Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
HRS9 - помощник
Здравейте майстори, как ви звучи идеята да се построи едноетажна къща с РЗП 80м2 по СИП технологията върху фундамент от земни винтове( по руски - СВАИ).Технологията(макар и не чак толкова популярна) поне на пръв поглед изглежда доказана при сравнително тежки метеорологични условия(Канада,Скандинавските страни,Русия) и дава вид, че може да се реализира в кратки срокове(особено в комбинацията със СВАИТЕ).Дали е възможно да се намери качествена строителна фирма( технологията не изглежда да изисква някакви супер сили, въпреки че като всяко нещо си има своите специфики и неща които не бива да се подценяват) у нас, която да реализира един такъв проект или е по-добре да се изпълни традиционното за страната монолитно строителство(за което със сигурност има повече опитни майстори)? Предварително благодаря на всички взели отношение.
MamaMy - майстор
Абе що не си берете крушите ми сте ръгнале по сливи?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Не знам за какво говориш, но винтове много се използват при монтаж на крайпътните билбордове. Много уважителна техника. Всичко си има в Бг и хардуер и майстори. Нагоре не виждам проблеми
HRS9 - помощник
чет дек 05, 2024 11:27 amn_a написа:
Много уважителна техника.
И на мен така ми се струва, изглеждат адекватна(стоманобетона винаги ще си остане N1 за фундамент) алтернатива, която поне при равен терен сигурно няма да бъде по-евтина, но пък за такава малка сграда сигурно ще бъде завършена за не повече от 3 дни( в комбинация със СИП- панелната технология грубия строеж ми изглежда възможен за по-малко от месец при хубаво време, докато традиционното изпълнение бетон+тухла ще бъде в пъти по-бавно), явно имат и висока защита от корозия защото видях изпълнение на кейове.
Lutchezar - майстор
Има подобни изпълнения и у нас. Всички небостъргачи, повечето нови високи блокове, няколко мола. С месеци няколко квартала бе спят, защото пилоните се забиват денонощно.
За малките мащаби най малкото с нашия климат ще е тотален змиярник отдолу и само с огнехвъргачка може да се чисти. На север е друго, вечно замръзнала зона, няма толкова животни и насекоми, няма земетресения в тази част на света, но пък имат една камара изисквания за състав и киселинност на почвата.
10-30% по-бързо се строи.
Със сигурност ще е много по-скъпо обаче в наши условия.
Това сигурно е отделна дисциплина в университета, със сигурност има специалисти, но заплащането на конструктор проектант и намирането на изпълнител с необходимата техника ще е предизвикателство. Също и изработването на пилоните, по скоро доставката им от производителя също.
В Гърция строят на колони, така наводненията минават под къщите, а долу освен паркинг има и сенчеста градина.
Е понякога има и пожар около къщата и под нея. Рискове на климата.
У нас мисля че е безмислено упражнение, освен ако не се строи във блато, на свлачище или на скалист склон.
HRS9 - помощник
Лъчезар, много ви благодаря за изчерпателния отговор.

Тема "Строителство по Канадската СИП технология" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: