Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте,предстои ми ремонт на стара едноетажна къща и имам няколко въпроса,чета форума от доста време,но не намерих решенията така да се каже,за моите дилеми.
По същество:къщата е стара,строена е 60те години,гредоред без основи,колони и тн.Размерите са ширина 8 мет.дължина 9 метра,четрискатен покрив.
Всичко е изгнило по покрива,таваните са провиснали и тн.
Каква ми е идеята- да махна всичко,да направя бетонен пояс на всички стени,и след това нов гредоред и покрив.Подпокривното пространство няма да се ползва,евентуално за склад за на разни вещи.Самият покрив мисля да е от металните керемиди на Bilka,да олекотя стените,пък и по-лесен и бърз монтаж...поне така се надявам де :roll:
Основното ми чудене е с какви греди да направя гредореда?Най- големия светъл отвор е 3.80м в едната стая,най-малкия е 3.40м. и мисля да редя 4м греди 8/12 8/14 или 8/16 през 60см :?
Където е нужно може да се сложи подържаща гред с по-голямо сечение,ако се налага поставянето на попове заради покрива.
Дали няма да са прекално дебели тези греди,или пък тънки?!?Все пак няма да се позлва тавана отгоре,предвид лекия ламаринен покрив влизам в едни въпросителни....
Ще съм благодарен на помощ и идей :wink:
По-късно мога да кача и примерна скица на къщата.
Киррил - специалист
Метални керемиди на БИЛКА не е удачно. Имам такива, не съм доволен. Тънки, дупчат се, вятъра ги отвява... и след десетина години нови. Освен, ако не сложиш два слоя от тях един върху друг. Ако е от ламарина, да е с дебелина около 1 мм. Нещо подобно на :https://muhtarov.com/works/i/26/LT+профилирана+ламарина+
Имам познат който си направи покрив от онези керемиди които се лепят - "Битумни керемиди" Покри покрива с дъски после по съответната технология. Доволен е - сам си го прави всичко.
Може би има по-удачни решения, само споделям.

Прикачен файл:
Snap4.jpg
Snap4.jpg (58.72 KиБ) Видяна 410 пъти
Последна промяна от Киррил на нед юни 30, 2024 11:29 am, променено общо 1 път.
нед юни 30, 2024 11:14 amКиррил написа:
Метални керемиди на БИЛКА не е удачно. Имам такива, не съм доволен. Тънки, дупчат се, вятъра ги отвява... и след десетина години нови. Освен, ако не сложиш два слоя от тях един върху друг. Ако е от ламарина, да е с дебелина над 1 мм. Имам познат който си направи покрив от онези керемиди които се лепят - "Битумни керемиди" Покри покрива с дъски после по съответната технология. Доволен е - сам си го прави всичко.
Може би има по-удачни решения, само споделям.
Мисля да са поне 0.5мм,даже 0.6мм и се надявам да е ок....от най-тънките дето продават 0.4мм изобщо не съм си и помислял.За битумните чисто естетически не ми допадат,затова се насочих към металните.Благодаря все пак за мнението!

Тема "Нов гредоред и покрив" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: