• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
sveto - специалист
Здравейте, съфорумци! Въпросът ми е относно надстрояването на етаж на къща. В момента къщата е гредоред, на два етажа, първият е полу вкопан с каменни зидове, вторият е с плътни тухли единички без колони, има само бетонен пояс отгоре. Квадратурата е около 70м² на етаж. Покръвът е много стар и е за смяна. Какви документи са необходими за да се направи надстрояването на трети етаж, какви са сроковете за изваждането им и ориентировъчно колко би струвало всичко това - разрешително, проект и самото изграждане като груб строеж?
Прикачен файл:
Pre.JPG това е къщата
Прикачен файл:
Pres.JPG
B0bi - специалист
Не съм запознат, но напълно законно и технически издържано, ми звучи като "Мисията невъзможна". По-рационално ми звучи събаряне до основи и ползване на темелите (по-скоро очертанията им). Ще ми бъде интересно да науча за наличието на такава алтернативна, иикономически и техничиски обоснована възможност, ако има такава.
mrsch66 - специалист
Викаш статик оглежда ще иска геологично проучване на терена и може да сметне новият етаж на нови външни и вътрешни колони на свои фундаменти ако ти изнася цената и разположението на вътрешните колони започваш строежа. Ако периферията на къщата граничи с съседите трябва и тяхното разрешение за направа на фундаментите на новите колони.Успех.
gogo7777 - майстор
вт авг 27, 2024 6:01 pmB0bi написа:
..... Ще ми бъде интересно да науча за наличието на такава алтернативна, иикономически и техничиски обоснована възможност, ако има такава.
Не ми се пише щото ще е дълго. Но ти давам отговора. Всичко е закодирано в картинката, което всъщност е 3-ят етаж. :wink:

Прикачен файл:
20240827_193615.jpg
GGK - напреднал
Трябва да видите първо, дали въобще главният архитект на вашата община дава разрешения за надстрояване на стари къщи, защото на места се дърпат. Така, че си трябва консултация с някой местен архитект или по-добре с читав строителен инженер. Защото инженерът ще ви даде акъл и за други неща.

Иначе, в момента, монолитното строителство на къща го броиш 1000 евро на квадрат. Така, да ти е по-спокойно го смятай леко отгоре, че иначе стресът е голям :-D .
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
вт авг 27, 2024 3:29 pmsveto написа:
... Какви документи са необходими ...
Разрешително за СТРОЕЖ
Прочети ЗУТ
Grozdev - специалист
При такава ситуация мисля че единствения вариант е усвояването на под покривното пространство в мансарден такъв.
Стествено след консултация с Инж. Конструктор. За монолитно
(колони, бетони, плоча,) е
" мисията Сложна". Ще трябва от нови основи и нагоре..
Може и да се мине със одобрено констр. Заключение за "ремонт" на покрив,, но пак конструктор.
Трябва се предвидят и стълби
Все пак.. :)
Паричното измерение,, след концепцията разваляне - правене!
:yawinkle:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
пет авг 30, 2024 9:22 amGrozdev написа:
...
Трябва се предвидят и стълби
...
Тази къща си има стълбите. Реално има 1-2 стаи горе. Без усилие може да се направи обитаемо студио. Но човекът иска друго, май
Grozdev - специалист
Ами ЧовекъТ къде го сърби тогава,, Не знам!?
Щом има стаи 'горе' значи си има обитаем етаж..
Къв е проблема тогава?
СИ повдигне покрива само.
Да не е таван.! Дали ше студио или Мансарда,, Все тая.. :)
И за това не мисля.че е нужен нов проект със всичките съпътстващи щуротии за разрешение за строеж.!

:yawinkle:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
ср сеп 04, 2024 10:10 pmGrozdev написа:
...
СИ повдигне покрива само.
Да не е таван.! Дали ше студио или Мансарда,, Все тая.. :)
И за това не мисля.че е нужен нов проект със всичките съпътстващи щуротии за разрешение за строеж.!
Тъй де, не мислиш.
  • 1
  • 2

Тема "Надстрояване на етаж на стара къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: