Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
kol-4o - специалист
Здравейте!Може би мястото на въпроса ми е в раздел всичко за вилата,но мисля,че и тук ще ми помогнете.Та на въпроса-на мястото(бившо лозе)ще изграждам лека дървена постройка 3м на 4м(старата е грохнала,и ремонта ми се струва,че ще е по скъп от нова)и трябва да излея основи.Та питането е,основите на половина трябва да са вкопани(1 на снимката)или изцяло(2 на снимката).

Трябва ли да има стъпки,или не не обходимо.Арматура ще има задължително!Грешка размерите 0,2 и 0,3 са разменени!!!! :?

Прикачен файл

3.JPG
3.JPG (29.4 KиБ) Видяна 9664 пъти

Прикачен файл

4.JPG
4.JPG (21.4 KиБ) Видяна 9664 пъти
zdravko_dimitrov1986 - специалист
Не можах да разбера точно от схемите но това мисля аз - зависи каква е почвата, копаеш на минимум 80см. под нивото на прилежащия терен или до здрава почва. Направи си едни ивични основи с ширина 40-50см,в горната си част основите може да завършват с поясче. Остави си закладни железа за привързване на дървената конструкция.
Аз бих задигнал основите над нивото на терена, после във вътрешността на зоната очертана от основите си направи засипка, уплътни я добре, положи армировка от железа Ф6.5 в двете посоки през 20см, и залей с бетон с клас по якост на натиск В10.
За основите В15 е напълно достатъчно.
Поздрави.
kol-4o - специалист
Благодаря за отговора.Съжалявам за неясните обяснения,но това беше и въпроса-закопани основи до половината(дълбочина30см,ширина20см),вътре пръст-трамбовано,насип камъни-трамбовани,бетон дебелина 6-7см с армировка.Това не е ли достатъчно,все пак говорим за лека дървена постройка(12-15 греди,плоскости от дървени частици,покрив някоя и друга дъска,ондомакс).До сегашната барака не е на плоча и не е мръднала(основата)29 години!Дано да не бъркам нещо :shock:
zdravko_dimitrov1986 - специалист
Еми моето мнение е, че минимум на 80см в почвата, после си ги остави да излизат на примерно 30см. над кота терен, да имаш някаква височина при евентуални дъждове и наводнения - просто превантивна мярка.вътре си правиш насип, трамбоваш, армираш с мрежа и бетонираш.
Пак ти казвам заложи си някакви железа да захванеш дървената конструкция към бетоновият нулев цикъл.
По същият начин както покривната конструкция се захваща за стоманобетонов пояс.
Поздрави.
SHL - специалист
zdravko_dimitrov1986 написа:
Не можах да разбера точно от схемите но това мисля аз - зависи каква е почвата, копаеш на минимум 80см. под нивото на прилежащия терен или до здрава почва. Направи си едни ивични основи с ширина 40-50см,в горната си част основите може да завършват с поясче. Остави си закладни железа за привързване на дървената конструкция.
Аз бих задигнал основите над нивото на терена, после във вътрешността на зоната очертана от основите си направи засипка, уплътни я добре, положи армировка от железа Ф6.5 в двете посоки през 20см, и залей с бетон с клас по якост на натиск В10.
За основите В15 е напълно достатъчно.
Поздрави.
kol-4o, този съвет е много точен, послушай човека!
Независимо от броя на етажите и вида на постройката, това е минимума който трябва да спазиш за дълбочина на основите. Основите трябва да са ти с ширина 0.50м, а колоните 1х1м., дълбочина при петите не по-малко от 0.80м. Когато основите са ти готови си правиш стоманобетонен пояс 0.50м. от кота 0.00 на горе. След това можеш да правиш каквито искаш конструкции върху него. Стоманобетонният пояс е за защита на сградата от влагата най-вече.
Ако си решил да правиш основи ги направи както трябва, иначе все едно правиш плоча за паркинг :)
За целта обаче се допитай да хора в общината, защото могат да те спрът, ако някой от комшиите ти се обади и ти нямаш разрешение за строежа.
единак - специалист
Стоманобетонни колони нали няма да правиш?
Според мен, за лека дървена постройка 3х4 въобще не ти трябват стъпки. Още по не ти трябват 80см под терена. Съвсем леки ивични основи х30см, на дълбочина до 50см са напълно достатъчни. Ако си го правех аз сигурно щях да сложа 20х30см.
Баси,.... основи от по 30х50см правехме на двуетажна, еднофамилна къща навремето.
С другото съм съгласен.
ribnikolaevi - майстор
Мненията за по-сериозни основи са правилни и общо взето съобразно нормативните документи. Всеки може да реши и да си направи какъвто иска кимизарник, може и кокошарник ако ще, но това си е негово право, още повече след като някой му е дал правилното мнение, решението му е било взето "информирано".
Възниква въпросът защо трябва да се спазват нормативните документи, и дали трябва, даже когато ни се струват консервативни.
По принцип нормативните документи, касаещи конструкцията, са направени на базата на голям опит. Не само български /за никого не е тайна, че голяма част от нормите ни са "преписани"/. Т.е. изборът всъщност е дали да следваш опита от стотици години строителство или да ползваш опита на един човек, който направил еди-как си и постройката му "не е мръднала". Всеки сам си решава за себе си. Но е добре в тази таме да има и мнение като моето, за да може хората, които се интересуват да видят и другия път.
Ако обаче ростройката е склад за стопански инвентар, нещата се променят коренно. :lol:
единак - специалист
Напълно съм съгласен. Няма спор - нормите трябва да се спазват. Съгласен съм и да не се доверяваме на хорски приказки, когато правим нещо важно.
Ама нека да сложим някакви граници.
Основи, широки 50см и дълбоки 80см за лека дървена постройка 3х4 е като ... да утрепеш комар с атомна бомба. Може би колегата дори трябва да отиде при специалист за да му вземат адските пари за изчисляване на конструкцията от "12-15 греди, дървени плоскости..."?
Айде, няма нужда.
Не се заяждам, нито споря. Просто за конкретния случай тия съвети май са малко пресилени.
kol-4o - специалист
Благодаря на всички които се включиха по темата!Ще взема в предвид мненията на всички.Само ще добавя,че издирих разрешителното от 78г,типов проект-основите са с дебелина 40см без стъпки,но това не е важно вече.Винаги има какво да се научи,благодаря още веднъж!

Тема "Въпрос за основи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: