• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 61
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
2metraninja - специалист
пет ное 13, 2020 5:57 pmшоп написа:
пет ное 13, 2020 5:38 pm2metraninja написа:
Много по-скъпо ли излиза да се сложи подово, отколкото да се слагат радиатори/конвектори евентуално за термопомпа?
При твоя случай ако сега не сложиш подово, а след години ще сгрешиш много.
Подово отопление монтирано при строежа е по-евтино и комфортно от система с отопление с радиатори.
"Сега" ще е след като се сложат стените и преди да се сложат плочките. Така поне смятам да направя. Сам разбирам, че да не сложа нищо преди да сложа подовите настилки и после след година-две да къртя за да слагам радиатори или подово, не е ОК. Аз имах огромното желание да отоплявам къщата с 1-2 големи хубави климатика, но жената иска пелетна камина, а аз разбрах от един приятел, че в тяхното село имало някакъв майстор, който за 13 000 лв му бил направил всичко за 180 м2 къща на два етажа - термопомпа, радиатори и конвектори (каквото и да са това) за охлаждане. Това не ми се вижда много като пари, преди няколко години, когато се интересувах, системите с термопомпи все още бяха десетки хилияди левове. Ще се видя с този човек и ще го помоля да ме консултира и да ми каже цена за ТП и всичко останало какво трябва.
пет ное 13, 2020 5:57 pmшоп написа:
Ако ще се отопляваш с ТП подовото е ОК
Ако искаш и да се охлаждаш с ТП си заложи и изводи за вентилаторни конвектори към всяка стая. Не пести от диаметър на тръбата. Забрави тръбички ф16
Няма да обеднееш ако заложиш ф20, ф25
не забравяй и тръби за отвеждане на конденза от конвекторите при охлаждане с подходящ наклон. Те могат да бъдат и ф16 :-)
А различно ли е подовото ако реша все пак с пелетна камина да го топля?
Чираче - майстор
пет ное 13, 2020 6:13 pm2metraninja написа:

Аз съм с пелетен котел. С радиатори и подово. Имам и няколко климатика, и камина на дърва. Подовото не е различно. Зависи как е направено. И според мен не слагай конвектори - шумни са.

Къде точно е местоположението на къщата?
2metraninja - специалист
В Беломорски е.
А ако ще слагам термопомпа, не е ли задължително да имам и конвектори за да се охлаждам? Ако сложа термопомпа, ще ми остане свободен комина - няма да имам камина на пелети и може да сложа нещо на дърва там - за уют с жив огън и за екстремни ситуации, ако тока спре някой път.
шоп - майстор
пет ное 13, 2020 6:13 pm2metraninja написа:

При пелетна камина вече нямаме нискотемпературно отопление и се слага само един смесителен вентил.
Представи си камината подава топла вода 65 градуа, а към подовото трябва да подаваме 35 или 40 градуса вода.
Смесителният вентил върши тази работа.

Ако ме послушаш си пусни тръби ф17, Ф18 или ф20 със стъпка 10 см
Дължина на кръговете 50-60м

Няма да сгрешиш и след време ще се сетиш за мнението ми , когато ще ти е топло и няма да купуваш скъпа циркулационна пома, която да харчи много ток:-)
шоп - майстор
пет ное 13, 2020 6:23 pmЧираче написа:
Имам и няколко климатика
Те пък климатиците са безшумни
И според мен не слагай конвектори - шумни са.
И как ще се охлади с ТП без конвектори?
Чираче - майстор
пет ное 13, 2020 6:56 pmшоп написа:
Имам и няколко климатика
Те пък климатиците са безшумни
И според мен не слагай конвектори - шумни са.
И как ще се охлади с ТП без конвектори?
Климатиците са за аварийно ползване
schuldiner - майстор
На мен проектът ми харесва като цяло. Особено ако се допълни после с лятна кухня, лятна баня и антре.
При толкова солидни основи нямаше да се замисля помещения 6, 7 и 8 да са монолитни, с плоча и шайби във вътрешните стени. Освен за повече пожарна безопасност, бетончето много ще помогне и за укрепването, щото този фрейминг не е много сигурно колко ще е стабилен хоризонтално.
И голяма грешка правиш, че не работиш лично по дървената конструкция!
2metraninja - специалист
пет ное 13, 2020 6:51 pmшоп написа:
А ако трябва повече от 50-60 метра в стаята - в моя случай в хола - просто да пусна 2-3 отделни кръга ли?
Чираче - майстор
пет ное 13, 2020 7:23 pm2metraninja написа:
пет ное 13, 2020 6:51 pmшоп написа:
А ако трябва повече от 50-60 метра в стаята - в моя случай в хола - просто да пусна 2-3 отделни кръга ли?
При мен тръбите за подовото са по около 20 м отиваща и 20 м връщаща вода. Според майстора това бил максималния компромис. Ако помещението е по-голямо, трябва да се пуснат други кръгове. Подовото рядко се включва от настройките заради добрата термоизолация на къщата.
2metraninja - специалист
пет ное 13, 2020 7:11 pmschuldiner написа:
На мен проектът ми харесва като цяло. Особено ако се допълни после с лятна кухня, лятна баня и антре.
При толкова солидни основи нямаше да се замисля помещения 6, 7 и 8 да са монолитни, с плоча и шайби във вътрешните стени. Освен за повече пожарна безопасност, бетончето много ще помогне и за укрепването, щото този фрейминг не е много сигурно колко ще е стабилен хоризонтално.
И голяма грешка правиш, че не работиш лично по дървената конструкция!
Благодаря, ще има в двора лятна кухня/барбекю/теферич/трапезария, както и антре. Чак лятна баня не знам, бях мислил за нещо като плажен душ до площадката за спорт евентуално :)
Не съм се замислял за зидани помещния, макар че ще имам зидан комин наистина. Може би изобщо мокрите помещения нямаше да е лошо и те да са зидани, но не знам доколко е възможно на тоя етап. За хоризонталната стабилност, архитекта го е смятал, гледах там някакви компютърни симулации на странични усилия с данни. В тази връзка външната обшивка ще е с ОСБ по проект, но няколко души вече ми казват да съм го бил сменял с гипсофазер, защото не се раздувал при овлажняване. Аз не съм виждал гипсофазер на живо, но си мисля че той няма тази структурна здравина, която ОСБ-то има и ОСБ-то играе роля точно в опаянтването на фрейминга, докато гипсфазера няма да го може това.

Защо казваш че е голяма грешка че няма да работя по дървената конструкция? Аз много исках - то изобщо от там тръгнах с фрейминг да проектирам, но работата ме натисна. Ако оставя аз сам да си го кова, ще откарам месеци, а желанието ни е колкото се може по-бързо да стане и да се нанасяме. Исках също поне да присъствам/помагам, но ме хвана точно сега коронавируса и сега съм пред избор - или да забавя с 2 седмици целия проект, или да им казвам да правят каквото знаят на майсторите и аз след 2 седмици да ги видя каква са я свършили :x
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 61

Тема "Строя дървена къща с фрейминг в Пловдив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: