Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
BLUEPUPIL - майстор
В момента работя над едни иноксови тръби
за комин на голяма затворена камина и
характеристиките, които имам са за 50%
редукция на „здравината“ при температура
от 400-500гр. в продължение на 2 часа.
Въпросът е каква температура може се
развие в горящия комин, ако се самозапали
и колко време може да се поддържа тази
макс. температура без намесата на пожарната?
Горивото от което ще се образуват саждите е
широколистна дървесина.
big_dragon - специалист
Под каквато и форма да е креозотът, той е лесно запалим. Ако се натрупа в достатъчно количество и подпали – изгарянето му става буйно, със свистене, като температурата достига 2000°С – достатъчна да разруши комина.

Усетиш ли да гори комина, веднага ограничи достъпа на свеж въздух към печката и цялата система.
Може да пробваш да ограничиш горенето с пара, като пръскаш вода върху горящите въглени.

Виждал съм как гори комин над скарата в ресторант.
Шума е като от реактивен самолет...
BLUEPUPIL - майстор
Запалването на комина може да вдигне
температурата до макс. 1100гр.C

Неръждаема стомана 316:
Continuous Service- 925гр.C
Strength- 1000гр.C- 70Mpa

Ако приемем, че гладката повърхност
се почиства по-лесно; И сложим каменна
вата, за да увеличим температурата, а
оттам да намалим отлаганията; Предвидим
бетонен кожух около комина, да речем
100х100см вътре, светло, да предпази
покрива от пожар при евентуален гаф и
с напречни връзки през 1м да се укрепи
към него тръбата за да не започне да се
деформира. Нещата с иноксовия комин
могат да се получат.




Прикачен файл:
789.jpg
krasi92 - майстор
Те хората отдавна са измислили иноксовите коминни системи и ги продават. Можеш да вземеш идеи от там
BLUEPUPIL - майстор
Те тия дето ги продават са голям
цирк, дето не пази от пожар къщата.



Прикачен файл:
1Q.jpg
1Q.jpg (75.94 KиБ) Видяна 878 пъти

Прикачен файл:
2Q.jpg
2Q.jpg (77.91 KиБ) Видяна 878 пъти
yordanovdir - напреднал
Най-често изполваната при нас в ХВП марка нер. стомана е AISI304 и е най-евтина(~9 лв)Стоманата марка AISI 316 е с по-висока устойчивост на киселини и я използват в млекопреработката(~12 лв).Жароустойчивата стомана е марка AISI310 по спомен.Върти ми се нещо в главата и за 321.При нас има едни съоражения(цилиндри) за изгаряне на газ.Единия вид е от черна стомана вътре облечено с ~10см вата.Другия вид са неръждаеми без вата.И двата вида са на крака и първия вид определено се представя по-добре.От втория вид едно от съораженията има буквално нагърчено от висока температура.Опита ми показва, че тия неща е най-добре да са висящи.Пак от опит, проблема на първия вид, е че когато пуфнат(гръмнат), част от ватата пада, ако не е добре закрепена.Добре е според мен да не го хващаш неподвижно на много места, ако метала е в директен контакт с висока температура, понеже пак по спомен линейно разширение на стоманата беше 0,2 мм/м/градус.
Имаше някакви клапи за противопожарни съоражения, ако помагат в случая.

Тема "Температура в горящ комин" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: