• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
radius - майстор
чет мар 20, 2025 1:55 pmfbr написа:
Калканна се нарича стена, върху която не лежи скат на покрив, а стената продължава до горния връх на покрива. Две калканни стени се виждат на фотоса. А пък получа ли нещо, от което нямам нужда, веднага се отървавам от него.
Изображение
Хаха , много як пример, точно в десятката, тази стена голямо укрепване и укрепваха, може би години- скелета, багери... Беше се издула, а е изкуство.
hidrazin - майстор
Бах ти и изкуството...
:partyman:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
чет мар 20, 2025 9:23 pmhidrazin написа:
Бах ти и изкуството...
:partyman:
Малко като художник да ти кометира електриките? Само малко
чет мар 20, 2025 3:58 pmmiliad написа:
Аз пък от прочетеното отбелязах факта, че "зеленчуковата градинка" до тази проблемна стена е с 1 метър по-високо ниво от терена в къщата.
Нужно ли е друга информация , за да се сетите какво се руши и и защо.
Да, това е същината на проблема! Проблемите тръгнаха от повдигането на терена със строителни отпадъци и пръст и редовното поливане. Стената, 1 метър от която съседства с пръст, вместо със стая, е цялата в мухъл, всички мебели са за боклука. Дори да не беше укрепена, ако не беше почти половината под земята, нямаше да имаме такива щети от поливането. Роднината, който живееше там никога не се оплака в общината в името на "добросъседските отношения". Сега от Общината ми отговориха, че при събарянето на другата къща, задължение на съседа е било да укрепи нашата стена, за да не падне къщата. Но понеже е минало много време, посъветваха ме да се разберем помежду си, ако ли не, то в съда - общината е пас. :sad:
miliad - майстор
А какво значи "разрушава"?
Подпухнала е мазилката от влага, разпада се зидарията ли?
Камък ли е това, плътна тухла, решетъчна?
Наклона на покрива къде излива вода при дъжда, има ли улуци, отводняване на терена?
Дайте повече подробности.
нед мар 23, 2025 4:36 pmmiliad написа:
А какво значи "разрушава"?
Подпухнала е мазилката от влага, разпада се зидарията ли?
Камък ли е това, плътна тухла, решетъчна?
Наклона на покрива къде излива вода при дъжда, има ли улуци, отводняване на терена?
Дайте повече подробности.
Кирпичена къщичка е. От проблемната стена има паднали кирпичени тухли и с това се е отворила дупка странично към покрива - керемиден, като отворена книга, улуци няма. Дъждът също помага за рушенето. От поливането вътрешната мазилка е подпухнала и се разпада, външната изцяло липсва вече. Проблемната стена се държи основно от покрива, таваните във всички стаи са напукани и замазката ще падне в един момент. Гредоред са. Основите са ниски. Нотариалният акт е от 1967, а колко преди това е строена, не знам. За събаряне си е къщата и ако имотът не беше съсобствен, щях да го направя.Тогава зеленчуковата градинка на съседа би паднала у нас. :-D Не се очертава някога да строя в този имот и нямам нужда от него, но за съжаление е непродаваем засега. Има шанс, само ако продаваме заедно със съседа-съсобственик на парцела, което няма да е в обозримо бъдеще. Затова сега само искам да закрепя тази стена да не пада към него. Хрумна ми и да купя градинката му, това би ми решило проблемите, но едва ли ще стане. Целият парцел няма и 300 кв.м, от които общо 100 са застроени като 3 постройки, затова използвам умалителни думи.
miliad - майстор
Така като чета, проблема е от системно неподдържане на имота.
Не виждам какво може да искате от съседа(освен достъп за ремонт) след като вие (собственика) не се грижите за своето.
kozl - майстор
Така е в орташкото :sad:
Орел и рак и щука,
не зная по каква сполука,
такваз им работа дошла
да теглят наедно кола.
И ето те са впрягат,
напъват са, напрягат,
ей тъй, че ще са пукнат чак,
а пустите кола не мръдват пак.
Те можаха покара
най-лесничко товара,
но на, орелът кат крилат
все теглял нависоко,
кир Рачо — теглял наназад,
а щуката — в дълбоко.
Кой крив, кой прав — не знам,
Товарът и до нине там.
Несговорна дружина — не могат си почина.
  • 1
  • 2

Тема "Проблеми след събаряне на къща на калкан" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: