Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
bmwww - специалист
Здравейте, имам приземен етаж в къщата с 3 стаи и коридор , който възнамерявам да направя на кухня , холче и баня с тоалетна . Вкопан е около 1 метър под земята , като основите ми са сухо редена каменна зидария . Понеже мисля да измажа сега съществуващата маза с готов хоросан , питането ми е , дали мазилката ще се спои с камъка или трябва първо да го третирам по някакъв начин . Камъка ми се вижда доста гладък , бял на цвят и нещо ме съмнява хоросана да хване на него . До метър съм с камък , после са тухли 1ци . Влага естествено има , иначе щях да намажа с нещо стените и да ударя гипсокартон ама ...
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Нямаш дренаж отвън, нали
Камъкът бял и ставнително гладък = варовик. Къщата си диша, влага влиза, влага излиза. Хоросанът ще хване, но като се навлажни камъкът, ще почне да се рони.
Ако импрегнираш камъка, влагата ще остава в него, с хоросана никакви проблеми, но постепено ще ти се разруши зидарията
Направи дренаж отвън, оправи улуците, отведи водата и вътре си прави каквото искаш
п.с. Приземен етаж е наравно със земята, твоят е полуподземен, беч, маза.. Успех с вземането на решение :lol: :lol: :lol: :lol:
bmwww - специалист
Къщата ми е на сравнително равен терен , има малка денивелация двора , представете си квадрат , на северната и южната стена има улици , над северната има цял квартал на байр , предполагам че каквито и пътеки да отлея винаги ще имам влага , затова мисля сега като правя външна ограда на двора от към северната страна , да изкопая канал 2 метра дълбок на 30см и да го напълня с бетон , хем нещо като стена против вода , хем като основа за оградата . Също така отстоянието 5 метра от оградата до къщата ще го бетонирам също .
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
нед мар 02, 2025 12:37 pmbmwww написа:
Къщата ми е на сравнително равен терен , има малка денивелация двора , представете си квадрат , на северната и южната стена има улици , над северната има цял квартал на байр , предполагам че каквито и пътеки да отлея винаги ще имам влага , затова мисля сега като правя външна ограда на двора от към северната страна , да изкопая канал 2 метра дълбок на 30см и да го напълня с бетон , хем нещо като стена против вода , хем като основа за оградата . Също така отстоянието 5 метра от оградата до къщата ще го бетонирам също .
ДРЕНАЖ
stst - помощник
[/quote]

ДРЕНАЖ
[/quote]

Вие луди ли сте?

Кладенец има ли къщата? На каква дълбочина има вода?
Айде де, чули недочули дренажи навсякъде, все едно се строи в тресавище, масово.

Почва се с простите неща. Анализ на ситуацията. Другите къщи около теб с дренажи ли са, страдат ли от влага, причини за влагата и сезонност, толкова много фактори.
Утре може язовирна стена да ти кажат да вдигаш, щото било баир над теб, да се пазиш от 100г вълна.
Я вземи направо повдигни цялата къща, тип Калифорнийска мечта - на пилони.
Lutchezar - майстор
Почти цялото старо строителство е без дренажи и има проблеми със влагата в подземната част.
Та в проучването може и един влагомер да се се включи, освен в сухия, също така и в дъждовния сезон.
Това естествено ако влагата не се вижда с просто око.
Трябва да се отчете дали има изградена канализация и на какво ниво е.
Също как се отвежда водата от покрива.
bmwww - специалист
Водата се отвежда с водосточни тръби , който я изливат на брутално напуканите ми с около 2-3см цепнатини пътеки около къщата , но пък иначе широки около 1 - 1.5м . Двора ми е с денивелация , като на север съм около 1.70м до основите - знам , защото изкопах канал за мръсната вода в мазата , дето ще правя баня , а на юг съм около 70см под земята . Широчината север/юг е 9м грубо т.е. денивелацията на двора е около 10см на метър . Отделно съм на около 30см под улицата на север . Съседа на запад има сонда в двора и е изкарал вода на 3 метра . Къщата съм я купил преди 2 години и не и знам историята . Съседите на север през улицата са имали проблеми с влага само на вътрешна стена , твърдят , че след направен частичен дренаж от едната страна на къщата е станало по-добре .

Тема "Маза->баня на приземен етаж" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: