• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
roshav ohluv - специалист
Здравейте майстори,
Предстои ми подмяна на стара дървена конструкция и ламаринен покрив с нов с метални керемиди. Тъй като по-голямата част е над бетонна плоча с недостъпно таванско, ми се иска да спестя дървената обшивка, да опъна паромембраната над ребрата, а топлоизлация да положа директно върху бетонната плоча. Има ли опасност след време паромембраната да провисне и евентуални течове, но най-вече кендензирана вода да попадне в "джобове" в провисванията и това да компрометира цялата конструкция? Ще слагам качествена пародифузна армирана мембрана LAF75 на Линдаб. Ще бъде доста трудно да положа ватата между ребрата да подпира паромембраната, защото няма да има почти никакъв достъп.
jgt - специалист
Ако е уплътнено, няма съсели, мишки и други гризачи може и да се получи. Не забравяй, че кошерите на стършелите тежат и не знам доколко мембраната може да издържи.
(Абе оно козата си сака пръч.)
roshav ohluv - специалист
Не трябва да има такъв достъп :) в момента от време на време се появяват белки, но това ще се спре с новия покрив.
roshav ohluv - специалист
Имам въпроси за топлоизолацията:
а) каква топлоизолация да положа на бетонния под на необитаемото подпокривно пространство? Минерална/стъклена, каква дебелина, с/без паро(не)пропускливо фолио отдолу или отгоре? Майсторите ме отказаха от паромембраната над гредите, но ще положа дъсчена обшивка.
б) каква топлоизолация да положа между ребрата в секцията с обитаем таван? Фолио необходимо ли е, щом в тази секция ще имам паромембрана над дъсчената обшивка над гредите?
Къщата не се обитава през зимата, само през лятото и уикендите на преходните сезони, със слабо отопление, не очаквам големи температурни разлики, пароотделяне и конденз.
preslav - майстор
Малко неясни са ми въпросите ти, но ще се опитам да отговоря така както съм ги разбрал.
Не икономисвай от дъсчената обшивка за да не правиш нещата два пъти - мембраната е много яка, но си има технология на полагане, а тя е греди, дъсчена обшивка, мембрана, двойна летвена скара и останалите елементи на покривната конструкция като мрежа против насекоми, мрежа против птици, фронтони, под и над улучни поли, вентилационни отвори.
Видях, че си се спрял на Линдаб, аз съм с такава система и съм доволен.
По отношение на топлоизолацията не съм направил нищо, но гарантирам, че през лятото няма да имаш никакви проблеми с прегряване на подпокривното, а от там и на стаите под него - при мен сега е по-хладно отколкото с предишните керамични керемиди, предполагам това се дължи на вентилацията между двойната летвена скара и керемидите.
За зимата (не се знае коя) съм решил да наредя върху плочата "фибран" - казват, че неговата паропропускливост е идентична с тази на бетона т.е. не ти трябва нещо "дишащо", скари и покрития, по "фибрана" се ходи спокойно (не на токчета), търпи и армирана замазка, но за подпокривно, което не се ползва това е излишен разход и товар върху основите на къщата.
Направи си покрива както трябва, а за топлоизолацията можеш да помислиш по-късно и да я правиш поетапно, примерно 5см. тази година, после още 5 догодина - за повече от 10см. не съм сигурен, че ще ти трябват, особено ако къщата не се ползва целогодишно.
Руди - специалист
Горещо препоръчвам да не се "реди" фибран,
а да се лепи. Наесен след големите ветрове видях
един покрив с доста неподреден фибран.
Тънката замазка със стъклофибърна мрежа също е
препоръчителна и не товари особено бюджета.
crez - майстор
Защо е цялото това упражнение с куп елементи,мембрани,белки и т.н главоболия. Вземи готови покривни панели,бързо и безпроблемнно.
Прикачен файл:
ttop_2.jpg
ttop_2.jpg (77.66 KиБ) Видяна 530 пъти
BLUEPUPIL-2 - специалист
roshav ohluv написа:
Имам въпроси за топлоизолацията:
а) каква топлоизолация да положа на бетонния под на необитаемото подпокривно пространство? Минерална/стъклена, каква дебелина-20см-min-, с/без паро(не)пропускливо фолио отдолу или отгоре? Майсторите ме отказаха от паромембраната над гредите, но ще положа дъсчена обшивка.
б) каква топлоизолация да положа между ребрата в секцията с обитаем таван?-Не прави обитаемо подпокривно пространство, не си струва парите- колкото и да го изолираш, през лятото пак ще бъде непоносимо- Фолио необходимо ли е, щом в тази секция ще имам паромембрана над дъсчената обшивка над гредите?
Къщата не се обитава през зимата, само през лятото и уикендите на преходните сезони, със слабо отопление, не очаквам големи температурни разлики, пароотделяне и конденз.
Значи топлоизолацията ще пази от външната топлина и напичането на покрива и стените?
roshav ohluv - специалист
Къщата е отчасти с горна плоча с недостъпно подпокривно пространство (колкото да поеме наклона на покривната конструкция), отчасти без плоча. И със сегашния покрив в стаите под плочата е прохладно през лятото, така че не виждам защо да слагам вата над плочата, особено както обясни preslav. Там смятам да опростя покрива, де факто както си е и в момента: греди, леко разредена дъсчена обшивка, която да позволява проветрение на евентуален конденз, отгоре директно металните керемиди. Ако навлиза лек прах или пада конденз (доколкото въобще ще го има без постоянно обитаване и без отопление през зимата), дъските ще го поемат, останалото плочата отдолу, не виждам проблем с това - и двете търпят малко влага и изпарение.
В зоните без плоча си напича като цяло, не че е твърде много въпреки южния склон без грам сянка на покрива. Там смятам да сложа класическа стъклена вата между гредите, за да изолирам напичането на покрива през лятото, но и при преходните сезони да задържа вътре топлината. Над ватата плътна дъсчена обшивка, пародифузионно фолио, двойна скара, метални керемиди. Това ще гарантира плътна защита, изолация и проветрение под ламарината.
roshav ohluv - специалист
crez написа:
Защо е цялото това упражнение с куп елементи,мембрани,белки и т.н главоболия. Вземи готови покривни панели,бързо и безпроблемнно.
В момента съм с такъв панел над вграден балкон в блока - не се оплаквам, добре е, но бих покрил с него склад или автосервиз, а не къща.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос(и) по подмяна на покрив" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: