Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
brum - майстор
По къщата в момента се редят настилките на пътеките около нея. В северният край (води се долният заради наклона на терена) се планира в даден момент да има климатик. Основното предназначение на климатика ще е да охлажда лятото, но предполагам, че поради инертността на подовото ще го пускаме и зимно време понякога за да стопли по-бързо.

Чудя се дали да не заложа една тръба под настилката за дренаж. Основата е бетон, а над него гнайс лепен с лепило за плочки. Зимата ако температурите паднат под нулата най-вероятно и тръбата ще се напълни с лед и ще спре да функционира както се очаква, но вече по-голямата част от зимата е с положителни температури.

Ако се залага ще се направи канал в бетона и ще се вгради там тръбата. Та нещата за които се чудя са следните.

1) Има ли смисъл да заложа тръба за дренажа на климатика?
2) От какво да бъде тази тръба? Хем да е гладка, че да не задържа боклуци, хем да е гъвкава, че да може да вземе завоя на 90 градуса в края. Мислех за HDPE тръба, обаче тя няма шанс да вземе завоя от 90 градуса накрая. А коляно не ми се ще да слагам там. Друг вариант за който мисля за PE-RT тръбите за подово. Те са термопластични и с нагряване би трябвало да се оформят добре.
zz_stefanov - майстор
Ако е около 20 мм лесно се запушва. Предвиди си и ревизия за отпушването и.
Самата вода къде искаш да отива: ако е в канал ОК, ако искаш да се разсейва директно в почвата мисля че ще имаш големи проблеми след един сезон.
floydogi - специалист
Сложената тръба може и да не я ползваш. Несложената обаче не можеш да я ползваш.
speka_rs - специалист
На топло климатика не прави кондес от вътрешното тяло, така че не се притеснявай от замръзване. При работа на топло и дефрости тогава прави вода и лед въшното. Кондезната тръба е само на охлаждане за това няма грижи с дренажите и зимата. Ако има място може и 32 мм pvc да се сложи.
brum - майстор
speka_rs написа:
На топло климатика не прави кондес от вътрешното тяло, така че не се притеснявай от замръзване. При работа на топло и дефрости тогава прави вода и лед въшното. Кондезната тръба е само на охлаждане за това няма грижи с дренажите и зимата. Ако има място може и 32 мм pvc да се сложи.
Тая тръба ще е до външното тяло. Зимно време ще трупа скреж (надявам се само скреж, без лед) и в един момент като пусне дефроста това ще трябва да изтече някъде. Това някъде не искам да е върху камъка на пътеката, а да мине през тръбата и да изтича в поляната под къщата. А иначе за конденза лятно време ми е все тая. Конденза от вътрешното ще стига до външното и ще се изпарява за норматив в тези жеги.

Тръбата ще е малко под три метра. Т.е. не е нещо безумно дълго, че да е нужен ревизионен отвор. Отпушване от горният или долният край с вода под налягане.

Та какво предлагате като тръба? HDPE-то е абсурд да вземе завой с малък радиус. Камъка и лепилото идват на около 4см дебелина. В бетона ще се изреже канал с малка дълбочина (около 2см) и там ще бъде положена тръбата.
zz_stefanov - майстор
HDPE въпреки относително по големия радиус на завоя може да е по добия вариант, защото ще елиминираш фитинг на 90 градуса, а там се задържат боклуците.
resistbody - специалист
Pex-Al-Pex Ф20, съм предвидил за конвекторите, но аз ще ги връзвам в канализацията направо.. въпреки последня инцидент където климатик на 3 етаж се беше напълнил с бели червей от дренажа.. още съм на изкоп и не съм ги пуснал, ама като пуснем за водостоците ще ги вържа там.. за зимата може да пуснеш един дренажен нагревател..
brum - майстор
HDPE-то няма как да стане точно заради големият радиус на завой. А PE-RT тръбата може да направи малък радиус на завой. Доволно по-малък. И отделно - термопластична е. При все, че не ми дреме за кислородната бариера спокойно мога да вкарам една пружина, да я нагрея и огъна.

Всъщност ще пробвам с пружина и HDPE. Ако не стане - пружина и PE-RT.

За нагревателят - съгласен съм. Същото мислех днес. Имам наличен подгряващ саморегулиращ се кабел на 24V дето е 60W по спомен. Бях го гласил да работи на 12V вътре в PPR тръба от кладенеца до къщата на село. Мога още да му смъкна напрежението за да намаля мощността до минимума да предотврати замръзването. Захранване някъде около външното тяло на климатика. И към захранването температурен датчик да го спира ако температурите са над 2-3-5 градуса. Че нали зелени трябва да ставаме и да пестим тока :) .
brum - майстор
HDPE-то се огъна перфектно на малък радиус с пружина и греене. 25мм ще е.

Тема "Залагане на тръби за дренаж на климатик" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: