Hristian78 написа:Slavi74 кажи ми ти какъв панел си си сложил - полиуретан или екструдиран полистирол? А каква дебелина? Лятото налага ли ти се да пускаш климатик, не напича ли покрива? Има ли голямо количество, което се изрязва и хвърля при монтажа?Кой ти ги монтира панелите?Как затвори покрива отвътре, защото и моят ще е обитаем? Казват, че при покрив с ISOTEC двете изолации - на покрива и на стените се срещат и така няма термомост и конденз, вярно ли е? При теб получи ли се така? Имали някакви по-скъпи консумативи при монтажа? А с плащанията имали някакъв проблем, защото от фирмата искат аванс при даване на поръчката?Нали ти казах, че веднъж ги слагах и повече не искам и да ги виждам. Не отговори на всичките въпроси.
Vadim мисля, че или не се разбираме какво говорим, или нещо не ти е ясно. Като говорим за пари и дишане, представи си, че живееш в блок и съседът ти отгоре си е сложил балатум или ламинат, които също спират циркулацията на парите. Мислиш ли, че всички хора с такива съседи имат проблеми с парите, или пък специално отварят прозореца, за да нямат мухал? Конденз става като се срещнат топлия и студения въздух. Когато топлоизолацията на покрива ти е добра, температурата отдолната страна е като стайната и конденз няма. Проблеми се получават, когато останат някави празни пространства между изолацията и гредите и там се срещат топлия и студения въздух. Нали винаги под ватата слагат пароизолация, така че покрива винаги е затворен, но това не е проблем. Всъщност мисля, че на сайта на ISOTEC са сгрешили, защото и самия полиуретан не поема влага, тъка че самият той е пароизолация, а алуминия е допълнително. Затова по покривите най-удачно е да се ползват полиуретан или екструдиран полистирол, защото не поемат влага.
Растоянието над топлоизолацията, за което пишеш е всъщност височината на профила върху който лягат керемидите и на практика така се замества двойната летвена скара. От там се оттича водата ако премине някъде през керемидите, а наистина става и вентилация, та нали затова се прави вентилируемото било, което изискват всички производители на керемиди.Незная дали слагането на топлоизолация кара керемидите да правят конденз. Аз мисля, че тове се получава от затварянето на покрива с плътна обшивка. Едно време като е имало само греди, летви и керемиди, вентилацията е била перфектна, но и таваните са били необитаеми.
Ако човек добре си сметне дължината на сачака, може да не се наложи да реже керемидите, а да завърши на цяла керемида. Ако се наложи да поставя нещо за последния ред керемиди, се продават такива профили, като на панелите, които се слагат горе при билото. Чудя се дали наистина си работил с тези панели, щом незнаеш тези основни неща?
Tsilkov написа:Hristian78 гледам си доста запознат със системата - чудя се тогава защо питашОт доста време се ровя из мрежата и проучвам, какви са правилата за един хубав покрив и понаучих доста. Всъщност, нещата за които пиша са валидни при всякакъв вид покриви - и пароизолацията, и вентилацията под керемидите, и това че изолацията трябва да е плътна и без термомостове, и дори това че ако не си оразмериш добре ребрата накрая ще трябва да режеш керемидата, независимо дали си с двойна скара и т.н.или с панели. Доколкото виждам тези неща вече са се наложили в строителството, като се избягват грешките правени преди години. Ако бъркам някъде, може да ме поправиш, все пак ти си правил доста покриви.Имам две предположения:
1. Ти си от ония чешити дето си наумяват нещо нестандартно и си търсят поне един човек да им потвърди/да се зарадва/ да се преклони на решението
2. Правиш си скрита реклама в стил "американска застрахователна/брокерска компания търсеща пенсионери за зарибяване"
Ако е второто си хабиш времето и рискуваш да станеш за смях
Аз съм избрал да не се водя от цената, а от качеството. За да се постигне едно и също качество накрая човек дава все едни и същи пари. Те нещата са сметнати не от нас. Хареса ми примера на Slavi с кренвиршите

Кажи ми ти какво препоръчваш за покрива и ако може някаква калкулация на квадрат, за да може да го сравним с ISOTEC.
Аз няма да си направя покрива сам като Фитилчо, така че не мога да си спестя парите за труд. При мен всички варианти, които съм си харесал излизат над 100лв/кв.м. Само ватата с плътност 150кг/куб е на цена около 210лв/куб, което за 15см излиза 31лв/м2., като сложа дървения материал, OSB, фолиа(хидро и паро), летви, керемиди и труд - все дотам я докарвам.