Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
jabata - специалист
Здравейте,
пускам нова тема защото имам един много специфичен проблем и се чудя как да го реша. Изолацията на къщата е готова и стърчи 4-5 см. Спрямо основата. Казвам 4-5 защото съм го мерил и на места е 5, но на сладката на дъските 4. Както и да е, това мобе да се оправи, но проблема е че под изолацията не е сложена лайстна за топлоизолация, и директно е измазана. Сега драмата ми е, как да го направя за не личи. Идеята е цокъла да бъде на едно ниво със стените или малко по-навътре. Но се чудя как да се направи, при условие че няма лайстна. В крайна сметка понеже отдолу няма нищо мазилката не е съвсем равна. На места е до ръба на плочите на места слиза 5-10 мм надолу. Мислих си да я резба с макетен нож, ама все ще личи. Другото е да се откажа от идеята цокъла да е навътре. Да гоня плочите да се изравнят с мазилката. И отгоре да лепя гранитогрес. Като на места просто ляга върху мазилката и готово. А всъщност как е правилно да е цокъла. По-навътре или по-навън спрямо фасадата?
шоп - майстор
пон юли 12, 2021 10:45 pmjabata написа:
А всъщност как е правилно да е цокъла. По-навътре или по-навън спрямо фасадата?
За мен по-логично е да е 1-2 см по-навътре цокъла и да има водокап.
Между другото и на мен ми предстои направа на цокъла. При мен той е по-навътре между 4 и 15 см, като на всяка страна на къщата е различно.

Ще го изолирам с полинор, ще правя метална скара, аквапанел и камък, като мисля с цел по-дебела изолация цокъла да надстърча изолацията.
PIP - специалист
За мен цокала трябва да излиза по-напред, но кой както го влече.
jabata - специалист
То е ясно, че цокъла се прави, кой както го влече. Но остава питанката, как да оправя прехода между изолация и цокъл. Хората по принцип слагат лайсна...ама при мен майсторите не сложиха...и откъде да знам тогава да ги гоня да слагат. Тогава, викам по-добре да си платя, те затова са майстори....ама с времето установих че не е съвсем така.
gnt69 - майстор
ср юли 14, 2021 9:13 amjabata написа:
То е ясно, че цокъла се прави, кой както го влече. Но остава питанката, как да оправя прехода между изолация и цокъл.
Лепвай един стиропор или фибран и на цокъла, отгоре както искаш го завърши. Аз съм го направил с лайсни от врачански варовик и така вече 15 години си стои. Накланяш един сантим навън и си ти.
Ето снимка.

Прикачен файл

IMG_20210714_094017.jpg
jabata - специалист
ср юли 14, 2021 10:09 amgnt69 написа:
Лепвай един стиропор или фибран и на цокъла, отгоре както искаш го завърши. Аз съм го направил с лайсни от врачански варовик и така вече 15 години си стои. Накланяш един сантим навън и си ти.
Браво супер е станало. И като се замисля не е лишено от логика цокъла да е по-навън. Не случайно навремето на старите къщи цоклите бяха по 4-5см. навън. Колкото до вода, то така или иначе там няма толкова, а и с един лек наклон навън не е никакъв проблем.

Тема "Цокъл на къща" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: