Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте!

Наскоро си купих стара къща за ремонт и се оказа, че нещата не са съвсем както си ги представях и решенията за взимане са по-сложни отколкото изглежда. Прочетох няколко теми във форума (а и на други места) по въпроса със старите къщи, но в крайна сметка реших и аз да отворя една и да се допитам за мнение по една от дилеми ми - укрепване на постройката. По-долу ще се опитам да дам информацията колкото се може по-структурирано за да е максимално лесно за четене.

История на постройката (както ми беше разказана):
Строена на три етапа. Някъде през 1959г. е направена първата постройка - вкопана частично в земята къща с каменни основи. След това през 60ти или 70те години над тази постройка се прави СБ плоча и се построява етаж. А след още няколко години се пристрояват още 2 стаи към предната страна на къщата.

Конструкцията на къщата е с носещи зидове, изпълнени изцяло от тухли единички и с дебелина 25см (външните и вътрешните). Няма носещи колони. За плочата между първи етаж и мазето се знае, че е с дебелина 10см и с армировка през около 15см, но не се знае дебелината на арматурата вътре. Межу първия етаж и подпокривното пространство има стар гредоред на 2 стаи и плоча над останалите. Над зидовете няма хоризонтални пояси. Плочата е директно върху зида.

Какво работа по къщата предстои
Има два сериозни дефекта, който ще се ремонтират - покрива е за смяна и също така две от външните стени ще бъдат съборени и изградени наново. Причината е, че предишните собственици са се опитали да изградят външно бетоново стълбище към подпокривното пространство, около ъгъла на къщата, което не е било добре укрепено и е дръпнало стените от тежестта си, образувайки една хоризонтална и две вертикални двустранни пукнатини. Освен тези дефекти, не са установени никакви други пукнатини при оглед (от нас, от строителен конструктор и от майстор).

След като бъдат съборени стени ще се изгради една бетонова колона в този ъгъл на къщата, както и хоризонтален пояс, кото майсторите твърдят, че мога да ги захванат към съществуващата конструкция. Та там се очаква да стане здраво.

За покрива - в момента е четирискатен и ще се събаря изцяло. Смятаме да се възползваме от тази възможност и да се увеличи височината на зида там, за да стане по-високо подпокривното пространсто, с идеята да се ползва след време. Новият покрив ще е двускатов и ще се прави хоризонтален пояс с колони, които ще лежат на плочата над зидовете.

Къщата има конструктивно становище от инженер конструктор, изготвено преди продажбата. В него не се препоръчва укрепване. Аз съм правил консултация с още един инженер конструктор, както и с масйтора, който ще прави споменатите ремонтите. И според двамата къщата е здрава и няма нужда от допълнително укрепване, дори взимайки предвид ремоната на покрива, който предстои. Мои приятели и познати обаче, горещо ме съветват да предприема изграждане на външни колони и пояс около къщата, защото ще е по-сигурно.

Та ето и моите въпроси:
- Може ли изобщо да съществува здрава и надеждна къща без носещи колони? Какво е вашето мнение?
- Струва ли си да се инвестира време и пари във въшни колони, просто за всеки случай и въпреки препоръки на инженер? И това би ли било достатъчно да се счита къщата за много здрава?
- Може ли изграждането на външни колони да донесе някакви минуси и/или да отслаби къщата по някакъв начин (например при изкопаването до основите или под тях), ако приемем, че в момента е здрава?

Ще съм благодарен на всякакви мнения. Мога да кача и снимки, ако някой иска да види нагледно нещата, за които пиша.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пон юли 04, 2022 11:55 pmivo_traykov написа:

Къщата има конструктивно становище от инженер конструктор, изготвено преди продажбата. В него не се препоръчва укрепване. Аз съм правил консултация с още един инженер конструктор, както и с масйтора, който ще прави споменатите ремонтите. И според двамата къщата е здрава и няма нужда от допълнително укрепване, дори взимайки предвид ремоната на покрива, който предстои. Мои приятели и познати обаче, горещо ме съветват да предприема изграждане на външни колони и пояс около къщата, защото ще е по-сигурно.

Ще съм благодарен на всякакви мнения.
Имаш две еднакви професионални мнения и сега искаш мнение от непознати в обществен форум?
вт юли 05, 2022 5:19 amn_a написа:
пон юли 04, 2022 11:55 pmivo_traykov написа:

Ще съм благодарен на всякакви мнения.
Имаш две еднакви професионални мнения и сега искаш мнение от непознати в обществен форум?

Накратко - да, интересувам се и от мненията тук :)

Но по-скоро за въпроси от общ характер. Конструкторът каза следното: "В момента не виждам нищо, което да ми дава основание да предпиша укрепване". Заради това "в момента" търся мнение (не само тук) за концепцията "къща без колони" и колко би могла да е надеждна след 5, 10, 15 или 25 години. На какво е добре да обърна внимание? Само от ветрикални трусове и вода в основите ли трябва да се притеснявам или има и други фактори, които могат да я отслабят заради това, че няма колони?

Мниенията, които видях по други теми във форума, основно засягаха вида на тухлите и дебелината на зидовете, като тази къща изглежда покрива тези изисквания. Затова се надявам на общи мнения за такъв тип конструкция от хора, които може би имат личен опит с такава сграда. :)
joro_kem - специалист
вт юли 05, 2022 9:33 amivo_traykov написа:
...Заради това "в момента" търся мнение (не само тук) за концепцията "къща без колони" и колко би могла да е надеждна след 5, 10, 15 или 25 години.
според мои собствени наблюдения, къщи без колони преобладават, особено в планински села. масово се срещат къщи с каменни основи с поне един дебел каменен зид или цял първи етаж от камък. къщите са изкарали 100, а някои и двойно повече години и не виждам причини за притеснение, особено след цитираното мнение на конструктор. водата е основен враг на подобни конструкции, та ако основите са стабилни и изолирани и керемидите са здрави, всичко би било наред за много години напред.
BLUEPUPIL - майстор
Като чуя за каменни основи и две плочи без колони с зид, който не е 38см и настръхвам.

Колегата да ти направи писмено становище. В което след обстоен анализ на конструктивните елементи се обзалагам, че ще има включени две неща, които няма да ти харесат. Първо дрифта на кота корниз ще е доста, дори и при умерено земно ускорение. Второ ще я има дежурната констатация, че сградата не отговаря на сега действащите норми. При това с доста.

Ако ще влагаш пари минимума е външни ъглови „Г“ образни колони в ъглите с единични фундаменти. На ниво корниз един пояс широк 50см да стъпи върху зида и колоните. Следващо ниво е да свържеш основите на колоните с греди и пр. и т.н.

Може и да я подпреш отвън, ако смяташ, че си струва.
:wink:

Прикачен файл:
Q5.jpg
Q5.jpg (77.6 KиБ) Видяна 3283 пъти

Тема "Стара Къща - въпроси за укрепване и сигурност" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: