• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте.
Казват че всеки човек трябва да направи 3 неща в живота си да построй къща, да засади дърво и да отгледа син. :supz:
Е аз съм с две момичета, така че остават първите две.
В тяхно име (пък и ние да избягаме от София) закупихме парцел (1.9 дка в Пернишко), на който заедно с още 3 семейства планираме да построим 4 еднофамилни къщи (около 200 кв.м всяка).

Каква е ситуацията към момента и какво ни престои:
1. Парцела е наличен/почистен и в регулация - на финалната права сме с промяната на ПУП (за да може да бъде разделен на 4 и всеки да си знае неговото).
2. Тъй като пътя (вижда се на скицата) не е наличен (около 80-90м), трябва да бъде изграден от нас.
3. Избор и изготвяне на архитектурен план/проект.
4. Електро и ВИК. Към момента няма нищо на парцела.
5. Предвижване на документация в общината.
6. Оптимистичен старт на реалното изпълнение в начало/средата на 2022.


Първото предизвикателство, мисля че е самия път. В това имам най-малко опит, така че ще оценя всяко едно ваше мнение и съвет.
Второ, на дневен ред е избор на екип с който да работим (архитект и изпълнител). Ще съм ви благодарен за препоръки. Към момента сме с оферти от 3ма архитекти.
Прикачен файл:
Screenshot (Jul 6, 2021 5_27_03 PM).png
BLUEPUPIL - майстор
чет юли 08, 2021 1:24 pmbonevn написа:
=== закупихме парцел (1.9 дка в Пернишко), на който заедно с още 3 семейства планираме да построим 4 еднофамилни къщи (около 200 кв.м всяка).
Съсобственост върху идеални части от двора и 100%
собственост в/у къщите за всяко семейство?
чет юли 08, 2021 1:24 pmbonevn написа:
Първото предизвикатество, мисля че е самия път. В това имам най-малко опит, така че ще оценя всяко едно ваше мнение и съвет.
Улицата, водата, тока, канала и дренажа, да
не дойдат повече от къщата?
muhala - майстор
Имаш грешка в "перстои", напиши го перстоЙ, също както си написал строЙ
kr1100 - майстор
пон юли 19, 2021 4:26 pmBLUEPUPIL написа:
чет юли 08, 2021 1:24 pmbonevn написа:
=== закупихме парцел (1.9 дка в Пернишко), на който заедно с още 3 семейства планираме да построим 4 еднофамилни къщи (около 200 кв.м всяка).
.., водата, .., канала и.., да не дойдат повече от къщата?
Водата и канала не са много скъпи. На 1 съсед от Вик му направиха "неустоима" оферта от само 70 000лв за около 80м разстояние от водопровода и канализацията. Това беше някъде м. април 2021г.
savagebs - специалист
честито за покупката и успех в начинанието, в последно време цените на материалите много скочиха
KingLin - майстор
А колко много да са поскъпнали? Желязото тук от 1,20 стана на 2,50 :-D Дървения материал нещо поизчезна, а в Йаф кубика на чама стана 2500... Та в тоя ред на мисли, на автора мога само да му пожелая късмет и дебел портфейл. За 110 метра Вода без канал (40 асфалт и 70 черен път) имах оферти с по 10-15 хиляди разлика, от най-ниската, до най-високата, без да е включено самото присъединяване. За ПУП чаках година и половина, щото правеха РУП. Ток ще видя до 6 месеца след издаване на разрешително за ползване. С архитектите е донякъде въпрос на лично усещане. Ако има добър диалог и човека дава идеи и поправки на ваши идеи - действайте. Мога да помогна с някакви примерни цифри и от там да си смятате сами. Смятам, че за Перник цена от 180 евро на квадрат за груб строеж е реална. Във Варна за 270 РЗП (120 първи етаж и 150 втори етаж и 190 двускатен покрив) платих миналата година почти 100к на фирмата (в тях влизат всичкия труд + материалите по грубия строеж без покрива) и още около 50к разни други включващи дървен материал, керемиди, мазилки, замазки, багери, обратни насипи и т.н. И трябва да ти кажа, че евтино ми излезе. Прогнозата ми е на 250к разход да съм влязъл да живея, обаче има една подробност - всичко в къщата, което не включва мазане, си правя сам + безвъзмездна помощ от приятели от време на време. Та си сметни допълнително разходи по ел, ВиК, изолации, картон, плочки, паркет, метални конструкции, кухня, баня и др. И нека това, дето съм написал не те отказва, а напротив! Късмет!

П.П. Да не забравиш да си сметнеш и вертикалната планировка т.е. двора със всичките му там огради, пътеки, осветление, озеленяване и т.н. че и там е голямо перо.
resistbody - специалист
За част ВиК, по-евтино ще ви излезе сондаж (общ) и ями(не попивни щото ще си пиете лайн@та)... пътя лошо... ще карате по камъни ако се уредите при някой ремонт по стар асфалт...
ЕЛ. Ако няма ниско в района.. купувате траф и го дарявате на ЕВН или квото е при вас.. и имате ток..
ПУП... вземете ги оправете преди строежа и разделете имота точно, щото после трудно.. на мен при уравняването шахтата на ВИК ми се пада в имота на майка ми и ще трябва да правя нова... за да е законно не че друго..
За пари ли говорим.. кота 0 без труд(личен не се смята) 180кв.м = 21000лв бетон, желязо и механизация.. с труд сметни ги едно 5-6 отгоре..

едит: как ще си с две момичета пък си с първите 2, работи за трето.. ;)
Благодаря за коментарите. Оценям всеки един от тях.
Сега по същество да ви дам малко информация до къде стигнахме за тези няколко седмици:
1. Получихме одобрението от общината за разделянето на 4 ПУП-а. Сега чакаме нови скици+данъчни оценки и при нотаруис....

2. Изграждане на път - тук още няма развитие и това ме притеснява...

3. Спряхме се на архитект. Офертата му ни устройва и изглежда доста диалогичен и креативен. Като недостатък мога да отчета само, че като че ли няма много опит (млад е). Предполагам че това няма да е фатално, тъй като все пак няма да строим екзотики, но все пак това ме притеснява до някъде. Това което смятам е да използвам помощта и на познат конструктор за да не направим някоя глупост.

На база на вашия опит, стоманобетонна конструкция ли е по-рентабилно или старото и познато монолитно строителство? (предполагам тук цената на желязото играе най-голяма роля)

4. Ел и ВиК ..... тук е мътна и кървава явно :butthead: .
В началото на въпросния път има вече присъединена новопостроена еднофамилна къща. За нея е направено ново ел. трасе от трафопост на 150 м от нея.
Съседния парцел до въпросния клиент на ЧЕЗ е в процес на проектиране (същите собственици).
След като получим нотариалните актове започваме и нашата епопея с ЧЕЗ и ВиК. Силно се надявам да не ни тикнат условие за трафопост, но да видим....
Относно ВиК не съм проучвал варианта за сондаж, но ми допада идеята за това да сме независими от ВиК. Да разбирам че по рентабилно излиза да е общ? При всички положения мисля че ще сме със септична яма, защото така или иначе цялото село се излива с дерето, а парцела няма директен достъп до там (има друг имот през който трябва да премине тръбата с отпадни води).

5. С общината съм уверен че няма да имаме проблем. За сега действат доста бързо и адекватно.

6.Строителство. Тук също имам набелязан изпълнител и да видим дали ще успеем да направим добри икономии от мащаба.
Последна промяна от bonevn на пет юли 23, 2021 10:04 pm, променено общо 1 път.
resistbody - специалист
чет юли 22, 2021 5:27 pmbonevn написа:
1.На база на вашия опит, стоманобетонна конструкция ли е по-рентабилно или старото и познато монолитно строителство? (предполагам тук цената на желязото играе най-голяма роля)

2.Относно ВиК не съм проучвал варианта за сондаж, но ми допада идеята за това да сме независими от ВиК. Да разбирам че по рентабилно излиза да е общ?
1. То монолита е стоманобетонна конструкция с преграждащи стени... стомана(арматура) и бетон... тухлите са за преграждане те не държат нищо..

2. Зависи от дълочината, ако е на плитко по-добре всеки да бие по една сонда за по 2000лв и помпа за 500лв и готово, но ако излиза на 70м и има скали ще иде 10000лв, отделно помпа за тази дълбочина е 2-4 бона... тогава общ и с водомери и контролен електормер ще си разделяте тока на водата и вноска по помпата примерно... НО най-добре всеки със собствен ако е възможно..
MamaMy - майстор
Извинете за офтопика, но я гледам тази тема от доста време и ме човърка от вътре един въпрос:
Осъдихте ли дървото? Може би чакате някой грамотен модератор за рецензии? Няма да дочакате. Най-много да се засъди и той. :-D
  • 1
  • 2

Тема "Да построиш къща и да засадиш дърво..." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: