• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте!

Наследих къща, която не ми е нужна и веднъж годишно наглеждам. В съсобствен имот е. Съседът се оплаква, че една от стените се руши и иска да взема мерки. Днес обаче получих информация, че стената се руши, защото същият съсед е съборил къщата, с която тази стена е била обща и не е направил нищо за укрепването й, а само зеленчукова градинка, покрай която е поливал стабилно и основите на къщата ми. Събарянето е станало вероятно през 2008, аз наследих имота през 2021. Какви полезни ходове имам? Мога ли да поискам от Общината да задължи съседа да укрепи стената, която е увредил /достъпът до нея е само от неговата част/ или има давност за това? Мога ли да поискам забрана да имат градинка непосредствено до стената ми и да я поливат? За последното със сигурност има някакви предписанияр но не ги намирам в нета.

Благодаря предварително за отговорите!
hidrazin - майстор
чет мар 20, 2025 11:42 amSimona12 написа:
Мога ли да поискам забрана да имат градинка непосредствено до стената ми и да я поливат? За последното със сигурност има някакви предписанияр но не ги намирам в нета.
Няма как да ги намерите защото няма такива. Ограничението е само за дървета.
Отстоянието - според височината на дървото.
В тоя ред на мисли до вашата ограда мога да си насадя и лозе.
Няма и как да ми забраните там да бодна домати, пипер, райграс ... и да си ги поливам.

За къщата - изяснете си какво е "калкан" и дали при вас е така. Също и тази "обща стена" дали е на границаъа на имота или само във вашата част.
Вие сте наследили през 2021-ва а събарянето е станало през 2008-ма? Как е станало, има ли съгласие на този от който сте наследили, някакви документи...
Така само по наличната информация нищо не е ясно.
:partyman:
Ако градинката беше до оградата нямаше да е проблем, но е непосредствено до стената на къщата ни и на един метър височина от наземната част на къщата и двора ни. Предполагам височината й е заради строителните отпадъци под нея, но така въпросната стена получава обилно поливане.
Наистина не знам калканна стена ли е, но имаше стая, а сега на мястото й е зеленчукова градинка.
Не намерих никаква документация за събарянето, чакам отговор от Общината по този въпрос. Ако аз искам да укрепя стената трябва да вляза в частта на съсобственика на парцела и да му разруша градинката, няма друг начин. Самата градинка е с площ около 10 кв.м и 1 метър висока :rolleyes:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Кой е другият собственик на вашия имот?
Какво е конкретното оплакване на вашия съсед? Руши се ваша стена и това как го касае него?
Наистина в документите ви къщата на калкан ли се води?
fbr - майстор
Калканна се нарича стена, върху която не лежи скат на покрив, а стената продължава до горния връх на покрива. Две калканни стени се виждат на фотоса. А пък получа ли нещо, от което нямам нужда, веднага се отървавам от него.
Изображение
чет мар 20, 2025 1:55 pmfbr написа:
Калканна се нарича стена, върху която не лежи скат на покрив, а стената продължава до горния връх на покрива. Две калканни стени се виждат на фотоса.
Изображение
Да, точно така изглежда, но в много по-малки размери. Едноетажна е къщата.
hidrazin - майстор
Ако във въпросната градинка няма растения които навлизат във вашия двор, правят ви сянка, клони във вашия имот ...
НИЩО не можете да направите и не е ваша работа да му казвате дали да има или не там градинка.
Независимо дали градинката е до оградата или въпросната стена.
За къщата нищо не стана ясно освен че там, в другия имот имало някога стая...
Как стои въпросът с покрива? Били са отделни покриви, един общ покрив и ако да - как е сега ситуацията?
Просто изчакайте отговора от общината и тогава пак пишете.

Приятелски съвет. НЕ ВЛИЗАЙТЕ в конфликт със съседа си. Ще ви донесе негативи за десетилетия напред...
:partyman:
kozl - майстор
Наследих къща, която не ми е нужна и веднъж годишно наглеждам. В съсобствен имот е. Съседът се оплаква, че една от стените се руши и иска да взема мерки. Днес обаче получих информация, че стената се руши, защото същият съсед е съборил къщата, с която тази стена е била обща и не е направил нищо за укрепването й, а само зеленчукова градинка, покрай която е поливал стабилно и основите на къщата ми. Събарянето е станало вероятно през 2008, аз наследих имота през 2021. Какви полезни ходове имам? Мога ли да поискам от Общината да задължи съседа да укрепи стената, която е увредил /достъпът до нея е само от неговата част/ или има давност за това? Мога ли да поискам забрана да имат градинка непосредствено до стената ми и да я поливат? За последното със сигурност има някакви предписанияр но не ги намирам в нета.
И за ненужната къща и за нея трябва поддръжка. :sad:
Ако не се споразумеете вие съсобствениците кой как ще ползва имота, може да водите съдебни дела няколко поколения.
Освен ако не уцелите адвокатчето от вица:
Татко, татко, спечелих онова дело, което ти цял живот не можа да спечелиш!
......................
miliad - майстор
Аз пък от прочетеното отбелязах факта, че "зеленчуковата градинка" до тази проблемна стена е с 1 метър по-високо ниво от терена в къщата.
Нужно ли е друга информация , за да се сетите какво се руши и и защо.
kozl - майстор
чет мар 20, 2025 3:58 pmmiliad написа:
Аз пък от прочетеното отбелязах факта, че "зеленчуковата градинка" до тази проблемна стена е с 1 метър по-високо ниво от терена в къщата.
Нужно ли е друга информация , за да се сетите какво се руши и и защо.
Въпросът не е до какво и защо се руши а:
Какви полезни ходове имам? Мога ли да поискам от Общината да задължи съседа да укрепи стената, която е увредил /достъпът до нея е само от неговата част/ или има давност за това? Мога ли да поискам забрана да имат градинка непосредствено до стената ми и да я поливат? За последното със сигурност има някакви предписанияр но не ги намирам в нета.
Но ако има доказателства, че съсобственика е променил терена без одобрени книжа, то може общината да му връчи предписание да приведе терена според документацията.
За повредите - мъгла в доказателствата.
  • 1
  • 2

Тема "Проблеми след събаряне на къща на калкан" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: