Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
chichko_pechko - напреднал
Здравейте.

Оглеждам един имот за строене на еднофамилна къща на 2 етажа с ЗП 100кв.м и РЗП 200кв.м Извикахме геолог да проучи и при направата на 2 изкопа се оказа, че първите 5 метра от имота са насип :( и чак след това ударихме на камъни и по-твърда почва (добра основа). Причината сигурно, е че преди време (1980 година някъде) общината е направила насип с цел да избута реката от близките къщи и сега продава това място. Реката е на около 15 метра от границите на имота.

Чудя се при тази ситуация какви опции имам за строеж? Явно с ивичести основи няма да стане сякаш. Какви други варианти имам? Плоча фундамент, пилоти? С колко грубо се оскъпява строежа с другите варианти?
Другото което е това че е насип ще прави ли проблем, когато правя допълнителни неща като да кажем гараж със сандвич-панел, барбекю/беседка, оградата, особенно ако е плътна? Или проблема ще е само за къщата?

Ще правят и проби с динамичен пенетрометър тези дни.
torbalan - Дървен философ
Е, геолога какво казва?

Иначе аз на 15 метра от река, бих се наакал от кеф. :)
chapara - майстор
И в наше село, където ми е вилната къща, миналата година се наакаха, но от другаа страна на реката, след като водата на реката събори пръстта и мина нацяло през дворовете. Река Мургашка.
Подпорни стени за целия насип трябват. Те за това го продават, друг да ги прави.
нед авг 18, 2024 3:37 pmchapara написа:
И в наше село, където ми е вилната къща, миналата година се наакаха, но от другаа страна на реката, след като водата на реката събори пръстта и мина нацяло през дворовете. Река Мургашка.
Подпорни стени за целия насип трябват. Те за това го продават, друг да ги прави.
Реката е едно 5 метра под нивото на насипа, но когато е пълноводна напролет може да се дигне с 2 до 3 метра. Насипа е от едно 30-40 години, не съм чул да е имало проблем. Но не отричам че може и да има след време.
Тези подпорни стени скъпи ли са за правене? Какво представлявата. Чакъл и нещо да го държи? Или бетони и големи камъни. На мене ми харесва да съм близо до водна повърхност. Е по-добре ще е да е езеро :)

Геолога беше скептичен, но все пак предстои да пробва и с пенетрометъра в Понеделник.

Ясно ми е че се усложнава строителството, но с какво и колко може да е това.
шоп - майстор
Бягай далеч от това място. Старите хора са казали: където е текло, пак ще тече.

П.П. Разбира се може да се направи корекция, но не само на твоето място и на целият участък, но това ще струва няколко твои къщи.
hidrazin - майстор
Исус казал: „Всеки, който чуе тези мои думи и ги изпълнява, ще бъде оприличен на разумен човек, който е построил къщата си на скала. И дъждът се изля, пороите придойдоха и ветровете задухаха и заплющяха с ярост срещу къщата, но тя не се събори, защото беше изградена върху скала. А всеки, който чуе тези мои думи и не ги изпълнява, ще бъде оприличен на безразсъден човек, който е построил къщата си върху пясък. И дъждът се изля, пороите придойдоха и ветровете задухаха и заблъскаха къщата, и тя падна и беше напълно разрушена.“ (Матей 7:24–27)
:partyman:
нед авг 18, 2024 7:47 pmhidrazin написа:
Исус казал: „Всеки, който чуе тези мои думи и ги изпълнява, ще бъде оприличен на разумен човек, който е построил къщата си на скала. И дъждът се изля, пороите придойдоха и ветровете задухаха и заплющяха с ярост срещу къщата, но тя не се събори, защото беше изградена върху скала. А всеки, който чуе тези мои думи и не ги изпълнява, ще бъде оприличен на безразсъден човек, който е построил къщата си върху пясък. И дъждът се изля, пороите придойдоха и ветровете задухаха и заблъскаха къщата, и тя падна и беше напълно разрушена.“ (Матей 7:24–27)
:partyman:
Да. Наясно съм и с този стих, затова и питам има ли надеждни технически решение да се прескочи проблема. Все пак не строя на планиски клон свлачище, а на насип който 40 години си стои и то края на насипа е на 5-10 метра от края на парцела.
Всеки ми казва, че те вече и на плажа строят и в блата и т.н.

Разбира се не ми се занимава с подпорни стени в бъдеще. Много е скъпо и т.н. но разпитвам за да знам възможностите и рисковете.
MamaMy - майстор
Рисковете не са ли ясни? При една извънредна ситуация придошлата вода ще си намери стария път. Ако е само водата може и да се преживее, но такава вода влачи дънери и камъни както и всякакви боклуци. Един път съм го виждал на живо в моето село, а един път съм виждал щетите във Велинград преди 10-тина години. В моето село заля целия двор, зарина го с болуци, трупи, удавени животни и го заблати. Отиде на кино цялата реколта. Двора граничи с реката която има корито почти 3м, но обикновено водата на дъното е до глезен. Къщата ни обаче е в другия край на двора. Само метър е денивелацията на 4 декара двор, но не стигна до нея. Други в селото нямаха този късмет. Във Велинград къща за гости на 3 етажа на 50м от реката през линията, като първият е приземен. Беше напълнила етажа с кал на 1,5м. Тъкмо беше ремонтиран и с нови мебели и оборудване. Освен етажа, гаража и целия двор бяха залети с кал. Последващите мероприятия не са за пренебрегване. Една седмица бригада от 6 човека риене и изнасяне. Накрая се копаело с кирка защото тинята изсъхнала. В последствие са изкъртили душаметата на 6 стаи, свалили са мазилката малко над нивото на калта до тухла и камък на целияетаж отвън и от вътре. Наложило се е в последствие смяна на целия водопровод, бойлер и водомерен възел. Понеже се случи зимата всичко замръзнало и се нацепило. Къщата седя разбита една година за да изсъхне. Вече е възстановена, но само там щетите надхвърлят 350к лв. Ако беше повлякла реката и дънери както при нас къщата можеше и да я няма.

Тема "Строеж на еднофамилна къща върху стар 40-годишен насип" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: