобетонния скелет не би трябвало да предава усилията (натиск, триене, вибрация) на тухления зид (при положение, че тухлите не са от носещите). Може би твоите тухли от картинката са "носещи" ... Можеш ли да дадеш повече инфо?

Фло, все пак някак си трябва да се "спъне" стената някак си към желязобетонната конструкция. Само на пяната ли се разчита?
Biso е предложил крайните тухли да са отрязани и да са "самозатискащи" се. Това добър вариант ли е?

П.П.
Все още съм на идеен проект и нямам строителен инженер или строителен техник. Ще имам, но като стигна до там :-)
kaktys - напреднал
Емил,хората от Поротерм са го измислили,имат всякакви размери тухли.За мен, наи добрият вариант за къща е следния-външен зид -единични тухли по възможност клинкер,вече има и в БГ,(така ще имаш хубава фасада винаги , а не потекли разни цветни вадички),вътре тухли Поротерм,посредата ТИ и това е,колкото по сложно,толкова по трудно¿
Фло - специалист
Бат Иво написа:
Къде тук има еластична връска между тухли и колони? Или тези хора строят неправилно?
Бат Иво,това което показваш е някаква уйдурма на испански,вероятно от Латинска Америка.Представлява зидария запълнена с асфалт в средата,вероятно минералбетон /ако има и ситен чакъл вътре/ и е изградена като носеща зидария със земетръсен пояс отгоре!
По -горе някъде писах че зидовете са 2 вида: самоносещ и носещ.
Самоносещия се използва при скелетни констукции и не се заклинва,закамява и др. а се прави еластична връзка със скелета.На твойта илюстрация няма скелет и изпълнението е на носещ зид.
Носещият зид се обримчва със земетръсни пояси, може и с колони през тухлите както е на снимката и при него няма еластични връзки.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13

Тема "Идеи около реализацията на еднофамилна къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: