• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
BLUEPUPIL - специалист
анита написа:
...като смятахме да правим частично мазе...
Частичното мазе предполага фундиране на различни нива, което не е от най-добрите решения.
profesionalist_wood - майстор
И като набиеш 20 000 лв само за разрешителни и други глупости....и висене в архитектурното в Павлово лошо ми става.
Някой ми казваше че е по евтино да се закупи готова къща строена в периода между 71-89г със бетонна плоча когато контрола е бил най-затегнат. Всичко зад 71-ва е амортизирано. Повечето от такива къщи имат мазета изградени от бетон и тухли.
BLUEPUPIL - специалист
profesionalist_wood написа:
къща строена в периода между 71-89г със бетонна плоча когато контрола е бил най-затегнат.
По това време бетонпомпите не се пускаха по къщи, ами думкаха на Белене. Вибраторите за бетон бяха екзотика. Армировката за полетата на плочата беше от черва тип А1. Бетона беше още на марки и поради съображения за икономия кубовата му якост, конкретно за плочи си беше смешна. Ама пък беше хубаво. Сирене 2.60лв. Бирата ефтинджос, ама свършваше преди да я докарат. Беше спокойно, дори летаргично. Затова пък от другата страна на стената капиталистите препускаха стремглаво напред, живееха охолно и ни се смееха. Сега и ние искаме като тях, и почнахме да ги гоним, ама плочите от светлото минало продължават да вибрират и да провисват и ни пречат да се отърсим от соц. напластяванията в душите ни.
savagebs - специалист
Колеги вместо да пълните темата на човека с лирични отклонения по добре пишете конструктивни мнения, лично за мен мазето е нещо полезно и не заради факта че там ще складирам непотребни вещи а защото там може да се държи зимнина, която обикновено си приготвяме не виждам много предимства в мазето за съхранение а вехтории пред един таван на къща.
Ако се прави цялостен изкоп и се правят стъпки и нагоре колони а не ивични основи защо да не се отдели една част около 10-15 квадрата за мазе да кажем под стълбищната клетка, 100 квадрата мазе си е безмислено нещо според мен освен ако няма да е многофамилна сграда и всеки да има желание да трупа буркани долу.Другото положително което мисля е че може да се направят тръбите и комуникациите да минават през мазето и при нужда да има много по лесна ревизия и от мазето да започват шахти за тръби и отдушник към горните етажи.Да не се налага да си изкъртиш половината къща за да достигнеш до една тръба.
Tsilkov - майстор
Ориентировъчна цена на мазе под къща (конструкция, под, изолация, минимално електро и довършителни работи) 300-400 лв/м2. Вътрешно стълбище с парапет - 5000+ лева.
Половин мазе е от "два стола на земята" - има смисъл в изключително редки случеи на наклонен терен.
Да складираш боклуци в къщата си - безценно!
savagebs - специалист
Хм интересни цени, и 5000лв това за стълбата към мазето ли говорим за има няма 14 стъпала(може да се направят леко по високи все пак ще е към мазе) а защо не и дървени или конзолни метални, на мен този тип за стълба към мазе много ми допада макар да е много шукаритетно с тези перилаИзображение обичам да изработвам с ръцете си различни неща.
Последна промяна от savagebs на ср сеп 13, 2017 2:40 pm, променено общо 1 път.
BLUEPUPIL - специалист
Eто едно конструктивно становище по отношение на дилемата мазе, в буквалния смъсъл на думата. Къщата така или иначе се вкопава в земята и за да се избегне влагата се вдига над терена, грубо това прави общо около 120-150см. Става въпрос за още 120-150см, което превърнато в пари не е никак малко. Ако все пак се прави мазе, за да се избегне излъчването тип кимизарник ще дам следните препоръки. Бет. ивични футд. са само по периферията. Вътре има само колони, дори няма и шайби. Светла височина 250-260см. Безгредова плоча с капители. Под пода на мазето, под колоните ще се наложи да се пуснат ст. бет. греди-футдаменти. Ако се хидроизолира, както трябва, става за почти всичко, от фитнес заличка до работилница и гараж. Най-важното което не бива да се пропуска е богато външно стълбище за достъп до мазето.
Tsilkov - майстор
savagebs написа:
Хм интересни цени, и 5000лв това за стълбата към мазето ли говорим за има няма 14 стъпала
Ти теоретично и бетонен капак може да изхакаш и да няма стълба+долу пода да е пръст и т.н. номера от на дядо ти къщата. Ама аз никои не съм виждал да ги прилага на нов строеж.
Тая стълба дето си я пуснал ако я купуваш ти е 2000 (сглобена, боядисана и монтирана), че да не е и отгоре. Много ми е интересно обаче как така ще си изхакаш отворена стълба от дневната към мазето :lol: Ще ти трябват зидове/гипскартон с последващо измазване и боя + 2 врати. Да не говорим, че ако не успееш да я набуташ под стълбата на втория етаж ще ти добави и площ на горния етаж.
Единствения вариант мазето да ти дойде на нормална цена е да ти е под гаража, или поне с външна стълба. Другото е хвърляне на едни пари на вятъра и после да си успокоиш съвестта почваш да си измисляш някакви безсмислени помещения като винарна, фитнес, механа.... и да наливаш още пари (вече и с помощта на жена си).
Разбира се има терени където без мазе не става - ама това не го прави по-евтино. Просто не можеш се размине с тоя разход, освен ако например не си качиш къщата "на кокили", но и там цената не е малка.
savagebs - специалист
а каква е тази "мода " в дневната да има каквито и да е стълби а не да са си в отделно стълбище
често като погледна нови сгради си казвам явно архитекта е смъркал лоша кока докато е драскал
BLUEPUPIL - специалист
savagebs написа:
а каква е тази "мода " в дневната да има каквито и да е стълби а не да са си в отделно стълбище
често като погледна нови сгради си казвам явно архитекта е смъркал лоша кока докато е драскал
По скоро метаамфетамин, хем по-евтино, хем по модернистично, разбирай халюциногенно.
  • 1
  • 2

Тема "Строеж на къща с мазе" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: