пет ное 13, 2020 5:57 pmшоп написа:"Сега" ще е след като се сложат стените и преди да се сложат плочките. Така поне смятам да направя. Сам разбирам, че да не сложа нищо преди да сложа подовите настилки и после след година-две да къртя за да слагам радиатори или подово, не е ОК. Аз имах огромното желание да отоплявам къщата с 1-2 големи хубави климатика, но жената иска пелетна камина, а аз разбрах от един приятел, че в тяхното село имало някакъв майстор, който за 13 000 лв му бил направил всичко за 180 м2 къща на два етажа - термопомпа, радиатори и конвектори (каквото и да са това) за охлаждане. Това не ми се вижда много като пари, преди няколко години, когато се интересувах, системите с термопомпи все още бяха десетки хилияди левове. Ще се видя с този човек и ще го помоля да ме консултира и да ми каже цена за ТП и всичко останало какво трябва.пет ное 13, 2020 5:38 pm2metraninja написа: Много по-скъпо ли излиза да се сложи подово, отколкото да се слагат радиатори/конвектори евентуално за термопомпа?При твоя случай ако сега не сложиш подово, а след години ще сгрешиш много.
Подово отопление монтирано при строежа е по-евтино и комфортно от система с отопление с радиатори.
пет ное 13, 2020 5:57 pmшоп написа: Ако ще се отопляваш с ТП подовото е ОКА различно ли е подовото ако реша все пак с пелетна камина да го топля?
Ако искаш и да се охлаждаш с ТП си заложи и изводи за вентилаторни конвектори към всяка стая. Не пести от диаметър на тръбата. Забрави тръбички ф16
Няма да обеднееш ако заложиш ф20, ф25
не забравяй и тръби за отвеждане на конденза от конвекторите при охлаждане с подходящ наклон. Те могат да бъдат и ф16![]()