• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
kiril_lz - напреднал
Здравейте ще си слагам PVCулуци някой можели да ми каже на какво растояние да слагам PVC СКОБИТЕ ЗА УЛУЦИТЕ
velsi - Почетен майстор
Аз ги слагах през около 60 сантиметра.
Илиян Илиев™ - майстор
Колкото по-гъсто толкова по-добре. 1метър е достатъчно, освен ако и скобите не са пвц.

Според мен след няколко години ще съжаляваш за избора си на пвц. Може и да греша.
dadko - майстор
Аз също проучвах въпроса за PVC улуци и започнах да пресмятам какви и колко свързващи елементи са ми необходими. Според инструкцията на производителя- скобите се поставят на min.50sm.
http://www.devorex.com/files/Instructio ... BG_B&W.pdf
На мен ми се струва нагъсто, може би ще ги сложа маалко по- наредко, но при цена на 2 лв. на скоба- не си струва гяволъка.
Имам въпрос към Илиян- защо PVC-то да не е удачен избор. Сегашните улуци са от ламарина (като са поставяни преди много години е била поцинкована), която е ръждясала и има дупки, в които можеш да си пъхнеш пръста...
peter_m - специалист
Проблема на тези улуци е че след време това ПВЦ на открито (и особено ако е на слънце) се "изпича". Става много трошливо и избелява от слънцето.
Илиян Илиев™ - майстор
И да допълня Петър: Виждал съм няколко годишни улуци бити от градушка.

Виждал съм и алуминиеви(боядисани, може и друг метал да е бил, но определено беше по-лек и мек от ламарината) поставяни преди двайсетина години. Бяха като нови и незнайно защо собственика ни накара да сложим ламаринени боядисани. :shock:
Spokoiniq - майстор
Не съм съвсем съгласен за изпичането, освен самите тръби да ги правят от различен материал от олуците, една такава тръба съм опънал почти хоризонтално 3м от вертикалния олук до градинката отзад, южно, 3та година никакви признаци.Друг е въпроса и какви ламаринени олуци имаш предвид.Моите на мансардата ги изтеглиха на място от поцинкована и праховобоядисана ламарина, гледал съм такива олуци по обекти на по над 10г, не виждам проблем?
Изображение
dadko - майстор
Да, пластмасата старее. Знаем,че PVC-то е доста уязвимо от действието наултравиолетовите лъчи. Но от друга страна за PVC-дограма и улуци се използва ( или поне така твърдят производителите) UV-устойчиво PVC.
А и нали дават 10 години гаранция??? Не си мислете, че им правя реклама, просто съм се спрял засега на тях. Няма нищо вечно. Може би за този период от време ръждата изяжда и ламаринените. Виж, ако са с полимерно прахово покритие- това е друг въпрос. Ще потърся оферти. Ако някой има впечатления- нека пише. Не е маловажен и факта, че с монтажа на пластмасовите мисля, че ще се справя сам, а с ламаринените- ако ще трябва са се запоява... там ме няма.
peter_m - специалист
Конкретно ПВЦ тръбите на Деворекс след една година на слънце са чисто бели !!!
valat111 - специалист
Разстояние между държачите, не повече от 70 см. Наклон на улуците от 3-5 мм на линеен метър. Това изрових от книжките.
  • 1
  • 2

Тема "УЛУЦИ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: