• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
mkocev - специалист
Приятел се е запалил по този продукт от строителния "еко и био" щанд.
Преди време ми обясняваше как конструкцията излизала с 30% (примерно, пиша по спомен) по-евтино в сравнение с правоъгълна къща и колко били готини тия къщи/постройки.
Скоро разбрах, че е решил да строи такава къща за живеене и то на терен със сериозен наклон, което за мен си е чисто безумие, но решението си е негово...
Още когато ми разправяше за този тип постройки, му казах, че ми е интересно как е решен "покрива" (то реално стени няма :)), тъй като аз виждам доста недостатъци, като например ограничението по отношение на покривните материали. Освен това, има и други неща, които ги намирам за недостатъци, спрямо "скучният" правоъгълен подход.
Също така, на прима виста ми се стори, че икономията от дървен материал за конструкцията (който все пак не е от складовете, а става въпрос за предварително подготвени дървени конструктивни елементи...), няма да покрие само фирата на останалата част от перата по изграждането на такава къща, да не говорим за специфичните изисквания на подобен тип строителство.
Когато става въпрос за къща за живеене, за мен минимума е еквивалент на конвенционалното стрителство, по отношение на дълговечност и разни други параметри.
Ако става въпрос за дървена барака или помещение за йога, нещата и очакванията са горе-долу ясни.
Тъй като ми стана интересен този подход, реших да пусна тема, в която да почешем клавиатурите относно геодезичния, еко, био, фън шуй и т.н. купол за живеене.
hidrazin - майстор
Входът трябва да е малък. За да не влизат белите мечки.

Прикачен файл:
565.jpg
565.jpg (67.93 KиБ) Видяна 315 пъти

:partyman:
resistbody - специалист
Да пие едно студено соево мляко и е 6+... кво му се бъркаш в работата.... найш ли коло ще му е готино еко иглуто от слама за 300 палки...

стига шеги... всичко което е свързано с кръг, арка или сфера и различно от 90 градуса е %%% по-скъпо...

или $$$ е по-правилно
LazarGanev - "Велик майстор"
съб май 01, 2021 1:47 amresistbody написа:
всичко което е свързано с кръг, арка или сфера и различно от 90 градуса е %%% по-скъпо...
Ааа, има и изключения. Ако вместо сфера избере куполът да бъде с формата на хиперболичен параболоид, нещата може да придобият друг характер:
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q ... dKzvHinH3p
schuldiner - майстор
Мдаа, здравословно е да се присмиваме, дано се откаже.
Ако е упорит и реализира нещо артистично - браво!

ПП Точно вчера зяпах в нета къщи-силози, къщи-яйца, къщи-.... Малко са наистина добрите идеи. Технически решения ще се намерят, но за грозен/тъп проект не си струва усилието. Да видим...
mkocev - специалист
Има повече от една фирми, които предлагат такива кострукции/къщи.
Даже моят човек беше ходил на семинар по темата, организиран от една от фирмите.
На мен ми се вижда доста дървена цялата работа, не защото съм консервативно настроен към различните новости и подходи, а защото имам хабер от това-онова. Интересно ми е най-вече дали аз не съм в заблуда, а и как аджеба, освен с битумни керемиди може да се покрие купола и какви мерки биха могли да се вземат против конденза под битума и изобщо доколко ще са ефективни. Също така, къде отиват дъждовната и снежна вода и т.н.

За малкия вход ми хареса, добър съвет :)
Antonii - майстор
Един бивш колега строи подобно нещо на два етажа.
Два етажа условно казано, вътре помещението е едно, като втория етаж представлява във вид на вградени вътрешни тераси.
От вън има вид на иглу облицовано с битумни керемиди, като цена небеше по-евтино от конвенционално строителство, но той не е и търсил този ефект с по-ниската цена.
Конструкцията трябваше да се сглоби за 3месеца, но стана за над 1 година, но това зависи от фирмата изпълнител. При него беше някаква Велико-Търновска.
Ако сградата е за на село или вилна зона, то може и да се впише, но ако е за градски условия, то едва ли.
Ако приятела ви иска сглобяема къща, има правоъгълни такива с дървена конструкция.
Времето за изпълнение е около 3месеца от ниво фундамент.
Един комшия при нас е с такава, и лично аз, ако почна да строя ще се спра на такава, но не заради цената.
brick - специалист
Куполните конструкции позволяват използване на нетрадиционни "хай-тек" материали, само трябва да отърсим ума си от шаблоните - к'ви дървени греди, к'ви битумни керемиди...
Един интересен пример от Русия, разказан от първо лице (не помня, може вече да съм пускал тези линкове):
Построяване: https://www.kp.ru/daily/27058/4125912/
Зимна експлоатация-1: https://www.kp.ru/daily/27236.5/4364052/
Зимна експлоатация-2: https://www.kp.ru/daily/27108/4183956/
mkocev - специалист
Отърсването от шаблоните е свързано основно с познаване на "хай-тек" материали и най-вече възможността за сдобиване с такива. Сигурно в магазина на НАСА се предлагат такива, но доколко са достъпни.... Иначе е ясно, че ако си боядисам оградата с боя за совалки, нема да мръдне :)
Разбира се, че може да се направи куполната къща с нетрадиционни материали. В конкретния случай става въпрос за дървена конструкция и използване на конвенционални материали. Попадал съм в нета на информация, че "технологията" на въпросните куполи е руска и по спомен материала се внасяше от там. Не помня дали го гледах в сайт на една или повече фирми,.които предлагат такива постройки.
В един от сайтовете си спомням, че бяха сменили външното покритие за тяхна сметка, поради течове. Пак по спомен, новото беше нещо от сорта на магнезиеви плоскости, уплътнени с някакъв материал (полиуретан или битум) и една боя отгоре (ок или пък такова да бяха сменили, не помня..) Според мен пак не толкова дълговечно, колкото популярните покривни материали..
За бунгало/вила или нещо подобно си е гъзария определено, но за къща за живеене, лично за мен не е добър вариант.
Струва ми се, че и без да се използват високотехнологични материали, цената ще е доста висока, в сравнение със същата правоъгълна квадратура, а крайният резултат спорен. Единственото достойнство остава атрактивния вид.
Само да поясня, не събирам мнения или информация за моя приятел, скоро не сме се виждали и не го знам дали не се е отказал. Просто ми е интересен този подход.
Virtex - майстор
Познат е участвал (или правил) такава постройка.

Пълна трагедия заради :
- отопление - ясно как се отоплява/охлажда такъв голям обем.
- обзавеждане - почти няма прав ъгъл, изискват се специални мебели, мислене и т.н.
- остъкление

Няма значение дали е дървена или метална конструкция, горните 3 точки обезсмислят такива начинания за живеене. Готино е да отседнеш в такава къща за дни/седмици, но да живееш постоянно е голяма греда.
  • 1
  • 2

Тема "Куполни къщи" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: