• 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 45
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
pipbel - майстор
И растера.
С 10 см двойно каширана с алум.фолио вата отгоре.

Прикачен файл

SS850126.jpg
SS850126.jpg (103.19 KиБ) Видяна 5243 пъти

Прикачен файл

SS850127.jpg
SS850127.jpg (112.55 KиБ) Видяна 5243 пъти

Прикачен файл

SS850130.jpg
SS850130.jpg (56.78 KиБ) Видяна 5243 пъти

Прикачен файл

SS850131.jpg
SS850131.jpg (85.66 KиБ) Видяна 5243 пъти
EDI - майстор
Само едно нещо - защо горния слой вата е с алуминиево фолио.То трябва да е само към топлата страна.Втория слой трябваше да е без фолиото или с паропропускливо фолио.
pipbel - майстор
Еми струва ми се така е по-логично и по-добре е защитена ватата.
Отгоре нямам керемиди та да се проветрява/изсушава ватата.
Имам 25 см между горния слой на ватата и таванската плоча, а в това пространство също има достатъчно условия за образуване на пари...
8180 - майстор
pipbel написа:
Отгоре нямам керемиди та да се проветрява/изсушава ватата.
Имам 25 см между горния слой на ватата и таванската плоча, а в това пространство също има достатъчно условия за образуване на пари...
Докторе,
Коя плоча беше тази - топлоизолирана ли е ?
Ако не - в комбинация с червеното е проблем, според мен.

По науката Еди е прав. Не сме го виждали досега и ме затруднява.
pipbel - майстор
Тази плоча отгоре е таванската.
В момента не е , но ще бъде топлоизолирана по-нататък с 5 см фибран от горната (откъм тавана) страна.
Самия таван в една част ще е използваем (топъл), но точно там където е растера ще е студен.
Магазина ще е изолоран от 3 страни, но не и откъм лицевата си (към улицата)страна, понеже там ще се лепи камък, а и по-голямата част от площта е врати и прозорци.
Тоест тези 25 см над прозорците откъм улицата ще са неизолирани и затова си мисля че биха създали условия за конденз/мухъл/пари и съответно влошаване качествата на ватата. Затова положих фолио и отгоре.
Замислям се дали пък да не сложа поне 2см фибран отвън :? ...само там горе, над прозорците.
8180 - майстор
pipbel написа:
Замислям се дали пък да не сложа поне 2см фибран отвън :? ...само там горе, над прозорците.
А защо не отвътре - така поне се препоръчва Фибрана.
Същото и за плочата, доколкото разбрах.
Изобщо това "кухо" пространство над ватата ме притеснява.
Фолиото по принцип е за Пароизолация (основно), която от своя страна спира ВЪТРЕШНАТА влага да не навлиза към студени участъци чрез ДИФУЗИЯ - достатъчна е една такава преграда.
С този растер, според мен трябва сериозно да се помисли за другия "канал" за навлизане на влагата - ВЪЗДУШНИЯТ. Ако има условия това да става през разни неплътности, преминаващият въздух действително може да пренесе доста топлина и влага към кухината, а влагата действително да кондензира някъде в това студено пространство. Не е изключен имухъл. Такъв път би могъл да съществува през неплътно долно фолио - вата - неплътност в горното фолио.
Не се сещам за лесно решение - нещо да се вдигне (или допълни) ТИ до монолитните плочи/стени ми се върти (кухината да е "на топло".
Нещо (неприятно установявам), че някак наопаки ги мислиш нещата - ЩЕ допуснем конденз, а после ще се предпазваме (с горното фолио).
Дано греша, ама...
pipbel - майстор
А защо не отвътре - така поне се препоръчва Фибрана.
Не мога отвътре, понеже виждаш на снимката че е бъкано с кабели там, демек....пожаааар :x
Нали и затова сложих вата я, макар да съм фен на фибрана
Нещо (неприятно установявам), че някак наопаки ги мислиш нещата - ЩЕ допуснем конденз, а после ще се предпазваме (с горното фолио).
Точно обратното ги мисля - понеже не съм сигурен дали няма да има конденз там - съм предпазил и ватата отгоре.
Ми кажи в тази задачка каво още да сторя :?: за да не допусна конденз в това пространство....
rulom - модератор
pipbel, отдавна следя развитието на къщата и все ме гложди един въпрос, та тая вечер мисля да го задам:
При всичката тая свръх-изолация, вата, фолио, фибран и т.н. помислил ли си за вентилационна система?
Някъде там из темите ми отговори че ще взимаш рекуператор, ама не каза за вентилация на цялата къща ли ще бъде или само за камината?
8180 - майстор
Докторе,
Засега това като подход, ако си разбрал какво ме притеснява.
8180 написа:
Не се сещам за лесно решение - нещо да се вдигне (или допълни) ТИ до монолитните плочи/стени ми се върти (кухината да е "на топло".
pipbel - майстор
rulom, Вентилационна система в чистия и вид не съм предвидил.
Всички бани са с прозорчета (без 1) и на всички ще има автоматични вентилаторчета със сензори за влага и таймери свързани с отдушник над покрива.. Влага/пари от баните няма да ми вървят из къщата.
Освен рекуператора в дневната друго не предвиждам.
Имам като резерва 1/2 комин (комина ми е двоен) , който минава през всички стаи. Евентуално той може да се ползва за тази цел....
Някакви идеи в тази насока ?
  • 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 45

Тема "Строителство - епизод 2" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: