Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте,

Предварително благодаря на отзовалите се. Лаик съм във вашата област : )

Къщата е на 40 години и се намира в близост до град Сливница. Тухлена с каменен зид на приземния етаж, който в задната си част е вкопан в земята. Мисля, че плочите са железобетонни. 2015г е правен освежителен ремонт на приземния етаж. Преди ремонта имаше миризма на влага и мухъл и замазката на пода беше с голяма пукнатина, широчина над 4-5 см. и дължина над 35см. Не съм сигурен какво е било състоянието на плочата. По задната стена на къщата в приземния етаж имаше следи от влага, на височина около 1-1,20м. Миналата година забелязах пукнатини във предната стена на къщата от вътрешната страна в приземния етаж. Интересно, че те я суха и няма влага или следи от нея. В края 2016г. реших да изкопая канавка успоредна и по протежение на задната стена на къщата с дълбочина не повече от 25см. и я завих със здрав найлон. През зимата и след снеготопенето нямаше миризма на влага и мухъл в приземното помещение. Април или май месец тази година, забелязах отново поява на влага и лека миризма в приземното помещение. Проверих найлоните, единият беше скъсан и допълнително може да е влязла вода и в наснадките на двата найлона. Вчера забелязах, че пукнатините на стената са се увеличили с по-малко от 1мм и отвън на каменния зид също има пукнатина около 1 -1,5 мм. Приложените снимки са от края на ноември 2016г. Поиграх си да направя и скица за ваше улеснение. Водата от улуците не пада близо до основите и пада върху площадка покрита с плочки и мисля, че положението там е добре. Отводнителна система е правена от дядо ми, но доколкото разбирам до или под основите на къщата са изсипвани камъни, тоест няма дренаж. Тъй като къщата е построена на място с наклон, освен подпочвените води, на които не знам как да определя нивото, има и доста събираща се дъждовна вода при заднатата стена на къщата, съдейки от количеството, което се събираше в найлоните при дъждове.

Въпросът ми е, ако се направи истински дренаж само на задната стена на къщата, която е закопана в земята, достатъчно ли е да предотвратя бъдещо пропадане на къщата ? Небходимо ли е се излива бетон до основите за да се заздрави къщата ? Ще ми се да направя дренаж около цялата къща, но има площадки от плочки от двете страни и отпред на къщата, които нямам финанси да разбия и да се правят отново.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Поздрави
Руди - специалист
От изложеното може да се изкажат само предположения.
Ясно е, че влагата и мухъла по задната стена са
причинени от дъждовни и подпочвени води. Канавката
намалява навлизането на повърхностни води към стената
на къщата, но водата, която попива и напоява почвата минава
под канавката и отново атакува, разбира се по-слабо.
Най-голям ефект има външна подземна хидроизолация, но е
с най-голяма инвестиция. По-лесно може да се пробва да се
направята хидроизолиращи мазилки отвътре.
Нещо такова: ТРЕСИТ МТ-52
или такова: IDROSILEX
Относно пукнатините по предната стена - предполагам да са
от плитко заложени основи, в слаба почва. Може би трябва да се изкопае
на подходящо място до къщата да се види колко са дълбоки основите
и в каква почва попадат.
Благодаря ти Руди.

От вътрешната страна на задната стена има каменно пано и полагането на хидроизолираща мазилка, не знам дали е възможно. Но в останалата част на стената има възможност за да се положи. Почвата е глинеста. От изчетените теми тук, разбрах че слабо пропуска вода и силно се влияе от обилна влага и съответно липсата й. На първо време, искам да разкопая на гърба на къщата, до основите. Така се надявам да получа повече информация за състоянието на задната стена и евентуално да се ориентирам за нивото подпочвените води, макар че изпуснах дъждовния период. Ще трябва да се копае и отпред както ме посъветва, ще къртя тротоара : )

Ще пиша, като имам допълнителна информация.

Поздрави
Разкопах зад къщата и влагата е почти на повърхността на почвата, а не е валяло от поне две седмици. Пълно е основно с камъни с различни размери и всичките са влажни. Миризмата на влага дори се усеща, като стигнах до по-голяма дълбочина. Наклонът е голям и мястото е тясно за багер, ще трябва на ръка да се прави всичко. Няма да стане бързо и ще трябва да измисля и вариант, как да спася изкопа при евентуален дъжд.
Едно питане,

Ако дренажът се направи само на задната част на къщата и се удължи в двете посоки, дали ще бъде ефективен ?
Както писах в началото, отстрани и отпред на къщата има направени стълбища и тераса от плочки.

Благодаря предварително.
Някой да сподели мнение и съвети : )
profesionalist_wood - майстор
Имам същия проблем със дърта къща на 70 години. Получава се от слягане на почвата. След известно време ще спре но пукнатините си остават. Къщата е на стръмна тераса с големи денивелации. Има много влага и постоянно се пълни от подпочвени води. След като направиха нова канализация на селото,спря да се пълни с вода и започна да се изсушава мазето вече 3 години,но гредореда в мазетата....сещате се в какво състояние е плюс напукани камъни в основите които се разшириха при последното земетресение....Опита ми показва -или ще правиш цял живот ремонти или я събаряш и правиш нова.

Та така :drinkers:
Мисля си, че сляга заради голямата влага от подпочвените води. Слягането е след края на дъждовните периоди, почвата изсъхва, тогава се разширяват старите пукнатини и се отварят нови. Затова предполагам единственото решение е дренаж поне по протежение на задната стена на къщата. Там е най-големият наклон на терена.
profesionalist_wood - майстор
Тц. Няма смисъл от дренаж. Комщията ми си опаса цялата къща с дренаж още преди да се изгради канализация и пак се пълнеше с вода. Пари на вятъра :vom:
От подпочвените води няма спасение. Става с много много пари.На целия квартал на самите улици трябва да се се прокопаят много дълбоки изкопи за канализация(тъкмо ще се отрежат жилите на подпочвените води към които са забити кладенците),след това се заливат с чакъл и след това слага дренаж,ама не тоя като на къщите,а със дренажни тръби с много голям диаметър и после си свиркаш с десетилетия
Интересно, че много хора са против сглобяемите съвременни къщо, защото не били издържливи като онези, старите и хубавите. Някои ще кажат, ама те стените са интериор, основите са здрави, къщите са яки. Много здраве и успех от мен! Нямам сглобяема къща за тъща или по европроект, имам 2 броя от въпросните стари, "здрави" къщи от комунизъма с цимент марка 500 и тухла от Червен бряг :)

Тема "Пукнатини по стените на къща" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: