• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
vtr
Здравейте ,
Мисля този сезон вече да изолирам покрива ,че духа и не се трае .
Та къщата е на един етаж ,гредоред ,като тавана на стаите е с наредени греди ( видим селски стил ) ,а над тях талашит .Разбираемо е че всичкото топло от камината си заминава някъде нагоре през талашита и през покрива и Да..
Стигаме до покрива - елементарен покрив с керемиди и греди ( прилагам снимка) . Покривното пространство не се ползва за нищо ,освен да развъждам паяци и оси мутанти !
Питанката ми е следната :
- Кое аджаба да изолирам на тавана , самия покрив или пода му , който всъщност ми е тавана на стаите и с какво ?

Благодаря предварително !
Прикачен файл:
20241208_102812...jpg
Николов Н. - специалист
При мене е нещо подобно. Изолиран е пода на каратавана - 20см. стиропор / плоскости/ и талашит. Стига да нямаш мишки обаче. Ако изолираш покрива, ще топлиш и подпокривното пространство.
chapara - майстор
Така зададен въпроса, и двете.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Неописано или недовършено. Обичайно между гредите, има насипана пръст или сгури. Изобщо инертен изолационен материал. Кьортаван. От долната страна, таванът на стаята е сили с дъски обшит или с летви +мазилка с чоп. Отгоре, подът на таванското е или с дюшеме или оставено така, на пръст с видими греди.
Твоят таван е някакъв смесен тип, та мисля, недовършен.
Можеш веднага да насипеш перлит между гредите. Идеален изолационен материал. Ако поеме влага после изсъхва, негорим. Ако няма пари,а има време, на лято можеш с кирпич, сиреч суха жълта пръст, не хумусна почва, да запълниш. Отгоре за да се стъпва, каквото ти е удобно. При мен е с ненаковано дюшеме, като по края даже няма
Разбира се, можеш да хвърлиш ени пари за стиропор/вата , пароизолации и тн.
chapara - майстор
И да събереш всички мишки😁
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пет дек 13, 2024 11:56 amchapara написа:
И да събереш всички мишки😁
Като мразите котки, имате мишки. По-добрата половина от човечеството няма мишки
ivanovbg - майстор
Аз бих изолирал отдолу тавана с вата и гипсокартон или ламперия. Ще падне височината с 4-5 см, но тавана ще е идеален.
vtr
пет дек 13, 2024 11:53 amn_a написа:
Неописано или недовършено. Обичайно между гредите, има насипана пръст или сгури. Изобщо инертен изолационен материал. Кьортаван. От долната страна, таванът на стаята е сили с дъски обшит или с летви +мазилка с чоп. Отгоре, подът на таванското е или с дюшеме или оставено така, на пръст с видими греди.
Твоят таван е някакъв смесен тип, та мисля, недовършен.
Можеш веднага да насипеш перлит между гредите. Идеален изолационен материал. Ако поеме влага после изсъхва, негорим. Ако няма пари,а има време, на лято можеш с кирпич, сиреч суха жълта пръст, не хумусна почва, да запълниш. Отгоре за да се стъпва, каквото ти е удобно. При мен е с ненаковано дюшеме, като по края даже няма
Разбира се, можеш да хвърлиш ени пари за стиропор/вата , пароизолации и тн.
Благодаря за мненията !

Да си кажа правичката , кой да ти гледа тавана дали е завършен . Падна ми имота на оферта и аз като невидял купувам .
Ама нещеш ли ( щото сега само за вила го ползвам ) , като отидох есента ,ми то вътре по-струдено от вънка ! Паля камината - стопля , изгасне - студ .
Като цяло смятах да нахвърля едни 30 санта каменна вата на целия таван по пода и да се моля ,че физиката ще работи и при мен .
И тъй като цял живот първо се навирам да правя нещо без много да го разбирам ,та реших първо да се поинтересувам преди да действам .
А странното е ,че мишки няма , но може би защото още не съм ги развъдил .
chapara - майстор
Мишки и много други гризачи ще дойдат когато стане топло, разбира се😄😉
А за ватата, най я обичат.

Нужно е обмазване на пода с перлитена замазка.
vtr
пет дек 13, 2024 2:34 pmchapara написа:
Мишки и много други гризачи ще дойдат когато стане топло, разбира се😄😉
А за ватата, най я обичат.

Нужно е обмазване на пода с перлитена замазка.
Да, мисля го и аз това с перлита ,но няма ли много да натежи тази замаска на талашита - респективно на гредите .
Аз съм 100 кила и като ходя горе ги чувам как жално пукат , да не се прибера някой ден и да намеря керемидите в мазата .
Ако не тежи много го омазвам целия с перлит и не ми дреме . Другия вариянт е да напълня целия под с полиуретан ( изолация ) . Ама то и там се нещо ще има , я бронтозавъри ще развъжда ,я радиация ще има .
Дедо ми едно време незнаеше какво е изолация ,вата и тн. , събраха се селските бачкатори и след бърза организационна оперативка на по кило вино за 6 дена си вдигнаха къщата от кота цокъл . Тогава приоритета е бил покрив над главата и на никой не му е дремело за паткани и паяци .
  • 1
  • 2

Тема "Изолация на гредоред" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: