• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 8
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Andronoff - специалист
Имаш идеята, имаш възможността, намираш начина, плащаш скандално високата цена и накрая бай Ганьо-строителя осира всичко.

Предисторията

През 2021-ва съвсем случайно попаднах на имот, който ми хареса и беше на добра цена - 1дка, със силно изразена денивелация, в регулация, в село до Стара Загора. Купихме го с идеята да строим семейна къща.

Година по-късно вече бяхме решили, че ще строим пасивна къща с 4 спални. Започна търсенето на архитект и през март 2022-ра намерихме такъв. Последваха проектирането и бюрокрацията, като през февруари 2023-та получихме строителното разрешение.


След разговори с 3 строителни фирми, избрахме такава с добра репутация и след дълги преговори, стиснахме ръцете през април 2023та. По време на предварителните ни разговори, строителят беше убеден, че ще приключи грубия строеж за 4,5 - 5 месеца, което се падаше средата на септември, но все пак в одобрения и подписан график сложихме крайна дата 27/10/2023.
Тук е моментът да отбележа, че проектът ни е много добре направен, има много детайли и проектантският екип е винаги на разположение при нужда. Строителят остана впечатлен при вида му и каза, че всички проекти трябва да изглеждат така. Това го споменавам, за да стане ясно, че проектът е наистина добър. След малко над 1 месец забавяне, строителството започна в средата на май 2023та. Оправданието беше дъждовното време. Забавянията започнаха още преди да стартираме.

Първото нещо, което строителят реши да направи беше плътната ограда по част от северната граница на имота. Тази стена, както и много други елементи в целия проект, са проектирани да бъдат от "видим бетон" или както го знаят в белите държави - architectural concrete. Понеже архитекта ни знае, че има специфики за този вид повърхност, които трябва да се спазват стриктно, в проекта се записа цялата методика на изпълнение, до последния детайл, включително какво масло да се използва, откъде да се закупи, как да се нанася и т.н. Също така, преди подписването на договора със строителя, видяхме с какви кофражи разполагат и ни увериха, че ако се открият дефекти непосредствено преди употребата на кофража, той ще бъде заменен. Затова естествено бе поискана допълнителна сума, която беше платена без пазарлъци - искаме перфектна повърхност и си платихме, за да я получим. Кофражът, с който разполага строителят е NOE и архитектът се увери, че платната са в добро състояние. И така стигнахме до първото бетониране, а в последствие и до лошото качество на стената след декофрирането. За съжаление не разполагам с достатъчно снимки на най фрапиращите места, а и строителят грижливо прикриваше недостатъците с уж небрежно струпани пред стената материали.


Тук започнаха истинските проблеми със строителя, но още не го осъзнавахме.
Естествено, водиха се разговори, повишава се тон и се оказа, че те дори не са погледнали методиката, която е предписана от архитекта. Също така, вместо кофражното масло, което също е записано в проекта, бяха използвали някакво българско, гаражно, с етикет изрязан на ръка. Платната, които бяха показани на архитекта предварително бяха 90см, а въпросната плътна ограда е изпълнена със 75-сантиметрови, които никой не беше нито видял предварително, нито одобрил. Но, видимо от снимките, това не беше всичко - има шупли и каверни в бетона, което означава че проблемът не е само в маслото и кофража. След разговори, препирни и откровени караници, се стигна до решение и продължихме напред.

Следващата стена от видим бетон, която направиха и която играе роля и на подпорна стена, изглежда значително по-добре. Има забележки, но не е като първата. За наше огромно съжаление обаче, след многобройни забележки, продължават да не я пазят и стената вече е напръскана с бетон и има механични и химични повреди.Дойде моментът за заливане на следващия видим бетон - получи се добре, но на места явно не са били доволни и след декофрирането са се опитали да закърпят. Разбира се, това не е довело до добри резултати, но това е само началото на "осирането" на въпросната стена.На следващата снимка няма видими бетони, слагам я за да дам нагледен пример какъв е резултатът, когато се кърпи веднага след декофриране.Стигнахме до следващия видим бетон и там се издъниха геройски. Не само, че повърхността не е ок, не само, че готовата стена е олята от друго заливане на бетон, ами дори фугите на кофража им не са вертикални. Потресаващо е и сгреших, че не им дръпнах щепсела още тогава, понеже точно на това място има много лесен вариант да се скрие тази грозотия.

Продължиха с видимите бетони предколедно (да, 2 месеца след изтичане на крайния срок, те още не са готови), след като им беше казано многократно, че ако отново сътворят нещо подобно, то няма да бъде прието. Беше повторено и потретено, че следващите елементи са критични и трябва да са перфекти, защото не подлежат на скриване по никакъв начин, и че методиката трябва да бъде спазена в цялост. Декофрираха на 8ми януари, това е резултатът:


Както се вижда от снимките, положението е трагично. Междувременно, откакто започнахме да се сблъскваме с некомпетентността на строителя, аз започнах да се интересувам от начини за поправка, понеже това не е стена, която просто може да поправиш с кръпка, а след това да измажеш, шпакловаш и боядисаш. В България не открих специалист, който да се занимава с поправки на видим бетон, но открих такъв във Великобритания. Свързах се с него, платих си консултация и ми каза, че нещата са поправими, но не от кой да е и не как да е. В двучасовия разговор с този човек за пореден път се убедих че живеем в различни светове.

Откакто е започнал строежът аз не съм в България и вчера архитектът и конструкторът посетиха обекта и инспектираха всички проблемни места. При по-задълбочен преглед на борда от снимките по-горе, се оказа, че има огромни каверни (видимо във видеоклипа). Също така,техническият ръководител призна, че този борд изобщо не е бил вибриран и, че рецептата на бетона изобщо не е била спазвана за никой от видимите бетони досега. Конструкторът незабавно предписа да бъде съборен борда поради конструктивни проблеми. След като новината достигна до собственика на строителната фирма, на работниците беше наредено да напуснат, а два часа по-късно аз получих обаждане от него, в което той ми каза, че заповедта не го вълнува и ще я изпълни ако той реши.

След вчерашната проверка се оказа, че има проблеми с всички бетонови работи, не само с видимия бетон. Може би една колона има конструктивен проблем, но тя може да се събори много лесно и безболезнено сега.
Не знам колко е лошо, че се опитват да кърпят веднага след декофриране и то не със специализиран продукт (какъвто разбрах, че трябва да се използва), а с обикновен циментов разтвор.

Сигурно много от прочелите дотук се чудят защо не съм реагирал по-остро, по-рано? Да кажем, че може би трябваше да направим по-добра стратегия за плащанията. Голямото капаро + платените етапи дотук дават на строителя свободата да си разиграва коня, но да оставим това настрана.

Целият замисъл на този постинг е, че ми трябва специалист за поправките на видимия бетон. Някой доказан, с добра репутация.
Въпроси и мнения за всичко останало са добре дошли.
bigdragon - майстор
Проблема не е в маслото или кофража, а в изливането на бетона.
Аз ли не видях, или в технологията няма вибриране на бетона.
Тези елементи ако не се вибрират и ако бетона е без пластификатор,
резултата ще е винаги този.
Lisko - майстор
Не мога да помогна, но искрено съчувствам!

Този тип "майстори" отначало се кълнат колко обичат да правят такива хубави работи, а накрая ти обясняват като на малоумен - ама гледай сега - ти искаш невъзможни неща - няма как да се направи това.
За същите идеи дето отначало ги радваха колко са хубави.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Следя с интерес към обработката на бетоните
Виждала съм два такива обекта и съм слушала мрънкане за още два. И така и не разбирам, защо работите по този начин. Нехайно.
MamaMy - майстор
Знам една сграда в Плевен която е така на всички етапи. От колони и плочи та до стълбища. След всяко декофриране което странно защо започваха все към 19 часа тичаха неколко мангалета с колички и мистрии. На другата сутрин кръпка до кръпка и върху тях още една. Дори на една от първите колони си се виждаше почти цялата арматура. На следващите поне блъскаха с теслите по кофража. Сградата още стои и не е паднала, а е 5-6 етажна. Ако това нещо може да те стопли поне малко. В същото време знам един обект с много и разнообразни подпорни стени. Всичките като огледало изпънати и без един дефект. Ще кажеш, че са строили дворец, а то невзрачна къща на два етажа. Подпорните стени почти безотговорни. Фирмата която изпълни бетоновите работи докара чисто нов кофраж и три мини багерчета. За една седмица направиха чудеса.
bigdragon - майстор
Снимка от моя архив
Прикачен файл:
вибробетон.jpg

Това го правиха 2017 година пред очите ми.
Във визията има кусури, но е промишлен обект,
а не архитектурна забележителност.
Вибрираше се за здравина, а не за красота.
Бетонджиите си разбираха от работата, но и
контрола от инвеститора не отстъпваше...
MamaMy - майстор
Аз подпорните стени не съм ги снимал за съжаление, но даже не си личаха снадките между плоскостите. Като декофрираха бетона синееше. В момента е облечен с врачански камък.
kozl - майстор
съб яну 20, 2024 7:37 pmAndronoff написа:
Имаш идеята, имаш възможността, намираш начина, плащаш скандално високата цена и накрая бай Ганьо-строителя осира всичко.
.............

След разговори с 3 строителни фирми, избрахме такава с добра репутация и след дълги преговори, стиснахме ръцете през април 2023та. По време на предварителните ни разговори, строителят беше убеден, че ще приключи грубия строеж за 4,5 - 5 месеца, което се падаше средата на септември, но все пак в одобрения и подписан график сложихме крайна дата 27/10/2023.
Тук е моментът да отбележа, че проектът ни е много добре направен, има много детайли и проектантският екип е винаги на разположение при нужда. Строителят остана впечатлен при вида му и каза, че всички проекти трябва да изглеждат така. Това го споменавам, за да стане ясно, че проектът е наистина добър. След малко над 1 месец забавяне, строителството започна в средата на май 2023та. Оправданието беше дъждовното време. Забавянията започнаха още преди да стартираме.
Скандално високата цена на разговорите ли я определихте?
Тези 3 фирми имат ли изпълнени обекти с така наречените "Видими бетони" и проверихте ли тяхното изпълнение?
Моята практика показва, че сериозните, задълбочени оферти направени по добри проекти са на загуба и не печелят клиенти.
Така сериозна оферта може да се окаже с цена два пъти над оферта по количествена сметка.
И така сериозната оферта се изготвя по-трудно с повече разходи и накрая в боклука.
Тук започнаха истинските проблеми със строителя, но още не го осъзнавахме.
Естествено, водиха се разговори, повишава се тон и се оказа, че те дори не са погледнали методиката, която е предписана от архитекта. Също така, вместо кофражното масло, което също е записано в проекта, бяха използвали някакво българско, гаражно, с етикет изрязан на ръка. Платната, които бяха показани на архитекта предварително бяха 90см, а въпросната плътна ограда е изпълнена със 75-сантиметрови, които никой не беше нито видял предварително, нито одобрил. Но, видимо от снимките, това не беше всичко - има шупли и каверни в бетона, което означава че проблемът не е само в маслото и кофража. След разговори, препирни и откровени караници, се стигна до решение и продължихме напред.
Много убав проект, но не го прочели.
И за какво да се задълбават в проекта като вероятно са оферирали цени по количествена сметка и после се оказва, че не се побират в тях.
За наше огромно съжаление обаче, след многобройни забележки, продължават да не я пазят и стената вече е напръскана с бетон и има механични и химични повреди.
Това потвърждава горното, а именно и че в количествените сметки не е имало позиция за защита на бетона от последващи СМР-та.
Продължиха с видимите бетони предколедно (да, 2 месеца след изтичане на крайния срок, те още не са готови), след като им беше казано многократно, че ако отново сътворят нещо подобно, то няма да бъде прието. Беше повторено и потретено, че следващите елементи са критични и трябва да са перфекти, защото не подлежат на скриване по никакъв начин, и че методиката трябва да бъде спазена в цялост. Декофрираха на 8ми януари, това е резултатът:
От мой беден опит нещо като видим бетон най-зле се получава при зимно бетониране.
Както се вижда от снимките, положението е трагично. Междувременно, откакто започнахме да се сблъскваме с некомпетентността на строителя, аз започнах да се интересувам от начини за поправка, понеже това не е стена, която просто може да поправиш с кръпка, а след това да измажеш, шпакловаш и боядисаш. В България не открих специалист, който да се занимава с поправки на видим бетон, но открих такъв във Великобритания. Свързах се с него, платих си консултация и ми каза, че нещата са поправими, но не от кой да е и не как да е. В двучасовия разговор с този човек за пореден път се убедих че живеем в различни светове.
Различни светове, различни цени.
След вчерашната проверка се оказа, че има проблеми с всички бетонови работи, не само с видимия бетон. Може би една колона има конструктивен проблем, но тя може да се събори много лесно и безболезнено сега.
Не знам колко е лошо, че се опитват да кърпят веднага след декофриране и то не със специализиран продукт (какъвто разбрах, че трябва да се използва), а с обикновен циментов разтвор.
Така се получава като още в самото начало е претупана стратегията за видим бетон.
И какво означава - "видим бетон".
От малкото изпълнения на такъв и от позицията ми на дюлгер, видмия бетон е такъв на който всичко му се вижда :roll:
И камичетата и армировката :wink:
Сигурно много от прочелите дотук се чудят защо не съм реагирал по-остро, по-рано? Да кажем, че може би трябваше да направим по-добра стратегия за плащанията. Голямото капаро + платените етапи дотук дават на строителя свободата да си разиграва коня, но да оставим това настрана.
Не съм се чудил. Парите се оказват основен фактор.
Целият замисъл на този постинг е, че ми трябва специалист за поправките на видимия бетон. Някой доказан, с добра репутация.
Въпроси и мнения за всичко останало са добре дошли.
Аз не открих такъв специалист когато беше необходимо. Поправката стана с облицовка на "видимия бетон" :roll:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
От толкоз писано и толкоз онагледено, се загуби въпросът "Кой ще оправи нещата" Аз си се чудя, освен очевидно наевания инвеститор, техническият получил ли си го е. Сериозно се чудя
schuldiner - майстор
Техническият за инвеститора ли работи или за шефа на фирмата?
Факт, аз не мога да намеря доверен технически. Ако аз не мога... почти сигурно няма такъв тъдява. А ако е на строителя, да си се оправят помежду си кой виновен. То вече и на работниците не може да се прехвърля вина, че и те кът. Но все пак договорът е със строителя.

Ремонтирали сме преди години промишлени фундаменти, общо взето работа като за нов бетон:
Къртене до здраво и пескоструене.
Допълнително армиране.
Попълване на каверни с епоксидни разтвори.
Грундиране и нанасяне на циментови смеси, обикновено пак полимер, нацяло и наведнъж, без прекъсвания...

Реално бригада прилични мазачи след кратко запознаване с подходящите материали би трябвало да се справят лесно. За какви пари - според "специалния" материал и изискванията за работа с него. Дано не е над 100 лв. за квадрат :?
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 8

Тема "За живота, вселената, пасивните къщи, видимите бетони и прехвалените строители" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: