Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте на всички майстори и колеги търсещи съвети.
Реших да постна и тука проблема си въпреки че вече писах другаде и работата е ясна.
Поради неразбиране влязох в голям филм с подовата замазка на новопостроена къща.
Става въпрос за замаска изпълнена преди4 месеца в двуетажна къща общо на двата етаж около 150 м2. Трябваше да се вдигне нивото с около 7-8 см заради ВИК тръби , интернет кабели и гофри по пода, наклони и т.н. Но и за избягване преговете на баните и тоалетните. Тъй като обикновенна земновлажна замаска би утежнила значително конструкцията и с цел спестяване на средства, майстора ми предложи да направи на единия етаж перлитна замазка а за другия етаж със стиропор с дебелина 3 см и върху него 4 см пясъчно циментна замаска.
Всичко това беше направено но без каквато и да е армировка за която по късно научих че е добре да има.
В момента около 4 месеца след направата и замаската е напукана на места ,при почукване бие на кухо и на места при по силен натиск сякаш поддава.
Прилагам и малко снимки - при направата и след това. Тъй като коридорите и стълбището се предвиждат с мозайка а в помещенията ще се слага гранитогрес а в други паркет не знам дали ще издържи и няма да се спука покритието ( гранитогрес ,мозайка). Още повече и след разполагането на мебелите.
Майстора на замаската без да дойде да я види в това състояние твърди че нямало проблем. После я видяха двама майстори като първия твърди че не е достатъчно здрава и ще напука рано или късно отгоре покритието а
другия който я видя и се занимава с направата на мозайка твърди че ще стане като преди мозайката положи мрежа.
Не знам какво да мисля и дали има проблем но не ми се иска да рискувам.
Моля за съвет ако положението е зле има ли начин да се оправи тази замаска или да се
Прави наново ( и наливане на нови средства ). А ако трябва да се прави наново колко би струвало с фибран мрежа и т.н. ( около 150 м2 площ ) качествено изпълнение за да стане здрава.
Много моля за компетентно мнение и помощ !

Напуканата замазка - във всяко помещение има пукнатини по замаската.
Прикачен файл:
Перлитна замаска.JPG
Перлитна замаска.JPG (99.51 KиБ) Видяна 2194 пъти
Прикачен файл:
Перлитна замаска_1.JPG
Перлитна замаска_1.JPG (99.68 KиБ) Видяна 2194 пъти
Полагането преди 4 месеца
Прикачен файл:
DSC00414.JPG
Прикачен файл:
DSC00415.JPG
chapara - майстор
Армината мрежа е задължителна и при това анкерирана за пода, като се полагат 5 анкера на кв.м.
VLADO66 - майстор
То че не е правилно полагането не е правилно.За да не изхвърляш и да хвърляш пари наново ти предлагам вариант на решение който съм правил в подобен случай:Изрязват/НЕ ИЗЧУКВАТ/ се с флекс прозорчета на всеки квадратен метър замаска.Разрежда се с вода лепило С 200 до вискозитет на рядък латекс и започваш да сипваш в направените отвори докато спрат да поемат.В никакъв случай да не чука по замаската.След няколко дни направи проба дали чука на кухо.Дано да стане, защото съществуват специфични обстоятелства които не си описал.Внимавай при рязането за трасетата на тръбите.
Благодаря за съвета VLADO66.
Ще информирам новия майстор ( който предложи с грунда ) да пробва по този начин.
Посъветваха ме също и да опитам с ISOMAT BI 100 и мисля в някое от помещенията също да приложа от този грунд ,още повече че не е толкова скъп в сравнение с нова замазка.За трасетата по пода има снимки и филмчета. Интересното е че имам три тераски на 2-я етаж със залепен и дюбелиран фибран-8 см на плочите и отпред на челата и съответно измазан със стъклофибърна мрежа. Но за подовата замазка в къщата със стиропора и на другия етаж с перлита ,нищо не ми каза за каквато и мрежа да се слага.Както и да е -продължавам напред.Ще се действа но към края на месеца. Сега чакам за монтаж на дограми и външни врати ( вече капарирани ).Както се казва "къща пари не връща" и един хубав лаф останал ми от ротния - "умиране има ,отърване няма". Ще питам още.
Поздрави !
angel_ov - специалист
И моите майстори така ме нагласиха с перлитена замазка преди преди години. Нацепи се на цели плочи (по майките и до където са надили материала) като стъпех на две съседни плочи мърдаха. Пробвах да реша проблема с частични шевове както е писал колегата с изрязване и наливане на теракотно лепило с цимент и имаше ефект там където пробвах, но ми писна и си наредих ламината направо. Вече 7г. си карам така и нямам ядове.
prascho - майстор
Логиката показва, че при ламинат вероятността да слегне на дадено място е по-малка в сравнение с грес. Отделните плоскости са с по-големи размери /1380х193/, натоварването се разпределя на по-голяма площ, а пък и клик системата води до съединяване на компонентите в един цялостен слой. При греса, особено ако няма плътен пълнеж под плочката, може да се получи спукване на плочата от точково слягане.

П.П. Има още една особеност! Тъй като говориш за двуетажна къща, то тя подлежи на отопление в зимния сезон. Ако положиш гранитогрес като крайно покритие макар и с хубави гъвкави лепила /флекс/ поради разлика в температурата на помещението и тази на плочата, при рехава основа може да се надигнат цели редове плочки от създаденото напрежение.

По-добре отпитай с метода, който ти посочи Владо да заздравиш основата. Ако вложиш още пари за покритие и се окаже, че не е наред тогава разходът за подмяна........се издига на самолетна височина :).

И не знам защо ги предпочитате тези старомодни замазки, които изискват хамалогия на трима човека в рамките на 1-2 дни /натоварване на хора, мъкнене и бъркане, натоварване на плочата, необхом период за съхнене от 15дни до .../. Сухият под си е голямо удобство.
Здравейте angel_ov и prascho .
Проблема стана че замаската трябваше да бъде по дебела и от там да се използва по лек материал. Майстора ( препоръчан ми ) който я направи тогава е от старата генерация и за него т.н. сух под е един вид висш пилотаж. И аз бях много учуден като ми предложи за подовата перлит ( не знаех че все още има някой да го работи ) и стиропор.Така че приех ,пък и цената на материала е от значение. На гаража за замзка ми предложи мозайка загладена с по силен разтвор от цимент като най здраво покритие и я изпълни ,но после пък научих ( от мозайкаджия ) че е трябвало да направи някакви деформационни фуги и да ги запълни с нещо еластично ,а ги нямам ( защото гаража ми е 4 м на 8 м ).
Живях доста време в панелен блок с ел. подово отопление ( във всекидневната и коридора )и перлитна замазка под кабелите дебела 4 см за изолация, а отгоре крайното покритие беше български теракот. За 9 години нямаше никакъв проблем с теракота или фуги ( всяка година се налагаще да се ползва подовото по малко или повече) освен че стана на лунен пейзаж от изтървани разни предмети от децата.
В къщата планирам да бъда на обикновенна камина ( тези дни трябва да я монтират и облицоват ) и климатици. Заложил съм под фунд. плоча 10 см и от двете страни на ивичните основи (нямам маза ) включително и стъпките - 10 см от вън и 5 см отвътре на ивичните фибран. Нагоре отвън като му дойде времето също поне 10 см изолация.
Затова мисля че с проста камина и климатици ще успея да отопля. Условието за замаската беше да издържи гранитогрес и мозайка в коридорите и стълбището. Мисля цялата къща да я покрия с гранитогрес и мозайка най вече заради лесната подръжка и почистване. Жената това иска за по лесна подръжка. Иначе в панела имахме ламинат ,теракот, естествен дъбов паркет.Всяка стая беше покрита с различна настилка.
Иначе проблема ми с оня майстор беше че предпочиташе да работи абсолютно сам и затова цялата вътрешна хастарна ръчно положена и замазките ги прави 4 месеца ( от Юли до Окт. и част от Ноември ). Аз пък тъй като ми бе препоръчан се съобразявах с това пък и закъде да бързам, не съм на 20. И така. Сега съм с нов майстор и живот и здраве лека полека ще видим. Вече и аз взех да чета здраво по форумите за строителство щото не ми е сила и съм в друга област.

Тема "Проблемна замазка-моля за съвет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: