Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Syd
Здравейте! Имаме стара къща в Странджа, около 100-годишна. За други места не знам, но в Странджата им казват на тези къщи и шаронски, тъй като са строени с т.нар. шаронски заеми след ПСВ. Тъй като има проблеми със собствеността, в смисъл, че къщата се ползва и поддържа от нас, а другите собственици нито я ползват, нито искат да продадат своя дял. Заради това не можем да си позволим големи разходи за къщата за основен ремонт и реставрация например, а се занимаваме само с най-неотложните поддръжки и кърпежи, докато трае това положение. Къщата като всички шаронски къщи се състои от дървена носеща конструкция от дъбови греди, каменен долен пояс, който оформя външната стена на долния етаж (обикновено долния етаж е едно цяло помещение наречено дам) и горен жилищен етаж. Стените там са от плетеница запълнена и измазана с глинеста кал и оборска тор, доколкото знам смесени със слама белосани със слой бяла вар. От външна страна всяка година се налагат малки или по-големи кърпежи понеже от атмосферните влияния се излющват тук-там парчета от
слоя бяла вар, а някъде и парчета от глинестата смес. Досега тези участъци съм ги измазвал с хоросан. Тъй като глината и хоросана не са еднородни материали и спойката помежду им не е добра с течение на годините слоя хоросан, често се отлепя и пада и се налага презамазване. Някой има ли опит, каква мазилка би издържала дълго при такава основа или има някакъв трик при полагането й? Още един път казвам, че трябва и да не е голям разхода, защото няма смисъл да правим големи разходи при това положение на имота.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Идеално си се измазва с кирпич
За други материали и техники изчети писаното за кирпичените къщи

viewtopic.php?f=2&t=52762&hilit=%D0%BA% ... 7&start=70


Чети назад Grozdev каквото е писал
miliad - майстор
Както е посочило майсторището, намираш стар керпич, мокриш го , намачкваш и мажеш с получената кал. Без пари работа. Аз с керпич от селското сметище си отремонтирах и надзидах с 50 см дувара обикалящ декар и нещо двор.
Grozdev - специалист
съб май 07, 2022 8:14 pmmiliad написа:
Както е посочило майсторището, намираш стар керпич, мокриш го , намачкваш и мажеш с получената кал. Без пари работа. Аз с керпич от селското сметище си отремонтирах и надзидах с 50 см дувара обикалящ декар и нещо двор.
Направо КЕФИШ,, :)
Ако може малко да добавя относно работата с накиснатия и раздробен стар кирпич.?
При положение че има на близо такъв , абсолютно може да се ползва за матРиЯЛ.. и е най лесно .
В него вече са били отделени големите камъни при първоначалната направа.,,А и ако е скоро махнат, сламата в него още става , в смисъл не е изгнила . А ако се взема от стар зид НИЩО и няма.!!

Сега на питащия с плетарката в Странджа,,
Такива къщи , не държат циментови разтвори / поне не и за дълго/ .нито лепила и модерни мазилки.Освен стар кирпич ,може до се ползва и всяка / НЕ хумусна / пръст за материал.
Трябва да има и допълн. материали ,като : пясък / едър , / може и да не е чист , слама / накълцана / поне в 2 размера € Едра 5- 6..7..8 см , и по дребна 2-3..4 см .Фъшкиите могат да бъдат заменени с целулозни лепила, при нужда./ или от брашно ,,като деца сме правили по трудово обучение!!! / :?
Два материала . едър / за пълнеж на липсващи места / и по ситен / за изглаждане и финосване.
Освен глинените мазилки , другия материал Е .. Вар.! По добра " спойка "" от варта към тях няма.
За хоросановата мазилка в случая / Не варо- циментова / , си има особености , / както и за другите / при забъркването.
За По подробни напътствия ,, по телефон мога да дам.,, при интерес.
п п
По бюджетно от това ,,,НЯМА.
:yawinkle:

Тема "Мазилка за плетена къща." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: