• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 61
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
schuldiner - майстор
Компютърните симулации са по проектни данни. В действителност какво ще е... Не е да не съм виждал паянтови дървени къщи, нищо че са от реномирани строители. Апропо, фирмата известна и с добро име, материалът австрийски, покривът с дюшеме, предвиден за тераса, ама персоналът сменен преди 3 месеца с някакви кофражисти - направо му се доплака на инвеститора. Иначе три къщи му беше построила същата фирма, без забележка. Но на последната каквото можели да объркат - объркали.
Това е едната причина да си там. Втората е, че ще пропуснеш кефа лично да участваш /не съвсем сам/ - дървото е много благодарен строителен материал, не е като тухлите и бетона.
2metraninja - специалист
пет ное 13, 2020 8:03 pmschuldiner написа:
Иначе три къщи му беше построила същата фирма, без забележка. Но на последната каквото можели да объркат - объркали.[/i]
Това е едната причина да си там.
Аз твърдо вярвам в надзора. Чел съм изследвания, в които дори само монтирането на наблюдение - без дори да ги гледя някой реално - повишава с 20-30% ефективността на служители. Предполагам че и при майсторите е така.
пет ное 13, 2020 8:03 pmschuldiner написа:
Втората е, че ще пропуснеш кефа лично да участваш /не съвсем сам/ - дървото е много благодарен строителен материал, не е като тухлите и бетона.
Именно, аз затова се хванах изобщо да строя фрейминг. Защото мога и ще ми е кеф да го режа и кова. Освен това съм изгледал поне 15 пъти на дядо Лари Хоун видеата и съм му изчел книгата :-D Освен да забавя наистина строежа. Де да знам. Де'ба и тъпия вирус, всичко ми обърка... И на всичкото отгоре не било 2 седмици карантина от датата на която е взета пробата, ами от датата на която е излезнал резултата. А при мен разликата е цели 3 дни. :vom:
schuldiner - майстор
Вместо да гледаш видео, да беше почиракувал месец-два. Щеше да разбереш дали ставаш за тази работа. Майсторите обикновено са темерути и /видео/наблюдението само ще ги раздразни. Както и всякакъв контрол от профани. Аз се учех във времето, когато майсторът можеше да изгони от обекта всеки без проектанта и техническия. И го правеше.

Я малко подробности, как ти е премостен таванът над дневната?
Като говориш за осб срещу гипсфазер, какви дебелини?
Прозорците ги виждам - доста са, което е супер, ама къде и какви са диагоналите по проект /северна и южна фасада/?
2metraninja - специалист
пет ное 13, 2020 8:57 pmschuldiner написа:
Вместо да гледаш видео, да беше почиракувал месец-два. Щеше да разбереш дали ставаш за тази работа. Майсторите обикновено са темерути и /видео/наблюдението само ще ги раздразни. Както и всякакъв контрол от профани. Аз се учех във времето, когато майсторът можеше да изгони от обекта всеки без проектанта и техническия. И го правеше.

Я малко подробности, как ти е премостен таванът над дневната?
Като говориш за осб срещу гипсфазер, какви дебелини?
Прозорците ги виждам - доста са, което е супер, ама къде и какви са диагоналите по проект /северна и южна фасада/?
С огромно удоволствие бих почиракувал и си го мислех, ама първо няма къде, второ, много скъпо обучение ще ми е, за съжаление не мога да си представя да се откажа 2 месеца от доходите си в полза на чирашка надница. Ставам за всякаква работа, много над средното съм сръчен. И с удоволствие бих работил нещо с ръцете си да си вадя хляба, ако можех да вадя толкова пари колкото вадя с акъла си.

Тоя ми майстор е интелигентно, сравнително младо момче, и като го питам/контролирам си прави труда да ми казва и да ми обяснява. Освен това е приятел на мой приятел, не е съвсем хванат от гората.

Прилагам скица от конструктивна част за премостването. ОСБ-то е ОСБ 3 1см за отвън. Гипсфазера не съм го мислил сериозно. Кажи повече за него - изобщо алтернатива ли е?

За кои диагонали питаш? Ако е тези, опаянтващите - нямам такива. ОСБ-то играе тази роля.
Прикачен файл:
plan-na-pokrivnata-konstrukciq-WOOD-Belomorski2020_7-40x70.jpg
schuldiner - майстор
ОСБ 1 см направо го отпиши като материал! Направи си труда да го видиш наживо каква хуйня е и прецени дали обикновен фазер 5 мм не е по-надежден. Гипсфазер е много по-добре. Външно никога не бих сложил осб, хората са измислили циментфазера /едновремешния етернит, ама без азбест сега/. За мен е глупост конструкцията да се държи от обшивката, ама не съм аз да задавам...
На пръв поглед доста грамотен проект, клещите е по-удобно да са 3х15 за да уплътнят крепежите /освен ако не са с болтови връзки, ама е излишно/. Няколко връзки хоризонтална греда-ребро няма да са преразход. Когато билото е изместено от носещата стена е по-добре да има подложна столица.
Наклонът на покрива е много лесен за смятане - двускатният е минимум 15 за битумни керемиди. Взимаш височината на кота корниз /2,7 м/ и ширината осево /4,30 м/ и от съотношението между тях получаваш коефициент 1,6. Това означава наклон от 16-17 градуса /прибл. 1:6/, билен стълб около 70 см. Това е хармонично като математика и в нормите за битумен покрив. В проекта 1:3 е щото насело така правят, без грам мисъл. Освен това четирискатен е по-красив и по-устойчив, конкретно при битумно покритие няма съществено оскъпяване.

ПП Напоследък нещо без цифри сравненията не ми се получават... Моите помагачи са на 70 лв. и си клатят ..., аз в добри дни на около 150. Ако си програмист или друго с компютри, може да ти се струва малко, но пък по-бързо ще усвоиш дейностите, пробвал съм.
2metraninja - специалист
пет ное 13, 2020 10:02 pmschuldiner написа:
ОСБ 1 см направо го отпиши като материал! Направи си труда да го видиш наживо каква хуйня е и прецени дали обикновен фазер 5 мм не е по-надежден. Гипсфазер е много по-добре. Външно никога не бих сложил осб, хората са измислили циментфазера /едновремешния етернит, ама без азбест сега/. За мен е глупост конструкцията да се държи от обшивката, ама не съм аз да задавам...
Мда, 1 см и на мен ми се вижда малко. Гипсфазера не мога да си представя дали ще е достатъчно здрав структурно. Също и циментфазера де, но поне за него има технически характеристики в интернета, и пише че е отличен избор за външни стени.

Гледам и цените.

ОСБ 3 плоскости SWISS KRONO 10 мм 7 лв/м2
ОСБ3 15 мм - 10 лв/м2
Гипсoфазер за външни стени Knauf Vidiwall HI SK 12.5 mm - 13.61 лв./кв.м.
Циментфазер 10 мм – 18 лв/м2 с ДДС

А ако ОСБ-то е зад мембрана и сайдинг, пак ли не е ОК? В Северна Америка строят така, бъркат ли? И там ако е обшито с ОСБ е разрешено да не слагат диагонали/опаянтване.

Мда, част от работата ми е вид програмист, друга компютърджия, трета и четвърта са дизайнер и фотограф. Ходя на работа в офис и си имам и собствена практика.
schuldiner - майстор
Северна Америка е много обширно понятие. Ако в Калифорния строят без сезмично укрепване, много ще се изненадам. В северните щати - като в Германия или Англия, бошлаф. Между другото, твоят американски гуру май е от северните щати. Не е за копиране в България, щото се говори за 9-та степен вече.
За обшивките ако трябва да ги подредя по цена/качество
1. циментфазер 10 мм - 18 лв.
2. Магнезиеви плоскости 12,5 мм - 16,50
3. Дъски 2,5 см - 9 лв.
4. гипсфазер 13,6.
5. други сурогати под 7 лв./м2
Категорично по-скъпото си струва парите. Също е тествано, че осб-то не държи винтовете - при усилие се разкапва около крепежите. И само да спомена, че циментфазер 5 мм не можеш да го счупиш без инструменти /освен ако наистина си чок узун нинжа /. За десетката да не говорим.

Мембраната и сайдингът са цяла отделна тема, за тях после.
2metraninja - специалист
съб ное 14, 2020 12:06 amschuldiner написа:
Северна Америка е много обширно понятие. Ако в Калифорния строят без сезмично укрепване, много ще се изненадам. В северните щати - като в Германия или Англия, бошлаф. Между другото, твоят американски гуру май е от северните щати. Не е за копиране в България, щото се говори за 9-та степен вече.
За обшивките ако трябва да ги подредя по цена/качество
1. циментфазер 10 мм - 18 лв.
2. Магнезиеви плоскости 12,5 мм - 16,50
3. Дъски 2,5 см - 9 лв.
4. гипсфазер 13,6.
5. други сурогати под 7 лв./м2
Категорично по-скъпото си струва парите. Също е тествано, че осб-то не държи винтовете - при усилие се разкапва около крепежите. И само да спомена, че циментфазер 5 мм не можеш да го счупиш без инструменти /освен ако наистина си чок узун нинжа /. За десетката да не говорим.

Мембраната и сайдингът са цяла отделна тема, за тях после.
Това с дъските най-ми е на сърце, но ако трябваше аз да си ги кова. Майсторите ми искаха само за труд 45 лв/м2 за коване на дъските на покрива, предполагам няма да е много по-различно ако е на стените. Отпада засега... Макар чеее.. те и за м2 ОСБ монтиране на фасадата ми искат по 15 лв/м2 труд... Дали пък да не взема да си го накова сам...

Прочетох, че циментфазера се режел и дупчел като теракот едва ли не - с диамантени дискове, сигурно и той няма да е евтин за слагане.

А магнезиевите плоскости каквото прочетох се монтирали с обикновени винтове или пирони. Аз имам едва 100 м2 фасада, така че не е чак непоносимо като цена да сменя ОСБ-то с магнезиеви плоскости, или с циментфазер.

Тук идва и последващ въпрос. ОСБ-то задължително иска мембрана (евентуално още вата) и сайдинг отгоре. Четох че не е добре да се лепи стиропор отгоре му, че загнивал. При магнезиевите плоскости и циментфазера с какво се завършват отвън? Ако мога да си спестя скъпия сайдинг и вата и да ги заменя със стиропор.. може да е доста добре като цена.
resistbody - майстор
съб ное 14, 2020 1:46 am2metraninja написа:
.. те и за м2 ОСБ монтиране на фасадата ми искат по 15 лв/м2 труд... Дали пък да не взема да си го накова сам...
Нещо коването е поскъпнало.. преди 20 години ковях палети за по 60ст/бр.. е да тогава с тея пари можех да си купя вегитарянски сандвич..

Успех с начинанието.. аз реших да скоча над 100-те квадрата.. ще видим какво ще става на пролет..
schuldiner - майстор
Да, при плоскостите трябва да добавя и фиброциментовите, пропуснал съм ги, щото твърде ми напомнят азбестовите /не са с азбест, но почвам да кашлям само като ги видя/. Плоскостите могат да служат за укрепване, когато са плътно по конструкцията, а могат и да са финиш, тъй като са влагоустойчиви. Как да се съчетаят двете... както е по проект. Ако по проект топлоизолацията е изцяло в стената - 15 см вата или добавена отвътре на помещението, няма нужда от стиропор външно или допълнителна конструкция за сайдинг. Не че не може. Перфектно държат мазилка, но и само на фасаген са годни за завършек. По принцип се шпаклова с мрежа по фугите, още една ръка нацяло за изравняване и вече каквото решиш.

Нещо неясно има - тези 45 лв. са достатъчни за всички дейности по покрива. Обаче като гледам офертата за стените 15 лв./м2, може и така да сте се договорили, скъпичко. Никога не съм съветвал човек да си го направи сам, за да му е по-евтино, щото не излиза по-евтино. Обаче в твоя случай май е основание...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 61

Тема "Строя дървена къща с фрейминг в Пловдив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: