Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
nautilus33 - майстор
Успяхме да качим новите греди на тавана и сега предстой подготовка и монтаж. Преди това обаче се чудя кой е най-удачния начин да направя нови отвори във външния зид където да легнат гредите. Със свредло за бетон и перфоратор да разпробия множество отвори и после със секач да оформя отвора?не искам да нарушам външната мазилка.
Също така задължително ли е гредата да легне на дървена подложка, там където влиза в стената, тъй като за една от тях поставянето на такова парче в стената не ми е възможно. При друга пък ще трябва да задялам с длето подложката, защото гредата трябва да легне по-ниско. И с какво да намажа крайщата на гредите, там където влизат във външния зид? Четох, че се мажело с катран, но нямам. Ще ги мина изцяло с отработено масло.
Stefan2000 - специалист
Че е по-добре да има подложка, да. Но като не може, карай така.
Мажи с масло и да се приключва.
nautilus33 - майстор
Благодаря. Да питам- дали има нужда новите напречни греди да ги хващам с черни шпилки(съответно гайки и шайби от същия материал) към всяка греда от гредореда, или да не се набутвам допълнително и да ги ловя с поцинковани?
nautilus33 - майстор
И така- днес най-накрая хванах гредите от гредореда към новите напречни греди. Получи се много добре и вече няма увисване в средата. При две от гредите обаче, провисването е било вповече, защото в единия си край, този в който само стъпват върху зида, а именно под билната столица(не влизат в него както е при външния зид) края на гредата се повдигна с около 4-5см. Имам възможност да стъпя върху нея, така че да легне пак на зида и да я заклиня с парче дърво под подпорната греда на поповете на билото, или да я оставя така и да подмажа отдолу с 4-5см бетон. Кой от двата варианта е по-добър, като се има предвид че при заклинването ще се упражни известно напрежение върху гредата, която ще се изправи, и това напрежение ще е за постоянно.
Stefan2000 - специалист
Ако попълниш под гредата, това ще ти създае проблем при наковаването на дюшемето, гредите няма да са на едно ниво и ше трябва да попълваш под всички останали, които ще са по-ниско.
Ако я натиснеш и успееш да прихванеш за зида надолу, този проблем ще отпадне. Обаче тази гредавече ще спре да носи.

Как да постъпиш :?
Вариант 1, ако можш, освободи тези 2 греди и ги превърти на 180 градуса, така че да изгърбят нагоре, и столицата да ги притисне.
Вариант 2, подложи на стената 2 см, и освободи центъра да провисне 2 см. и пак го фиксирай.
Така ще се разпредели по-малка денивилация.
Стърчащото го редосай, а на ниското подложи за дюшемето.
nautilus33 - майстор
За много години на всички!
Защо ще изгуби носещата си способност ако заклиня единият край между зида и подпорната греда на поповете?
Stefan2000 - специалист
Защото щом я натиснеш да я заклиниш в зида, тя ще дърпа и опорната средна(синята) греда надолу. Демек вместо да я носи ще я товари като пружина.

Тема "Премахнати напречни греди на гредоред" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: