Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
brum - майстор
Гледам темата за провисналите навеси и се присещам, че имам един проект дето не остава ред за него. На фаза рисунка е и търся някой да сметне конструкцията. Споделям и тук, че после като градя ще питам за акъли.

Това е идеята към момента. Навес с площ 3.4 х 4.7 метра. Основите май са добри - ниското е стоманобетонна веранда, високото е стоманобетона подпорна стена. Отгоре ще е битум, че да ходи на заобикалящите го сгради.

Наклона е малък (12%) и предполагам ще се наложи да чистя снега като падне повече, но по-голям наклон докарва други проблеми. Отгоре излиза отработеният въздух на рекуператора с 30см решетка, т.е. ако вдигам трябва да е много. В ниското ако свалям става много малък просвета.

Та насоки за някой дето може да го сметне туй? Някой в източната част на София, че предполагам ще е нужно да се огледа на място.

И туй как мога да го "подпра" на къщата без да дупча топлоизолацията? Или ще е нужно да се хване и към къщата?

Прикачен файл

2.png
2.png (86.74 KиБ) Видяна 2409 пъти

Прикачен файл

1.png
1.png (56.32 KиБ) Видяна 2409 пъти
Ал_ - специалист
пет юли 05, 2024 5:29 ambrum написа:
Гледам темата за провисналите навеси и се присещам
Не мисля, че има място за сравнение - и теглото е друго, и основата.
Защо се притесняваш от дупчене на изолацията?
Това на чертежа, където стъпват предните колони е недоглеждане, нали? :-D
ivanovbg - майстор
Сложи по още една вертикална греда.
brum - майстор
На чертежа предните колони стъпват на подпорната стена. Умишлено е така :) .
gogo7777 - майстор
Колко е дебела тая стена?

Дай също размери на височината на стената и колонките.
brum - майстор
Стената е 25см бетон в горният край. Надолу става повече.

Питаш ме за размер, ама аз нямам проект, че да дам размери. Това горе е по-скоро скица за идеята. Рисунка :) .

Получих малко насоки на ЛС да пусна по една средна колона, ама се опитвам да бягам от това. Предпочитам да търся слепени греди дето ще носят с 4 колони.

И за захващането към къщата - почти по цялата дължина на горната греда е тухла. Ако вдигна горният край с 40см и го кача над вентилационният отвор ще мога да го хвана за бетон навсякъде и няма да го мисля. Така ще спестя и от укрепването за силите дето ще бутат странични.

Целта на този навес е да пази сянка началото на лятото и края на пролета. Пада се на южната стена на къщата. Искам да си имаме маса под него. Няма да се затваря от никъде. Поне за сега. Не е ясно след време дали няма да ми щукне да му сложа найлони :) .

Ще взема да кача няколко снимки, че да придобиете по-ясна идея за положението около къщата.
gogo7777 - майстор
25 см е достатъчно за анкериране на планките. Колко приблизително мислиш ще са дълги предните колонки?
brum - майстор
Ей тук пред прозореца искам да е навеса.

На рисунката предните (късите) колони са по 81см. Това е след като съм мерил разни работи и съм докарал разни минимални наклони.

Прикачен файл

1.jpg

Прикачен файл

2.jpg
Ал_ - специалист
:rolleyes: На едната снимка ми изглежда, че вентилационният отвор е над нивото на вратата, а на другата - че са на едно ниво.
Ако това е желаната от теб височина на горната греда - можеш да я захванеш с шпилки през стената.
За мен не е невъзможно да минеш без средна колона. Размери точно аз няма как да дам, има далеч по-подходящи хора за това тук. А че ще минеш и през конструктор - ясно.
gogo7777 - майстор
пет юли 05, 2024 1:37 pmbrum написа:
Ей тук пред прозореца искам да е навеса.
Може да стане по твоята идея. Без да захващаш конструкцията за къщата, но ако се направи от стомана.

Тема "Насоки за навес" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: