• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 14
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
VanyaA - специалист
Здравейте,
От сега казвам, че ще стане дълъг пост, но идеята е да съм максимално изчерпателна, за да мога да получа по-конкретни отговори на (вероятно) глупавите въпроси, които предстоят :)
Решихме с половинката и ние да се гмурнем в приключението строеж на къща, но за да е още по-интересно, стартирахме от нива 4 дка. Ако всичко върви както до сега, т.е. без проблеми, се очаква в края на юли, средата на август да имаме УПИ 4 дка (дай Боже). Имотът е в село Кабиле, до Ямбол.
До момента сме уточнили идейния проект – едноетажна къща на плоча, без мазета, 5-скатен покрив, 234,46 кв.м., в които влиза гараж за две коли с площ 52,14 кв.м. Височината е предвидена около 2,70 – 2,80 м. Къщата ще е с три спални, две бани, котелно, гардеробна, антре, коридор към спалните и кухня, трапезария, всекидневна (60кв.м.) – отворен план. Двете спални и кухненския тракт са с изложение югоизток, третата спалня е изток. Входът на къщата и гаража са на запад. На северната стена ще има малки прозорчета за котелното и гардеробната, може би и за гаража. Дограма не сме мислили каква ще е, на мен ми се иска да е двукатна дървена, но тепърва ще се ограмотявам (все още не съм чела нищо по въпроса за дограмите). Голямата стая ще е с френски прозорци.
Ще строим с тухли Винербергер Porotherm 25 N+F за външните стени, а вътрешните ще са итонг.
Започвам с въпросите:
1. Външна изолация – 10 или 15 см? EPS или каменна вата? Имаме идея фасадата да е цялата с травертин и не знам дали ватата може да понесе тежестта на този камък. Ако е изцяло с травертин, задължително ли се прави вентилируема (окачена) фасада? Покрива също ще се изолира, въпроса е плочата над етажа дали да изолираме или не. Имаме идея с таванска стълба през гаража да ползваме подпокривното пространство в началото само за склад, но не се знае дали след време няма да ни дойде друг акъл :)
2. Отопление – болна тема :) Не можем да стигнем до споразумение с любимия как да решим този въпрос, а е важно още на етап проектиране да сме го предвидили. За сега варианта е котел на пелети с опция на по-късен етап да се сложи газов котел, тъй като се очаква селото да се газифицира. До тук добре, но.... – радиатори или водно подово? Идеята е за един вид система, не да ги комбинираме. Ако е само с водно подово (сметнато и изпълнено професионално), дали ще успяваме да стоплим цялата къща? По принцип повече клоним към тази идея, отколкото радиатори, но не сме ползвали такова отопление, а и не сме попадали на изградено и действащо, за да го преценим. Да не забравяме и БГВ. Температурата, която поддържаме в апартамента, където сега живеем е 20-21 градуса през деня, а вечер около 16-17 (проблема е в мен, тъй като не знам каква гореща кръв имам, ама над 15 градуса вече умирам от жега)
3. Климатизация – също нищо ясно :) Не ми се иска да дупчим стените и да има външни тела по цялата фасада на къщата, но няма да стане без климатици. Лошото е, че искаме да предвидим колкото може повече неща още при проектирането, за да няма после неприятни изненади, но като не сме строили къща до сега, неизвестните са много. Два апартамента сме направили, но къщата си е друга бира :)
4. Изпълнител на строежа – архитекта държи по време на проектирането да е в постоянна връзка с изпълнителя, но ние такъв още не сме избрали. Ако можете да препоръчате фирма в/около Ямбол, ще е супер. Аз до момента съм набелязала една фирма в Ямбол и една в Сливен, но и двете са изключително заети и не съм сигурна, че ще проявят интерес за еднофамилна къща. Разговорите тепърва предстоят.
Та, за сега достатъчно ви натоварих да четете :) Моля за всякакви коментари, идеи, предложения, мнения, линкове към подобни теми, ако са били обсъждани. Аз от половин година чета из форума, много от нещата, които ми се изясниха, са благодарение на пишещите тук, но и с много неща се обърках, за това реших да пусна моя тема, в която да се съберат мненията и да мога да се връщам на по-късен етап и да препрочитам.
Благодаря и се надявам да се включите :) И, както беше казал някой тук из форума: Моля, не убивайте пианиста, той толкова си може :), та не ми се сърдете много, ако съм досадна :)
nikolov333 - майстор
Браво на вас.. аз още се ослушвам, макар че ме влече същото приключение.. Принципно изпълнителя и бюджета за най-важната част, така че, стискам палци да случаите и да имате късмет..
VanyaA - специалист
чет юни 28, 2018 4:11 pmnikolov333 написа:
Браво на вас.. аз още се ослушвам, макар че ме влече същото приключение.. Принципно изпълнителя и бюджета за най-важната част, така че, стискам палци да случаите и да имате късмет..
Благодаря! За сега сме големи ентусиасти, но когато започне същинската част мисля, че ще стане мнооого забавно :)
Руди - специалист
Включвам се в темата за приключението!
Първо, да пожелая търпение на авторката и ентусиазмът да не стихва,
а накрая всичко да завърши успешно и с хубави снимки.
И аз като nikolov333 дълго и упорито се ослушвах, но вече няма накъде.
Съвсем наскоро станахме собственици на доста по-малък имот
(половин декар) и няма вече накъде - предстои интересното!
Започва полека да се избистря идеята за къщата... Ще имам въпроси към
майсторите и аз за това-онова - всяко нещо по реда си.
Засеага - наздраве!
sstefanov - майстор
След като слагате климатици, защо ви е и котле? Те ще ви топлят.
Добра изолация (поне 5 см), хубава дограма (при мен е Salamander) и хубави климатици (при мен са Mitsubishi Heavy) е достатъчно.
nikolov333 - майстор
чет юни 28, 2018 4:17 pmVanyaA написа:
чет юни 28, 2018 4:11 pmnikolov333 написа:
Браво на вас.. аз още се ослушвам, макар че ме влече същото приключение.. Принципно изпълнителя и бюджета за най-важната част, така че, стискам палци да случаите и да имате късмет..
Благодаря! За сега сме големи ентусиасти, но когато започне същинската част мисля, че ще стане мнооого забавно :)
Много внимавайте с избора на изпълнител. Архитекта ви ми вдъхва доверие, щом иска да комуникира с изпълнителя..
Gadnyara - специалист
При 4 дка не мислете за второ ниво. Етажи се правят заради липса на терен или заради гледка....
В този смисъл, аз бих си спестил таванната плоча и съответно ще падне сечението или броят на колоните и ще намали неудобствата покрай тях. Ще можете да прекарате всички инсталации в подпокривното и ще имате достъп до хоризонталната им част. Вътрешните тела на климатиците, за които се чудите, можете да сложите също в тавана.
Изолация - над окачения таван и по скатовете на покрива.

Подовото ще стопли, не е проблем, само да е изчислена правилно системата. За мен е най-комфортно с топла вода в пода. Само, че след дълго отсъствие през зимата, ще почакате за комфортна температура няколко часа. Има лесно решение - "летните" климатици ще помогнат, или ще складирате 3-4 евтини духалки специално за тези часове. Като достигне заданието, спирате всички ветровити отоплители.

Добавете тоалетна с врата към двора. През лятото ще сте навън и е удобно. Тераса/веранда вероятно сте планирали, ако не сте - мислете я заедно с основната сграда.
Не видях да споменавате килер и перално помещение. При 180кв.м къща е редно да има удобства и за домакинята.
Гаражът разширете малко, освен коли ще имате гуми, инструменти...каси бира.

Иначе, аз вече приключих с това приключение. Ставам градинар.
Нашата е много подобна къща, та всичко пиша от конкретен опит. :wink:
VLADO66 - майстор
Да се присъединя към колегата по-горе-една термопомпа въздух-вода или при този голям двор, защо не и земя-вода.Изолацията е добре да е минимум 10 см.Друг проблем, който виждам е, че травертина ако не е изпълнен на окачена фасада, би възпрепятствал къщата да диша и в последствие ще имате проблем с мухъл.
mutibg - напреднал
Здравейте,
и аз съм на същия хал чакам си проекта за едноетажна къща но по-малка. За отопление с радиатори ще е кофти поради факта че ще имате френски прозорци и аз съм със френски прозорци и си преоразмерявах отоплението. Дано да не ви правят спънки и до 2 месеца да сте готови но е малко трудно поради бюрокрацията в държавата ни. След това ще ви трябва виза, която е поне 15 дни, след това ВИК и ТОК на които срока е към месец и чак тогава проект след него може да ви трябва и доклад ОСИП ако общината не разполага със експертен съвет и чак тогава разрешително за строеж. Porotherm 25 N+F с 10 см. изолация мисля че е достатъчно но винаги може и още :) За отоплението подово и ако имате и инверторна сплит система че е супер хем лятото за охлаждане а зимата за бързо затопляне. Със слагането на сплит система избягвате многото външни тела, тръбите се замазват да не се виждат а що се отнася до дупченето може да се постави заготовката преди измазването и няма да си личи къде какво минава.
VanyaA - специалист
чет юни 28, 2018 11:14 pmsstefanov написа:
След като слагате климатици, защо ви е и котле? Те ще ви топлят.
Добра изолация (поне 5 см), хубава дограма (при мен е Salamander) и хубави климатици (при мен са Mitsubishi Heavy) е достатъчно.
Има няколко причини да сме на котел на пелети - мажоритарен собственик сме на фирма-производител на висококачествени иглолистни пелети, т.е те просто са налични :), а и като цяло аз колкото не мога да живея без климатик, толкова и го мразя. Не го харесвам нито за отопление, нито за охлаждане, но съм го възприела като необходимо зло :) Със сигурност ще слагаме за охлаждане, а и за отопление в междинните сезони.
@nikolov333 аз вече съм сигурна, че сме избрали добър архитект - покрива е 5-скатен без нито една улама, отделно в Ямбол има реализирани страшно много негови проекти и като цяло е известен с добрата си работа. Само дето е много зает, та малко по-бавно се случват нещата, но пък ние не бързаме, когато - тогава.
@Gadnyara това тоалетна с врата към двора изобщо не сме го помислили, страхотна идея, благодаря, ще пратя мейл на архитекта да види дали може нещо да измисли :) Иначе бяхме умували за мъжка къща :)- една допълнителна постройка, в която да се складират инструменти, косачки (че 4 дка си иска направо трактор), да се направи работилничка и евентуално там да има санитарен възел. А да, и касите бира :)
Тераса има на източната спалня, а другите две спални и голямата стая са на веранда 40 кв.м. Архитектът беше предложил да не е на плоча къщата, а гредоред или там както се казва, но моя мъж отказа, държи да е плоча. Даже плочата излиза над верандата и терасата. А иначе втори етаж изобщо не предвиждаме, тя гледката и от първия е невероятна, но само заради голямото подпокривно пространство, което се получава мислим, че може до някое време да решим да го ползваме по друг начин, не за склад :)
Килер наистина не сме предвидили, но котелното помещение ще е 11 кв.м. и смятам, че ще е достатъчно да побере котел, бойлер и някои излишни натурии. Там е предвидено да са пералнята и сушилнята (вероятно една върху друга).
Иначе благородно завиждам, че при теб нещата са финализирани вече и почваш да градинарстваш - ей този момент искам и аз, че поне малко разбирам от озеленяване, а от строителство - нищо :)
@VLADO66 Ей сега ме хвърли в джаза - до сега бях чела за термопомпа вода-вода, въздух-вода, но за земя-вода нищо не знам, отивам да се ограмотявам :) Благодаря за идеята.
По отношение на травертина и аз съм на мнение, че трябва да е окачена фасада, което пък ми харесва, защото предпочитам изолацията да е от минерална вата. Говорихме с една фирма, останах с впечатление, че хората наистина имат понятие как се работи с този камък и как се захващат плочите, а не само да се разчита на лепене. Трябва да кажа, че изпитвам панически ужас от мухъл. Архитекта съм го побъркала на тема прекъсване на термомост - само това чува от мен, каквото и да предложи, аз питам за тоз' прословут термомост :)
@mutibg За сроковете в държавата ми е пределно ясно :) По темата сплит система - имаме го записано като опция, но там не е ли недостатък, че двете тела работят с едни и същи настройки (имам предвид двете вътрешни тела не могат да се различават по температури), или греша?
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 14

Тема "Приключението нова къща" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: