Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Руди - специалист
Схемата с прости метални греди е най-лесна, но и най-неефективна
откъм материал.
На дървените греди не им стига носимоспособността 8-10 пъти.

Аз бих тръгнал да направя някакви дървени ферми от талпите на шопа,
само че ще трябват истински детайли.
Вероятно и предишния покрив е бил с някакви варианти на ферми.
При тези три успоредни стени си струва да се помисли и за двускатен покрив.
Georgi K. - помощник
Владо почти позна.Сегашните греди са 18/18.Не знам какъв материал са но като съм водил и други майстори предполагат че е дъб или бук.През онези години всичко е дялано на ръка.Руди не мога да го направя двускатен защото ще трябва да вадя разрешителни заедно със всички останали бомащини а нямам време за това.BLUEPUPIL понеже не знам точните наименования на металните профили предполагам HRS означава правоъгълния кух профил.Като цена ме устройва този вариант.Лошото е че поповете ми са 14 на 14 а стоманената греда на която ще стъпват е широка 10см.Може би ще трябва да направя някакви обувки с поне 20 см.височина а поповете направо да се пъхнат вътре и да ги заваря към стоманената греда.
Georgi K. - помощник
А има ли вариант вместо 200/100/5 да взема 200/200/4.Като товароносимост близки ли са.Че с тях ще се работи по лесно а и няма да има опасност да се катурнат настрани при по голямо натоварване.Все пак стъпват само на тясната страна-10см.Ами трябва да видя и дали ги има по нашите железарии,че майче с поръчка ще става всичко.
BLUEPUPIL-2 - специалист
пет юли 05, 2019 9:00 pmGeorgi K. написа:
А има ли вариант вместо 200/100/5 да взема 200/200/4. Като товароносимост близки ли са. Че с тях ще се работи по лесно а и няма да има опасност да се катурнат настрани при по голямо натоварване.
Говорим за втория ти вариант с 8бр. ст. греди по 6м. Да, 200х200х4 (24.4кг/м.л.) е по-добро от 200х100х5 (22.6кг/м.л.) и ще се справи по-добре. Инстинктивно, успя да налучкаш истината. За отвори от 5-6 метра, кухите профили успяват, осезаемо да се преборят с горещо-валцованото двоино „Т“, само когато дебелината им спадне на 4мм. Винаги когато има подобно закрепване на ст. греди към пояси, квадрата е най-ниско рисковото напречно сечение. На първо място стои НЕА-то и на второ, тънкостенен кух квадрат или правоъгълник с малка разлика между стените, за да се гарантира хоризонталната устойчивост с-щу земетръс и като предпазна мярка, срещу ексцентричното предаване на товара от поповете към ст. греда, правейки опити да я преобърнат.

Чакаме снимки на ст. греди!

P.S.
Дървената опозиция не можа да предложи смислено и обосновано дървено решение, така че давай смело със стоманата. Досега никой не е сбъркал, като се е доверил на стоманената греда!
Georgi K. - помощник
Добре тези ще са 200/200/4.За снимките обещавам ще има само да позволи времето да го разкрием,че както казах отдоло е каратаван а под него всичко е с гипскартон и вата.Дано не ме хване някой дъжд че не ми се мисли какво ще стане.Благодаря на всички включили се в темата и за полезните съвети.
шоп - майстор
Направи си временен покрив от греди и винил от билбордове, че при един дъжд ГК и ватата може да са на пода.
Допълнителния бонус, че ще правите новия покрив на сянка:-)
Georgi K. - помощник
А този винил от билбордовете от къде мога да го закупя.И каква му е сената предполагам ще е по скъп от найлона.
шоп - майстор
Използван винил от билбордове има в Базара и ОЛХа
обикновенно размер 3х4м струва 15лв
Като качество не можете да го сравните с найлона.

Тема "Въпрос за метални профили на четирискатен покрив" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: