Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте, знаещи и можещи! Ще си позволя да питам, защото не знам до колко ефективна е идеята ми.
Казусът е стара къща, от двете страни има тераса/ веранда, която е запълнена с пръст и наредени тротоарни плочи. Оградена е с каменен зид, 50 см.
Идеята ми е да се изгребе пръстта и да се направи гредорвд от стоманени профили.
Основните "проблеми", които трябва да се решат са, че от 3 страни профилите ще стъпят върху каменния зид. Но лъм къщата няма вариант. Основата е каменен зид и нагоре е тухла. Без бетон.
Минах през идеята да се прави бетонна плоча със скрити греди и колонки. Много зор. Затова се ориентирах към стоманени профили, кофражни платна, рабица, 4 см замазка, хидроизолационен слой и гранитогрес.
Втори проблем за решаване: ширината на терасата по външен контур е 8 м, т.е. 7 метра са... въздух. Дължината на терасата е 4 м. Т.е. 3.5 м въздух.
Това, което "виждам, като изпълнение е да се отлеят бетонни колони, които да се фиксират в зида на къщата. Може би 3 бр. Разстоянието между тях идва около 2.5 м. Върху тях да легне двойно Т желязо, може би 100 мм. Като това ще се яви основната греда. (Мисля, че ми "бягат" термините. Дано да ме разберете :-() Като стъпали на нея и на отсрещния зидда се положат ребра през 50 см, може би, от кух профил 100/ 40.
Това би ли било достатъчно или е удачно, предвид това, че 3.5 м са въздушни, да се сложи още една греда, двойно Т на около 1.75 м?
Или и това не е достатъчно?

Друг вариант мога ли да мисля? Какъв профил /греда може да замени бетонните колкони, които предвиждам? Приемаме, че ще се направят бетонни стъпки под тях и подложен бетон.

Благодаря предварително за всеки съвет!
шоп - майстор
А защо е цялото това упражнение?
Не можете ли да махнете плочките, да изгребете 20 см от земята, да насипете чакъл или трошен камък. Да трамбовате хубаво и отгоре една армирана 10 см плоча. Ще стане здраво и евтино.
По този начин плочата ще укрепи и каменният зид.
stefanjor - специалист
Нахвърляй на ръка една схема на това, което обясняваш... снимай я с телефона и я качи тук.
Така шанса да получиш адекватни отговори се увеличава многократно :cool:
MamaMy - майстор
Снимай къщето защото си представих това отпред като чардак който ти искаш да добавиш към къщата. Ако е така, недей! Грозно е и се губи чара на къщата. Ако само искаш да го затвориш това отдолу няма да те бърка.

Тема "Тераса със стоманени профили?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: