• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 46
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
vitrinabg.com - специалист
Не е лошо,но можеби чорбаджията трябва да обърне повече внимание на изработката на детайла.Мисля,че възкчващите греди могат да се пипнат и оформят още малко на завършека.
NoFace - помощник
vitrinabg.com написа:
Не е лошо,но можеби чорбаджията трябва да обърне повече внимание на изработката на детайла.Мисля,че възкчващите греди могат да се пипнат и оформят още малко на завършека.
Определено не съм съгласен! Така изглежда значително по-автентично. Иначе би било прекалено "стерилно".
Нали идеята е реплика на стара балканска къща и при това човека си я прави почти сам. Едва ли му е до шкурка в момента. Пък и предците ни не са имали време за това.
Времето ще се погрижи за подобни "детайли" - след време всичко изглежда като полирано.
Stefan2000 - специалист
:) Хм, развитието на темата се държи "под око", това е добре!

Та по същество. Повдигна се въпроса за някакво евентуално разкрасяване на елементите. И както е нормално, мненията са различни. Моята позиция по въпроса е умерена. Нито нещата да се оставят в съвсем суров вид, навремето един приятел измисли термина "Откровен дизайн", но и да не се прекалява с разкрасяването, защото лесно може да се премине границата с кича.
Тази колона която се има предвид при поставянето на въпроса, остава зазидана в предната стена, така че не и трябва нищо. Обаче, положението с всички видими колони е различно. Пипвам ги по малко. Но нещо повече. Състарявам дървото. Следите от гатера са грозна работа. Стоят много зле по видимите части. Заради това съм принуден, по-скоро да състарявам, отколкото да разкрасявам дървото. Обработвам всички видими части, които са близо до погледа на човек. Това ще рече че освен всички колони, състарявам и няко греди. Например тези на стълбата и всички хоризонтални около нея, покрай които ще се минава постоянно. Работата е много тегава, защото бука е твърд и не се обработва лесно. За да залича следите от гатера, първо минавам с флекса с шкурка 24. След това с четката която се вижда. Бавна и сръткава работа, която наистина ми идва в повече.
Прикачен файл:
2.jpg
Прикачен файл:
3.jpg
Прикачен файл:
4.jpg
Прикачен файл:
5.jpg
Прикачен файл:
6.jpg
Stefan2000 - специалист
И за да се изчерпа въпроса с "разкрасяването", още малко картинки.
Така правя горните части на колоните, абак по архитектурно, башлък по народно му.
Вижда се и какви инструменти ползвам :)
Част от обработката е и мазането на дървото. Но нека не ви лъже хубавия вид на снимките. След месец, от това не остана и следа, още повече, че беше бистро масло от двигатели на газ. Дървото стана избеляло сиво-кафяво. Наистина изглеждащо старо и трудно за определеяне на каква възраст е. По-нататък може би ще се види на тази-годишните снимки.
Прикачен файл:
7.jpg
Прикачен файл:
8.jpg
Прикачен файл:
9.jpg
Прикачен файл:
10.jpg
Прикачен файл:
11.jpg
vitrinabg.com - специалист
Ще ме прощаваш чорбаджи,ама онез греди хич не ми седяха.По снимката се заблудих,че ще са видими. Това което показваш сега е друга бира.Нямах предвид разкрасяване,а точно да се пипне лекинко каквото си и направил.Поздравления за което.Кажи две думи и за състаряването-какво правиш.Ще е полезно!Продължавай да ни радваш с още снимки.
Stefan2000 - специалист
Ами мислех, че от снимките и споменатото става ясно как правя състаряването. :)
Казах, че работя с бук. Доста е твърд. Чама със сигурност ще е друга работа.
За състаряването ползвам този, най-твърдия вид радиална телена четка. Аксиалната не сработи. За бормашина - абсурд. Не сработи и метода с омокряне с амоняк (10%). Но дори и с нея четка, се наложи първо да шлайфам с шкурка от най-едрта налична, за да скрия следите от гатера. Само с четката все си оставаха. Самото четкане е доста бавно, така да се каже, минава се сантиметър по сантиметър по дължина на влакното. Забелязах, че в някои случаи има занчение и посоката, защото в едната се рошеше дървото. Хубаво е да се работи, докато материала е на земята и за натиск се използва и самата тежест на флекса. Държиш го за спусъка, а с напречната ръкохватка само леко придържаш и направляваш. И пак е уморително и досадно и заболяват ръцете. В някои случаи малко съм претупвал работата и го правя само там където е най-видимо. А за четкане във вертикално положение си е мъка, ако трябва да е голяма площ. А ме чакат каси на врати, които фактически вече са монтирани, касите де, под форма на двете им странични колони :? Остава да им уточня височината с по един щурц.
Поне аз така го виждам. За други може да е по-лесно.

Прикачен файл

12.jpg
Caxo - специалист
Точно така, продължавай със снимковия материал. Всичко се получава много добре :) Чакам да видя как си решил въпроса с прозорците. За изолация на обитаемия етаж мислиш ли ?
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 46

Тема "Реплика на стара Балканска къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: