• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Biso - специалист
Привет на всички и поздравления за чудесния Форум и така оформилата се база данни!

Аз съм скорорегистриран тук, но от време на време четях като гост и ми беше много интересно.
Ето, че дойде време да пусна и първата си тема.

Планирам и започна в близко време строеж на еднофамилна двуетажна къща с обща РЗП около 250-300 м^2. Дори имам начертан идеен план (който не съм съгласувал още с архитект) какво и как искам, т.е как трябва да стане. :-D Смятам и сериозен дял от процесите да осъществя сам по метода направи си сам. Разбира се, голяма част от идеите са още в процес на обмисляне и доуточняване.......защото имам известни съмнения относно практичноста на хрумванията си, които се надявам с ваша помощ да избистя. Имам известен опит в строителното дело и основните процеси в него, тъй като съм вземал дейно участие в сроежите на голяма многофамилна къща, 1 вила и ремонта на 2 апартамента от-до, но за съжаление от преди 10 (последния) и повече години.

Като начало предлагам за обсъждане едно от терзанията ми около изпълнението на външния зид. Особеността е такава, че климатът е морски, т.е. сравнително мек, без сериозни температурни аномалии и зима и лято, ноооо.....влажен и солен въздух и сериозна ветровитост. Ако някой е ходил зимата в Созопол му е ясно. :roll: Лятото - още повече. :-D Идеята е да се обитава всесезонно.
Вече имам опита от едната многофамилна, изпълнена на единия етап само с тухли а на другият само с YTONG и двата без външна топлоизолация (засега).....и смятам, че нито едния от самостоятелните варианти не е достатъчно добър в светлината на предстоящото му приложение. Все пак, тухления е за предпочитане....според мен.
Хрумна ми да съчетая предимствата на двата, пречупени през конкретноста на ситуацията.

Изображение

Според мен, за подобен климат с висока влажност циментовата пръскана мазилка (дори и архаично изглеждаща) е най-оптималното решение. Да, обаче тя не кореспондира със съвременните норми за топлоизолация. :sad: Мислех си, че с реализацията на по-горната зидария, ще получа от предимствата на двете технологии, без да свалям 2-3 кожи от гърба си. Вероятно, вътрешното итонгско изпълнение и ватата ще осъществя сам, с последващите инсталации и шпакловки. Т.е. грубия вид оставям на строителната бригада а всички последващи довършителни работи - сам. Разполагам с известно количество свободно време......само мотивацията леко ми куца, но проблема е да почна..... :wink:
Поне знам какво ще правя следващите няколко години..... :kg:
единак - специалист
Има подобен начин на изпълнение на външни зидове, но обикновено са от еднакви тухли за да стане превръзката както трябва. Не съм сигурен какви са изискванията за дебелина на външния зид, дали ще ти разрешат да минеш с 12см единички.
Иначе самата концепция ми се губи на мен. Искаш да намериш баланс между функционалност и цена, а единичките са по-скъпия вариант. Тухла четворка я купувам в момента на 55ст, а единичка на 36ст.
Все си мисля, че стандартния вариант с външни стени четворки, после с кадърно изпълнена изолация и си решаваш всички проблеми. Особено щом си строително кадърен - най-кофти разходите са за труд ;-). Една силикатна мазилка върши работа в пъти по-добре за созополския климат.
Biso - специалист
Тъй, тъй......моят труд си е най-скъп. :-D Тука две мнения няма. Затова и имота става безценен. :cool: Пък и смятам само аз да си живея в него......иначе, става непродаваем. :-D
Първо благодаря за коментара! Разбирам съмненията ти.....някои от тях и аз ги имам. Това с идеята за единичките е в следствие на някакво сондиране на мненията на няколко от живеещите и строящите там последните години. Знам ли......може и да е субективно, но кое ли мнение не е...... :?
Четворките принципно могат да се наредят и по вертикала, както мислих като първоначален вариант, т.е. пак няма да заемат повече място, но на фона на останалите общи разходи, разликата в цената няма да е значителна. Пък и тухлите се слагат веднъж за .....100години. Дали ще дам повече 1000-2000лв за тухли и още 200лв за хоросан не е сериозен разход и въпрос за размисъл. Принципно, качествата и експлоатационните параметри на "единичките" са за предпочитане. Единствено термоизолацията им е по-ниска, но във варианта начертан по-горе, мисля не е фатално. Носимостта е по-голяма, чупливоста по-ниска..... Обещавам да проуча варианта повече!
Относно дебелината на зида.....То реално ще е над 30см а и доколкото имам опита с предишните си взаимоотношения с инженер-конструкторите, всички са на мнение, че носимоста на сградата е на стоманено-бетонната конструкция а не на зидовете. Те просто са допълнение. Чисто итонговите фасадни изпълнения са потвърждение. Смятам, два етажа + таванско няма да са предизвикателство за това и за изчисляващите сградата. Принципно, според разрешенията мога и 4 етажа да строя...ама кой ще живее в тях.
Относно силикатната мазилка - най-вероятно така ще стане, но върху циментовия хастар. Просто имам желание да избегна разните пенополистироли отдолу и относително късият им срок на живот и скъпа поддръжка.
Biso - специалист
Покрай прочетеното тук, намеренията ми взеха да еволюират. :lol:

От една страна искам да реализирам всички добри и функционални идеи а от друга слагам на кантара ресурсите време и пари..... Трудничко е, ама нЕма да се плаша. :-D

Направих набързо една сравнителна таблица, изчислена с калкулатора за топлинните загуби (благодаря на създателя му!) за примерна стена, изградена с различни материали и технологии.
В крайна сметка, първоначалната ми идея за ползването на "безплатния" изолатор въздух се оказа правилна, но не и съвсем ефективна по начина по който си мислех по-горе (оградено в синьо на таблицата).
Наистина, най-висока ефективност се получава, когато изолацията е поставена отвън.

Продължавам да обмислям вариантите оградени в червено.....

Прикачен файл

thermo.JPG
сравнение на варианти .....
thermo.JPG (79.84 KиБ) Видяна 10105 пъти
rendo - специалист
Колеата - Аз съм доста бос на тема изолации т.е. мойто мислене е стиропор фибран или вата за друго не съм се интересувал а и не ми се е налагало НО като бачкатор искам да обърна внимание на следното нещо
преди около 4-5 г. когато стана бум-а на Итонга - много се строеше с него в последствие се оказа че е по скъпичко и поспряха но все още го ползват по банско и другите градове докато в Златни Пясъци примерно направиха няколко хотела и после всички минаха на 4-ки .
Итонга е страхотен ма на морето не се чуства доре :lol: лови мухъл заради влагата надробява се и тн ... т.е. ако ще е с итонг ще се изисква много повече старание време и пари за матеряли да го изолираш а и рискуваш да прави проблеми.
Най оптималния варянт колкото и да го мисля колкото и да го въртя според мен е следния

Отвън - сайдинг
след това Каменна Вата
След това Варов хастар
След това 4-ки
След това минерална вата
Предстенна обшивка гипскартон

Другия варянт е да се направи само вътрешна изолация но на морето САМО ВАРТА ! е сигурния път !
Biso - специалист
Благодаря за коментара!
Да де..... аз само като за вътрешно използване. Правил съм вече външно - не ща. :cry:
Евентуално за втора, вътрешна стена изградена с 10см дебели блокчета. Ще кажете скъпичко - даа.... за себе си го правя в крайна сметка.
Ама като сметна алтернативата със щендерни стени, вата и гипсокартон, направен както трябва с два реда обшивка, излиза май и по-скъпо.
Идеята е, че аз ще си го зидам и шпакловам YTONG-а. Преди това мога да си пусна инсталациите между двете стени. Евентуално, само там където ще има окачване по стените с голямо натоварване (кухня, бани..) може да си е тухла единичка.

Иначе, варта нали поема влагата...... :? хигроскопична е?

Чакам някои доуточнения по проектите ми и след това ще имам и количествени разценки за необходимите материали.
rendo - специалист
И това с еденичките е факт
Но в никакъв случай !!!!!!
НЕ МАЖИ ВЪТРЕ С ТОРБОЗОЛ !! машинната мазилка не обича морето - кактото и да правиш гледай гипсата да е минимално
niki_sap - специалист
Блока ни е строен 2001 и до колкото знам е направен както ти планираш - отвън навътре стените са: тухла четворка, изолация (не съм сигурен точно каква, но е някакъв стиропор), 2-3 см. въздух и итонг отвътре с гипсова замазка. Отделно по-голямата част от разпределителните стени е Итонг, друга са четворки - обикновенно тези, който са между отделните апартаменти. До колкото съм чувал, поне по времето когато го строиха това се смяташе за възможно най-добрата изолация и въобще строеж.
Biso - специалист
Ще ви издам една "малка тайна", защо не искам отвътре стандартната система тухла-мазилка. :)

От досегашните ми отношения с мазачи на вароциментни мазилки....... искам да имам колкото се може по-малко вземане-даване с тях.
Много съм "чувствителен" на тема отвесни и вълнообразни стени, заобляния в ъгли и други подобни. Дори със шпакловки трудно се отстраняват. Принуждавам се, след тях да си ги правя наново докато се изпъне като стъкло. Като се пусне една силна лампа и всичко става ясно. Колкото пъти погледна подобна стена....и се ядосвам. Не бих допуснал отново да ми се случва и гледам да намаля максимално подобни перипетии.
8180 - майстор
Biso,
Не казваш кой точно калкулатор ползваш. Най-добре авторът му (ако е от нашите колеги) да каже как и доколко вярно смята въздушен слой. :?
Др.вариант е да опиташ с него да сметнеш стъклопакет и да сравниш с масово разпространените данни.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13

Тема "Идеи около реализацията на еднофамилна къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: