Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
MamaMy - майстор
И моят съвет е да бягаш. На това място е имало завой на реката. Така като гледам, точно до пътя и покрай река, това е любимо място за селяните да си направят бунище. Като придойде реката отнася боклука и те "ни лук яли, ни лук мирисали". Ако пък започнеш и да строиш точно до реката си помисли. Комарите са като големи гларуси. Два стигат да грабнат кучето и да го отнесат да си го глозгат скришом. Не прави тези грешки за да не плачеш.
hidrazin - майстор
вт авг 20, 2024 12:10 pmchichko_pechko написа:
Днеска правиха и изпитания с динамичене пенетрометър, който пак стигна до 5-тия метър преди да удари на скала.
Е, поне вече горе-долу ти е ясно на каква дълбочина трябва да ти е фундирането.
пон авг 19, 2024 10:41 amchichko_pechko написа:
Все пак не строя на планиски клон свлачище, а на насип който 40 години си стои ...
Тези 40 години ги спомена поне 3-4 пъти.
Аз пък ще ти обясня че тези 40 значат ... НИЩО. Абсолютно нищо! Тоя насип и на 400 години да беше, пак щеше да е едно голямо нищо.
Ако имаш възможност отиди и огледай някои стари разкопки на тракийска могила вече изоставени от археолозите.
Преди 20+ години присъствах на такива разкопки от археолози.
В основата на могилата почвата е толкова твърда, че кирка не влиза в нея. Това е защото никога не е била копана/обработвана.
За разлика от тази почва, насипа е толкова мек че се копае с лекота. Все едно си копая двора напролет.
И това въпреки че от направата на тоя насип са минали 2-3000 години!!! Ти ми изтъкваш някакви си смешни 40 години... [-X
пон авг 19, 2024 10:41 amchichko_pechko написа:
Всеки ми казва, че те вече и на плажа строят и в блата и т.н.
Да, също и заливи, морета ... ама така. С фундиране до ЗДРАВА ОСНОВА.
И проблема ти не е чак толкова евентуалното заливане с вода от реката (макар че и то трябва да се вземе под внимание).
Основния ти проблем че бъдещото и неизбежно слягане на насипа. И ще се получи както ти писаха ТУК
Та да преминем на нагледно как се строи на насип, в блата, в заливи, в морета ...
После в дупка се пуска арматурата, налива се бетона и машината вади обсдните тръби.

:partyman:
P.S. Ама парите са си твои и мен не ми дреме как ще ги харчиш.
Пък и ще получиш много бонуси - комари като врабчета, непрестанен жабешки концерт и неограничени количества парфюм "Мирис на тиня".
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
40 г май ас е този НАСИП. Продължават да насипват, да ти е равничко... Разположението, явно, е благо. Ако ти е безпари, 'зимай, да си го имаш, идеи да искаш. Ама прогимназийка там ще ти излезе златна
chichko_pechko - напреднал
вт авг 20, 2024 8:21 pmhidrazin написа:
P.S. Ама парите са си твои и мен не ми дреме как ще ги харчиш.
Ясно е, че този насип, дори и да е послегнал, не е стабилен. И не е добре да се рискува да се строи върху него нещо тежко.

И затова точно е темата. Колко излиза такова фундиране за еднофамилна къща? Няма да правя пилоти по 900мм на 20м дълбочина все пак.
Ще са по-тънки и на около 5 метра дълбочина. Просто ме интересува някой дали е правил или чувал за подобен проект и какво е излязло допълнителното фундиране с пилоти.
stefanjor - специалист
вт авг 20, 2024 4:32 pmchichko_pechko написа:
[Вярно, че се самонавивам :)
Тези последните снимки, където се вижда колко вода има в реката сега ли са правени?
Ако са сега- доста вода има в реката за това сушаво лято...
Отсещният бряг с колко е по-нисък?
Като цяло МНОГО рискова инвестиция... дори без пари да го взимаш то парите, които ще налееш, за да го направиш относително сигурно за обитаване никак няма да са малко.
ср авг 21, 2024 10:26 amchichko_pechko написа:
Няма да правя пилоти по 900мм на 20м дълбочина все пак.
Ще са по-тънки и на около 5 метра дълбочина.
Защо така мислиш?
Това ще ти го каже конструктура след геоложкия доклад.
Не знам някой от пишещите тук да е правил такова нещо- дано!
Шанса е минимален, а другите, за да ти отговорят, ще питат чичко Гошо.
Дадох ти идея. Защо не пигаш сам? Има достатъчно фирми, с контактите им, в пространството.
Звънни, питай и "ще ти се даде"!
viewtopic.php?f=47&t=72491&start=10#p1174806

пп. Няма да са на около 5м пилотите със сигурност, при положение, че насипа е 5м.
Но пък ако го направиш така и се случи водата да отнесе насипа, гледката ще бъде доста атрактивна. Ще трябва поне гумена лодка за всеки случай.
ср авг 21, 2024 11:17 amstefanjor написа:
Тези последните снимки, където се вижда колко вода има в реката сега ли са правени?
Ако са сега- доста вода има в реката за това сушаво лято...
Отсещният бряг с колко е по-нисък?
Като цяло МНОГО рискова инвестиция... дори без пари да го взимаш то парите, които ще налееш, за да го направиш относително сигурно за обитаване никак няма да са малко.
Да, сега са правени. Отсреща е около 3-4 метра по-ниско и прелива до отсрещната дига, която е на 100 метра разстояние.
Ще изчакам доклада и ще говоря с конструктор с опит и тогава ще решавам. Не е голям проблем, ако трябва да се вкарат 20к отгоре да кажем над нормални основи, но може да се наложи и да е 50к+ което вече си е спиращ фактор.
Нещо не се тревожа реката да отнесе насипа, което повечето тук във темата ми казват. Просто тя рядко вдига ниво даже до основата на насипа, дори напролет при снеготопене. Дано ако се стигне до строеж да не се окаже че съм сгрешил сред време за това :)
Ще се обадя и на няколко фирми да питам за цени на изляти пилоти на 5-6 метра дълбочина.

Благодря за отзивите. Ще пиша като реша нещо.
GGK - напреднал
Колега chichko_pechko, намерих го къде е имота (много улики сте оставили, не се шашкайте) :)

Идете на www.kade.si и разгледайте старите карти. Пластът "BGtopo-1933" (от "сандвича" горе в дясно се сменят) e на топографските карти от втората половина на 30-те години на миналия век. Като я гледам, коритото на реката е било фиксирано още тогава. Гледам картите от края на XIX век ("BGtopo-126k" и "BGtopo-210k") и виждам, че реката е текла съвсем различно. Та, този насип може да се окаже 100 годишен.

Лошото обаче е, че като се иде на сайта на вашата Басейнова дирекция и се видят картите с местата заплашени от наводнения, вашият имот е, "общо-взето" под вода. Това, разбира се, е в най-лошия възможен сценарии, но и той се случва.

Поздрави!
ср авг 21, 2024 9:02 pmGGK написа:
Колега chichko_pechko, намерих го къде е имота (много улики сте оставили, не се шашкайте) :)

Идете на www.kade.si и разгледайте старите карти. Пластът "BGtopo-1933" (от "сандвича" горе в дясно се сменят) e на топографските карти от втората половина на 30-те години на миналия век. Като я гледам, коритото на реката е било фиксирано още тогава. Гледам картите от края на XIX век ("BGtopo-126k" и "BGtopo-210k") и виждам, че реката е текла съвсем различно. Та, този насип може да се окаже 100 годишен.

Лошото обаче е, че като се иде на сайта на вашата Басейнова дирекция и се видят картите с местата заплашени от наводнения, вашият имот е, "общо-взето" под вода. Това, разбира се, е в най-лошия възможен сценарии, но и той се случва.

Поздрави!
Много благодаря за съветите и насоките. Ще огледам. Хората в района са ми казвали, че пред много години реката стигала близко до тях. Но това е било преди над 30-40 години. Явно са коригирали коритото с този насип преди време. Но не мисля, че е на 100 години. По-малко са сякаш.

Да. В най-лошия възможен случай сме на първа редица и ни наводнява първо нас и други които са на първа редица.

Тема "Строеж на еднофамилна къща върху стар 40-годишен насип" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: