Здравейте, имам приземен етаж в къщата с 3 стаи и коридор , който възнамерявам да направя на кухня , холче и баня с тоалетна . Вкопан е около 1 метър под земята , като основите ми са сухо редена каменна зидария . Понеже мисля да измажа сега съществуващата маза с готов хоросан , питането ми е , дали мазилката ще се спои с камъка или трябва първо да го третирам по някакъв начин . Камъка ми се вижда доста гладък , бял на цвят и нещо ме съмнява хоросана да хване на него . До метър съм с камък , после са тухли 1ци . Влага естествено има , иначе щях да намажа с нещо стените и да ударя гипсокартон ама ...
Камъкът бял и ставнително гладък = варовик. Къщата си диша, влага влиза, влага излиза. Хоросанът ще хване, но като се навлажни камъкът, ще почне да се рони.
Ако импрегнираш камъка, влагата ще остава в него, с хоросана никакви проблеми, но постепено ще ти се разруши зидарията
Направи дренаж отвън, оправи улуците, отведи водата и вътре си прави каквото искаш
п.с. Приземен етаж е наравно със земята, твоят е полуподземен, беч, маза.. Успех с вземането на решение