Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
rashana - напреднал
Здравейте, понеже времето не предразполага към излизане навън, реших да споделя с вас за моята покупка. Октомври 2009 си взехме къщичка около Казанлък каквато отдавна търсихме - на един етаж, с хубав двор /добре описано, но снимки в момента не мога да кача/. Къщата е строена 1970г., кирпичена е /интересно че в селото около 80-90 процента са такива/ с каменни основи, на около метър от земята, но като състояние и изглед лично мен и жена ми си ни кефи много. Къщата имаше 10-ина счупени керемиди които подмених, и в момента течове няма, но проблем е участъка с улуците. Констатирах няколко прокапали снадки, които ще оправя когато времето ми позволи, но явно тези течове са били от доста време, и дъските за които са прихванати улуците /челни се наричаха ако не се лъжа/ в местата на течовете са станали като гъба и се ронят. Там ще търся вече помощ от майстор. Има и други неща за които ще питам в други теми, но сега въпросите ми.
По външната мазилка на къщата /нещо като пръскана смес от едър пясък цимент и сякаш ситно натрошено стъкло - не се смейте блестят някакви стъкалца/ има пукнатини, които основно тръгват от местата къдета са били забивани държачите на улуците, но не само от там. Пукнатините са малки около 2мм. и от разстояние 4-5 метра не се забелязват, и по принцип мазилката е само пропукана , но не отлепена /или така мисля поне/. Казаха ми , че са се получили в етапа на слягане на къщата, но така или иначе с какво мога да ги запълня, смес някаква? В стаите вътре също има малки пукнатини на места различни от външните, които са минавани с някаква шпакловка от предните собственици и не са се отворили пак, от което си мисля, че са неактивни. Дадоха ми съвет да опитам със специален силикон за пукнатини /взех един май СИЛКА/ , с който пробно запуших 2 външни пукнатини и мисля , че стана добре и здраво. Объркал ли съм нещо , и ако има и други варианти моля споделете, всиякакви идеи биха ми били от полза.
Понеже тази грапава външна мазилка ми е голям дразнител, мисля за вариант върху нея да нанеса някаква друга, равна и евентуално боядисване, мислите ли че ще стане?
Отнесох се много, и май идва време да се оправдая с това че съм интусиазиран новобранец, опарил се от некоректни майстори, и решил да си прави ремонтите сам. Да се похваля, че с теракот и ламинати вече придобих самочуствие до степен да помагам на приятели :) .
Та въпросчетата, да ми се не карате:
1. Запълване на външните пукнатини на посочения вид мазилка - как и с какво?
2. Вариант за нанасяне на друга върху старата - каква и как? :)
3. За да не се обяснявам много - На 3 метра от къщата имам кладенец, на който нивото на водата е около 4 метра под земната повърхност - мога ли по това да си нправя изводи за нивото на подпочвените води около къщата - и КАКВИ СА ТЕ :) . Мокро по стените нямам, ама те са метър над земята.
Последна промяна от rashana на ср фев 10, 2010 10:36 pm, променено общо 1 път.
ArturDent - Почти Безобиден
Честито , за желанието и ентусиазма.
Един приятелски съвет: Следващият пост го напиши по-бавно с повече нови редове и по-къси изречения.
Аз съм от тия дето четат внимателно, но ми беше трудно.

По въпросите:
1. "сякаш ситно натрошено стъкло" - това е слюда в пясъка, няма страшно.
2. "нивото на водата е около 4 метра под земната повърхност" - не можеш да съдиш за подпочвените води от това. Но да те успокоя - ако кладценеца не е "източван" от дълго време - това е максималното ниво на подпочвените води, т.е. те може би са на 6 м от терена.
3. "челни се наричаха ако не се лъжа" - не се лъжеш
4. "Понеже тази грапава външна мазилка ми е голям дразнител, мисля за вариант върху нея да нанеса някаква друга" - махай всичко старо, за да не ближеш рани по-късно. Удари я с чука на няколко места и ще разбереш дали е здрава.
5. Абе нека и други пишат....
rashana - напреднал
ArturDent написа:
Честито , за желанието и ентусиазма.
Един приятелски съвет: Следващият пост го напиши по-бавно с повече нови редове и по-къси изречения.
Аз съм от тия дето четат внимателно, но ми беше трудно.

4. "Понеже тази грапава външна мазилка ми е голям дразнител, мисля за вариант върху нея да нанеса някаква друга" - махай всичко старо, за да не ближеш рани по-късно. Удари я с чука на няколко места и ще разбереш дали е здрава.
Мерси за отговора. Тва с по късите изречения определено ще ми е проблем :) .
За ударите съм я удрял, издържа и даже не кънти като отлепена. А иначе като я взех имаше един ъгъл закачен от ремарке, и малко част беше съборена, така че се виждаше кирпича. Мазилката е с дебелина около 3-4 см. Съборения участък няма време да се занимавам мног с него, но наковах рабица и го измазах с хоросан. Държи много добре, ама за дълго ли.
Ако сваля цялата мазилка до кирпич, нали ще трябва да се обковава с рабица цялата къща?
Засега събирам мнения / и средства/, докато реша какво точно да правя с мазилката.
bou81 - специалист
Градски и аз съм от едно село до Казанлък, първо честито за покупката, ако може пусни снимки на къщето и с каквото може ще помагам. Аз съм от Розово на 7 км от Казанлък.
Jason - специалист
А бе тоз форум да не е само за казанлъчани дъге?
Както и да е, аз също съм от Казанлък и както писах в по-предната тема, току-що си купих парцел в Енина, където ке требе да осъществявам мечти.
По темата. Това баце с пукнатините си е жива напаст.
Сегашната ми къща е строена 1958год. Аз я купих през 1999год. и до 2007год включително направих много сериозни ремонти. Кога няма пари аз, пък кога има с майстори. Ремонтите включваха напълно събаряне на покрива и вътрешните стени и пак с начале.
През 2007год. съборихме цялата мазилка(беше напукана), юнаците измиха кирпича(прекрасен фабричен кирпич) с маркуч и напръскаха с хастар, което доколкото разбрах е силен варо-циментов разтвор. После наковаха и обтегнаха здраво рабицата а след това вече и самата мазилка.
Накрая аз и жена ми я боядисахме цялата със силиконова боя на Оргахим, която се разпъва, като гума след изсъхването.
Въпреки всичко това, две години по-късно се появиха отново пукнатини. Различни от старите и не толкова фрапиращи, но все пак ги има. Аз лично я облепих цялата + оградите и гаража с цокъл от ивайловградски камък и забелязах, че става много яко и дори да има там някакви пукнатини, то не се забелязват с просто око. Виж нагоре по мазилката се виждат, като се доближиш на метър.
Тъй като реших да се преместим в Енина, съответно ще трябва да продам тази къща и да започна нов строеж там, но не искам да виждам пукнатини, които както разбрах от други коментатори по темата "Прихващане на каменен зид към колоните" не са чак такъв бич, но явно мойта орисия е такава.
rashana - напреднал
Снимки ще направя още този уикенд, А иначе, по нататък може да си бием една среша да се поопознаем /с градските/. Аз за цокъла съм решил също да го правя, но след като реша кво да правя с мазилката. Благодаря на всички отзовали се към момента. :)

Тема "Пукнатини по външна мазилка на къща." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: