Привет на всички и поздравления за чудесния Форум и така оформилата се база данни!
Аз съм скорорегистриран тук, но от време на време четях като гост и ми беше много интересно.
Ето, че дойде време да пусна и първата си тема.
Планирам и започна в близко време строеж на еднофамилна двуетажна къща с обща РЗП около 250-300 м^2. Дори имам начертан идеен план (който не съм съгласувал още с архитект) какво и как искам, т.е как трябва да стане.
Смятам и сериозен дял от процесите да осъществя сам по метода направи си сам. Разбира се, голяма част от идеите са още в процес на обмисляне и доуточняване.......защото имам известни съмнения относно практичноста на хрумванията си, които се надявам с ваша помощ да избистя. Имам известен опит в строителното дело и основните процеси в него, тъй като съм вземал дейно участие в сроежите на голяма многофамилна къща, 1 вила и ремонта на 2 апартамента от-до, но за съжаление от преди 10 (последния) и повече години.
Като начало предлагам за обсъждане едно от терзанията ми около изпълнението на външния зид. Особеността е такава, че климатът е морски, т.е. сравнително мек, без сериозни температурни аномалии и зима и лято, ноооо.....влажен и солен въздух и сериозна ветровитост. Ако някой е ходил зимата в Созопол му е ясно.
Лятото - още повече.
Идеята е да се обитава всесезонно.
Вече имам опита от едната многофамилна, изпълнена на единия етап само с тухли а на другият само с YTONG и двата без външна топлоизолация (засега).....и смятам, че нито едния от самостоятелните варианти не е достатъчно добър в светлината на предстоящото му приложение. Все пак, тухления е за предпочитане....според мен.
Хрумна ми да съчетая предимствата на двата, пречупени през конкретноста на ситуацията.

Според мен, за подобен климат с висока влажност циментовата пръскана мазилка (дори и архаично изглеждаща) е най-оптималното решение. Да, обаче тя не кореспондира със съвременните норми за топлоизолация.
Мислех си, че с реализацията на по-горната зидария, ще получа от предимствата на двете технологии, без да свалям 2-3 кожи от гърба си. Вероятно, вътрешното итонгско изпълнение и ватата ще осъществя сам, с последващите инсталации и шпакловки. Т.е. грубия вид оставям на строителната бригада а всички последващи довършителни работи - сам. Разполагам с известно количество свободно време......само мотивацията леко ми куца, но проблема е да почна.....
Поне знам какво ще правя следващите няколко години.....
Аз съм скорорегистриран тук, но от време на време четях като гост и ми беше много интересно.
Ето, че дойде време да пусна и първата си тема.
Планирам и започна в близко време строеж на еднофамилна двуетажна къща с обща РЗП около 250-300 м^2. Дори имам начертан идеен план (който не съм съгласувал още с архитект) какво и как искам, т.е как трябва да стане.

Като начало предлагам за обсъждане едно от терзанията ми около изпълнението на външния зид. Особеността е такава, че климатът е морски, т.е. сравнително мек, без сериозни температурни аномалии и зима и лято, ноооо.....влажен и солен въздух и сериозна ветровитост. Ако някой е ходил зимата в Созопол му е ясно.

Вече имам опита от едната многофамилна, изпълнена на единия етап само с тухли а на другият само с YTONG и двата без външна топлоизолация (засега).....и смятам, че нито едния от самостоятелните варианти не е достатъчно добър в светлината на предстоящото му приложение. Все пак, тухления е за предпочитане....според мен.
Хрумна ми да съчетая предимствата на двата, пречупени през конкретноста на ситуацията.

Според мен, за подобен климат с висока влажност циментовата пръскана мазилка (дори и архаично изглеждаща) е най-оптималното решение. Да, обаче тя не кореспондира със съвременните норми за топлоизолация.

Поне знам какво ще правя следващите няколко години.....