Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
brum - майстор
В къщата имаме газ и двукунтурен газов котел. Проблема е, че бавно превключва от режим на подгряване на водата в чешмата и подгряване на подовото. За къпане не е проблем - пускаш, чакаш 20-30 секунди и се къпеш.

Обаче за чешмата в кухнята е проблем. Да го чакам 20 секунди да стопли не е ОК. Отделно, че говорим за десетки пускания на ден за по 3-4 секунди. Та комфорта там тотално липсва.

Бърз, евтин и лесен вариант е електрически бойлер с малък обем (примерно 30 литра). Може да се монтира буквално на гърба на кухнята където е мивката. Там е сервизното помещение с газовият котел и има предвиден 4мм2 кабел от таблото. На изхода на бойлера мисля да сложа термостатичен смесителен вентил. Това го ползвам от 10тина години в апартамента и върши чудесна работа.

Дългосрочно обаче се обмисля вариант за БГВ на газ/слънце. Та се чудя дали директно да не монтирам бойлер със серпентина който да е удачен за това в бъдеще. Остава въпроса за обема на бойлера и колко серпентини са нужни. За затопляне има два потенциални варианта - през газовият котел и през слънчеви колектори.

И последният проблем който трябва да преборя е монтажа на бойлера. Стените са гипсокартон и ми се ще да не ги товаря с бойлер. Съответно предпочитам бойлер за подово монтаж. Обаче не откривам малки бойлери аз тези цели.

Като допълнителен детайл газовият котел е Immergas Victrix Major 28 TT. Намира се в същото сервизно помещение където ще е обемният бойлер за кухнята.
Jacomo - специалист
Ако е само за кухня, не си струва слънчев колектор. Ще има доста излишък на топла вода, пък и трябва и по-голям бойлер с 2 серпентини - за колектора и за газта, евентуално автоматика.

В твоя случай само за кухня, бих сложил 50 л. само на нощна тарифа. Може би нощното ще излезе по-евтино от подгряване с газ.

Ако включиш и банята, тогава един 200+ л. бойлер с нагревател и 2 серпентини - долна за колекторите и горна за газта. Горната за всеки случай - ако случайно стане по-евтино на газ от нощна на ток. Има такива за подов монтаж. Тук не съм наясно ако има нагревател, дали не трябва да е над долната серпентина и ако да, то може би трябва да се избере обема, спрямо обема над нагревателя. Или вместо нагревател да се комбинира с проточен, който да дозагрява....
brum - майстор
Слънчевият колектор го обмислям за след някоя и друга година. Има неясноти какво ще е случи с цените на тока. Още сега се виждат проблеми, а след някоя и друга година битовите клиенти излизат на свободният пазар.

Та към момента е по-скоро за бойлер на ток положението. Като се замисля има такива бойлери по 40-50 литра за под 300лв. Емайлиран. Докато му свърши гаранцията ще е ясно как ще се развият нещата с тока, газта и зелените политики.

Голямата инвестиция за бойлери със серпентини и слънчеви колектори още е леко мъглява и неясна. Май не е добре да се рискува към този момент...

Тема "Идеи за бойлер" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: