Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Алксандър Марков - специалист
Здравейте.
Искам да питам тези които са си правили дървени къщи, слагате ли пароНЕпропускливо фолио зад гипскартона преди изолацията.

Като цяло четох, че трябва за да не прониква влага в стените(мухал, гниене и т.н.)

В моят случай бунгалото е с камена вата отвън и каменна вата ще слагам за пълнеж в стените.

Бях се насочил към паробариера на Ондолин (ONDUTISS® BARRIER REFLEX 90 - фолио от армиран полиетилен с алуминиево покритие).
ОБАЧЕ като гледах за алтернативен вариант в случая(поне във Варна, няма много налични разновидности), намерих на Кануф LDS 35 и Homeseal LDS 200 AluPlus, реших да се обадя да питам и ме посъветваха, че трябва да сложа пароПРОПУСКЛИВА бариера, обратно на това което търсих.

Та питането ми е някой слагал ли е фолио и какво?

Ако е пароНЕпропускливо, няма ли после конденз например по прозорците?
PIP - майстор
Моето разбиране е, че от вътре на вън всеки следващ слой тряба да е все по-влагопропусклив. Дишаща мембрана се слага от вън върху ватата, за да пази от дъжд/влага от вън, но да пропуска влагата проникваща от вътре да излезе. От вътре, ако се слага преграда тя трябва да е непропусклива/недишаща. Но вече изкарват месото, млякото и яйцата вредни, та знам ли кое е правилно :?
schuldiner - майстор
вече изкарват месото, млякото и яйцата вредни, та знам ли
Ако са от лидл, едва ли са от най-полезните...

Иначе си е точно така - паронепропусклива отвътре и по тавана, паропропусклива отвън.
Важно е вътрешната да е и херметично положена. Алуминиевото фолио е много добре.
Външната паропропусклива мембрана се нуждае от минимален въздушен слой - 1-2-3 см. В смисъл да не се лепне плътно върху мембраната примерно циментфазерна плоскост.
brum - майстор
Я малко в детайли - защо от вътре трябв да е херметично? Да не направи конденз и мухал ако има дупка в перградата ли? И ако да - какво правим с ел.инсталацията? Полага се между мембраната и картона ли?

При мен няма паронепроусклива преграда зад гипскартона. Обаче самият гипскартон е покрит с не-дишащ латекс. Отварял съм на 2 места стените и за момента зад тях няма драма с мухал. А вътре влажнсотта е около 50%-55% последните 2 месеца.
Алксандър Марков - специалист
ср яну 12, 2022 3:22 pmbrum написа:
Я малко в детайли - защо от вътре трябв да е херметично?
Едвали става въпрос за 100% херметичност?
Предполагам за максимално подлепване на всички дупчици от монтажа.
PIP - майстор
Идеята на недишащата преграда вътре е да спре навлизането на влагата от помещението във ватата. Сега, ако някой не се сеща да проветрява естествено тая влага ще отиде някъде. Това на теория. Аз съм с вътрешна и външна изолация и не съм слагал никаква преграда от вътре, а само дишаща от вън където има вата под дървената обшивка. Влага нямам и не съм имал нито в помещенията нито във ватата, но съм с дървена дограма и се проветрява редовно.
nelina_london - специалист
Принципно,да,инсталацията съветват да е между найлона и фолиото.
Но,нали твоята къща не е дървена?
И колкото клипчета съм гледала на дървени къщи,се правят по описаният по -горе начин с дишането отвън навътре.
И нашият таван на втори етаж,е правен на принципа вата и паропреграда,а отгоре са греди и вата.На баните пък,съветът бе да имаме дори по 2 найлона кръстосани,през скарата на ГК.Там където има въздуховоди(в коридора), минават също между найлона и гипскартона.В спалните Ел на тавана е прекаран преди паропреградата,но има само по едно осветително тяло на тавана и дупката през която минава кабела,съм я опаковала стабилно с тиксо.
BLUEPUPIL - майстор
И най-доброто за дървена къща е......
профилна ламарина най-отвътре!
:? :lol: :-D :)

Тема "Пароизолация на дървена къща" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: