Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
nautilus33 - майстор
Оправихме се. УСпях да я нивелирам що-годе и излях стъпките. Утре ако е стегнало достатъчно слагам кофража и ще се мъча с него. Там има ли някакви тънкости при укрепването? Минала година правих кофраж на пояс, но тук е по-специално. Доколкото разбрах две срещуположни страни трябва да са точно 20см, а останалите малко по широки за да захапят. Има ли смисъл да слагам тръбички рязани на 20см вътре в кофража, за да огранича страните да не се изместят навътре при укрепването. Мисля да укрепя с тел и парчета шпилка вкарана в PExAl тръба с Ф16, защото по-тънка не намирам, Но това само на две или три места колкото да не се съберат страниците при укрепването, а останалото шпилки и тел. Видях и укпрепване странично със шпилки и парчета летви, хванати външно на две срешуположни страници на кофража.

ПП проблем ли ще е ако ползвам линеен фиксатор за арматура в кофража, за да съм сигурен, че няма да допира арматурата до него? Знам, че за колони има други, но освен по интернет от другаде няма къде да взема, а нямам време да чакам.
nautilus33 - майстор
Изливните пилоти ще са 50х50х100, от който 80см са под земята. Как обаче да навържа арматурата за пилотите и колоните, тъйкато светлия отвор на колонката е 17см, т.е. значително по-малък от размера на пилотите.
iliya_i - майстор
ср авг 21, 2019 7:58 pmnautilus33 написа:
Изливните пилоти ще са 50х50х100, от който 80см са под земята. Как обаче да навържа арматурата за пилотите и колоните, тъйкато светлия отвор на колонката е 17см, т.е. значително по-малък от размера на пилотите.
Вече може да е малко късно....
Трябвало е предварително, преди изливането на пилотите да се свие арматурата навътре така, че частта от нея, която остава да стърчи за връзка с колоната, да влезе в колоната. Самата свивка да е залята в бетона на стъпката.
Изображение
Последна промяна от iliya_i на ср авг 21, 2019 8:42 pm, променено общо 1 път.
nautilus33 - майстор
Не е късно, защото още не съм почнал. Значи в арматурния двор трябва да им кажа как да я свият, след като премеря правилно колко трябва да е разстоянието. И изливам така че, арматурата от пилотите да стъчи около 50см над бетона, за да вържа с колоната, нали?
ПП задължително ли е да излея пилотите така, със стъпка/фус в основата, защото бях тръгнал да ги правя както на снимката от BLUEPUPIL, т.е. колона(само че при мен правоъгълна, а не кръгла), без пета. Защото както съм се запътил да лея пилот 50х50, фуса под него трябва да е поне 75х75(или е малко), и ще трябва дамахам тротоарни плочки, а тротоара е тесен, и ще огранича ползването му от пешеходците.


Има ли значение как ще е огъната арматурата? Като левия или десния вариант, или е без значение? На снимката от Илия, като че ли е втория вариант.

Прикачен файл

stypka armatura.png
Има ли значение как ще е огъната арматурата? Като левия или десния вариант, или е без значение?
stypka armatura.png (4.96 KиБ) Видяна 502 пъти
iliya_i - майстор
По-скоро първата, ама не на 90 градуса, както си ги нарисъвал, а на 45 градуса. Ако дължината на пръчката позволява, може нагоре да я оставиш до височината на колоната. Ако не - 2 части със застъпване. Бетона на пилотата - малко над първата малка бигла.

Прикачен файл

Untitled.jpg
Untitled.jpg (7.76 KиБ) Видяна 494 пъти
lov - майстор
Нищо не им казваш да ти свиват Това да не ти е някой небиостъргач. Правиш си 4 железа на Г. Слагаш им 2 временни бигли с размера на колоната и ги залагаш на мястото. Заливаш стъпката и като се стегне махаш биглите леко свиваш пръчките колкото да ти е удобно да нанижеш арматурата на колоната. Нивелираш колкото можеш като превръзваш дебелите железа. И после правиш кофража. И няма значение колко ще ти изхвърлят дъските на вънка. Да не ти е посякал акъла да ги изрязваш на точен размер по дължина. Събираш си кутията с картонджийски рапидки на 50мм през 15 санта някъде и ти гарантирам че никъде няма да отвори и без никакви спънки. Правиш я на земята на две половини и после само ги събираш. Иначе за вертикалното укрепване дъски и каквото има друго и гледай да е здраво щото голямо маане с теслата ще падне по кофража :-D докато се налее за да се уплътни бетона. И задължително на края си провери пак нивелацията и ако има някакво разместване си я оправи.
nautilus33 - майстор
lov, колоните ще са от бетонни блокчета. Външните им размери са 24х24, вътрешно 17х17. Няма да ми трябва кофраж за тях. Само за основата, за частта над земята. Не мисля да слагам кофраж и в изкопа (предполагам няма проблем). При условие че пилотите са с размери 50х50, има ли смисъл да правя по-широк стъпка в основата им? Дуварът ще е висок 2м, 2,20м с основата. Рамбалките ще са 25х50, като откъм двора 30см ще са в земята, но откъм улицта ще са само 10см, защото има денивелация и дворът е с 20см по-високо от нивото на тротоара.
lov - майстор
Сам се вкарваш в някакви сложни изпълнения. Залагаш четири пръчкикъм метър и нещо че да ти е удобно да нанизваш блокчетата. Връзваш постепенно по някоя бигла. Не ги слагаш всичките за да ти е удобно да нанизваш. Като стигнеш края на пръчките слагаш 4 нови да се застъпят и така до горе. Ако си бързак със зидането може още докато зидаш да налееш и колонката. Тъккмо ще ти е по лесно да ръчкаш извътре с някое желязо и да уплътниш бетона. Тва порта ще носи а не кой знае каква сграда отгоре. Най важното са ти рамбалките и основата за да не се килне на някъде след време.
BLUEPUPIL-2 - специалист
ср авг 21, 2019 7:58 pmnautilus33 написа:
Изливните пилоти ще са 50х50х100, от който 80см са под земята. Как обаче да навържа арматурата за пилотите и колоните, тъй като светлия отвор на колонката е 17см, т.е. значително по-малък от размера на пилотите.

Прикачен файл:
CONNECTING-COLUMNS-50P-TIFF.jpg
CONNECTING-COLUMNS-50P-TIFF.jpg (26.62 KиБ) Видяна 442 пъти
nautilus33 - майстор
lov, за колонките нямам притеснение, просто не ми е ясно как да свържа арматурните пръти на пилотите с тези на колоните, защото размерите им са значително по-големи(на пилотите).
BLUEPUPIL, благодаря, но малко сложно ми се вижда, като за мен, де. Честно казано методът на Илия най-много ми допада, но как да изчисля точно колко да ги огънат? Биглите за основата ще са 45х45, а тези за колоните трябва да са 10х12, защото днес мерих и светлия отвор на колоната е 15х18.
Чудя се и още нещо, но не знам дали ще стане. Да премеря докъде ще заливам основата и малко над това място да се опитам да нанижа една от биглите за колона(тези за основата ще са навързани) и тогава да изливам, но ми се струва, че няма да ми позволи желязото да го огъна толкова на толкова късо разстояние. И ако все пак се получи, да изчакам един ден да стегне бетона, и да напъна прътите за да ги изкривя наобрано, за да станат право нагоре за колонките.
ПП на колко см една от друга са биглите за основата, т.е. пилотите, и за рандбалките? 20см добре ли е за двете?

Тема "Изливане и армиране на колони за порта?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: