Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Globe - специалист
Здравейте :o
Пускам една дълга обяснителна тема с цел съвети,насоки и съвремени идеи за оптимално добър ремонт на покрив на къща и подпокривното пространство.
Къщата се намира в Етрополския балкан горе-долу на границата с Тетевенския. На около 950м надморска височина. Южен склон ,като къщата гледа челно изцяло на юг. Намира се на една от най-високите точки. Покрива е двускатен ,като няма изцяло северна страна. Къщата е завършена 2008г. Покрива не изглежда поддал, не тече и т.н. Сега ще обясня малко повече защо съм му вдигнал мерника!. Проблема е че е затворен със стари български керемиди (видимо поне 2 вида). Сложение са просто на скара без дъски отдолу. Доста голяма част от тях е започнала да се руши буквално. Има много керемиди които в средата имат огромно "бухнало" петно от което се сипе пепел от самата нея. Оглеждах го няколко пъти и въпреки многото останали керемиди наредени на всякъде по двора си мисля че няма смисъл да се претърсва,защото това ще трябва да се прави всяка година.. Най-голямата причина е под покрива.. Между тавана и 2-рия етаж на къщата е гредоред (първия етаж е плоча). Гредореда отгоре е с наковани дъски в средната част и върху тях има камена вата за нещо като изолация на тавана на 2-рия етаж. Отдолу тавана на втория етаж е с гипсокартон. Всичко останало си е варова мазилка. Тоест ако покрива протече ... тавана заминава и от там стаите на втория етаж..,а аз първо искам да направя ремонт на 2-рия етаж , преди всичко. В този случай ако покрива протече целия ремонт ще иде на вятъра.. За това ми се иска да мога да разчитам на покрива и да не се притеснявам силно, ако удари 1 средна градушка.. (не че има 100% гаранция с новите керемиди). Сега да се върнем на темата. Покрива е без дъски, което ще рече че не бих сменил само керемидите ,а така и така се прави искам да е като хората. Значи трябва да се облече с дъски ,като преди това се прегледат и всички греди дали няма някоя за смяна.Забелязах на 1-2 места доста тънки греди ,които са усилени като е пусната 2-ра тънка до тях. Като се облече с дъски задължително бих положил една мембрана/фолио и чак тогава керемиди. Прикачам снимки на цялата работа да пуснете 1 око как изглежда сега.
Сега за съветите.. Предвид местоположението и спецификата кой модел и марка керемиди бихте препоръчали? Аз лично съм се насочил към Брамак или Тондах. Предвид цялата работа не мисля да спестя 500- 1000 лева от материяли и за това бих заложил на високия клас от сорта на Брамак Протектор Плюс ?? Една идея ме тегли повече към керемидите Тондах, защото имам бегла идея че там мога да се възползвам от някаква отстъпка. Гледам има разни опции за вентилация и се чудя къде би било най-добре да се направи, колко и дали има нужда да се слагат от този вид керемиди в моя случай. Скобите за задържане на сняг е ясно че са задължителни, но и тук предполагам има "формула" колко да са и как да са разположение. На теория имам човек който да ремонтира покрива. Живее през едно село ,но от сега ме предупреди че ще е за 2026г ,което даже за мен е по-добре.. (Не се занимава основно с това) Така мога да се приготвя от далече и да купувам през цялата година различните материали ,като се възползвам от промоции , "далавери" и т.н. В съседното село до колкото знам бичат дъски от иглолистен материал за което се чудя дали да не проверя? Дали би си заслужавало ако цената е добра да взема от сега дъските за покрива ,да ги наредя на скара да съхнат (защото ще са пресни, пресни..) и даже да ги импрегнирам догодина.. (В този ред на мисли търся съвет за добра защита /импрегниране на дървесината). Или да не се занимавам и да си търся по-добре цена за готови импрегнирани дъски ? С фолиото/мембраната има ли какво да се сбърка или просто да взема скъпа? :) Следващите месеци ще мине майстора да направи 1 оглед и да обсъдим с него кое,как,какво.. ,но ми се иска да съм подготвен предварително. Той е малко от старата школа и за това ми се иска аз да имам нещо като готов "проект". Виждал съм доста негови работи и всички изглеждат поне визуално безупречно...! Имам идея после и подпокривното пространство да се използва поне за детска база. Т.е мисля пода (над гредореда) да метна едно ОСБ3 дебело 15-20мм ,а между гредите на покрива да сложа нещо с изолиращ ефект (което можеби би нарушило до известна степен вентилацията и т.н). Общо взето се чудя цялостно какво и как да го направя ,за да стане добре :) :supz: :supz:
Малко цифри! Не съм измервал точно дължината на покрива,защото ме е шубе да се кача на него (да не си отворя беля със смяна на много керемиди). За това правя сухи сметки отдолу!
Единия скат е 17 реда по 44 броя, а другия е 14 реда по 44 броя. След измерване на една керемида нейната "видима" част е 33х21, което би означавало че покрива е с размери 4,60*9,20 + 5,60*9.20 което грубо ще е 100 квадрата покрив :) Размера на къщата грубо е 8м*8м
Не ме съдете остро :mrgreen: Дори темата да е само чоплене на семки пак ще получа много полезна информация :)

Прикачен файл

462638925_1947466649098043_6925817621401445422_n.jpg

Прикачен файл

466723015_946457844049345_5587487524868998088_n.jpg

Прикачен файл

462640298_916222596839829_9114256548438037046_n.jpg

Прикачен файл

467473656_583055017540638_7929842422004854095_n.jpg

Прикачен файл

467018616_1140810610720412_7587726268563680077_n.jpg
Globe - специалист
Пускам коментар ,за да мога да кача останалите снимки отвън (че максималния брой е 5)

Прикачен файл

487045872_627673806923825_553058371772744121_n.jpg

Прикачен файл

486733036_607713285605414_7074050547356080044_n.jpg

Прикачен файл

462638100_908479150945223_8013334718705975179_n.jpg Задната северна страна на къщата е цялата в ако от охлюви (това което се вижда)
PIP - майстор
Тондах са по-леки, аз ги харесвам повече от брамак, заради това, че са керамични. Задължително направи двойна скара, това е най-ефективното и евтино решение срещу течове, конденз и екстремни температури. Покрива изглежда добре като конструкция.
Globe - специалист
Благодарско :) Хубаво е да чуеш че изглежда добре :) Аз от тази материя нямам много познания ,но и на мен ми изглеждаше добре направен конструктивно. Лошото е че просто са го наредили с тези керемиди.. Освен че се рушат и разпадат , някой са и криви на лък :shock: . Има такива които са се изхлузили по ниските редове .. Опитвах се с повдигане да ги наместя отвътре ,но работата почти невъзможна.. Те и зъби нямат някой вече.. ,а и са толкова изметнати ,че не се закачат на летвата :lol: :lol: . Отделно смесването на 2-3 вида керемиди помага за това.. Единия от видовете беше с 1см различен размер (не помня на ширина или дължина)... :rock:
hidrazin - майстор
нед мар 30, 2025 10:10 amGlobe написа:
Къщата е завършена 2008г.
Проблема е че е затворен със стари български керемиди (видимо поне 2 вида).
Ба. Не ти проблема старите български керемиди.
Щом говорим за 2008-ма, проблема ти са новите, демократични керемиди - от некачествена глина и лошо изпечени.
Толкова мъх и лишеи по керемиди съм виждал само по партизанска землянка дълбоко в гората. :-D
Подобен филм го играх преди около 7 години. Запазих повечето от старите (два вида) като донадих 300 броя по 20 стинки от къща на която сменяха всичките.
(Моите "майстори" казаха да купя 100-200. Аз купих 300. Останаха към 30 броя...)
Но да, и аз имах недоизпечени керемиди дето се ронеха бяха изтънели до люспа. Плюс счупени/пукнати.
Всичките такива недоизпечени и жълти бяха на северния скат на ниската част от покрива. Такова имали - такова слагали тогава. Накъде края на 60-те и началото на 70-те.
Качествена глина и добре изпечена държи хилядолетия. Справка тракийски керемиди и съдове, римска керамика .....
Демек керемида тествана 30-40-50-100 години на покрив, ще изкара много пъти по толкова.
Та те така, ето какво се получи с керемиди на над 50 години. :)

Прикачен файл:
Керемиди.jpg
Прикачен файл:
Керемиди 1.jpg

нед мар 30, 2025 10:10 amGlobe написа:
Къщата е завършена 2008г.
Дали би си заслужавало ако цената е добра да взема от сега дъските за покрива ,да ги наредя на скара да съхнат (защото ще са пресни, пресни..) и даже да ги импрегнирам догодина.. (В този ред на мисли търся съвет за добра защита /импрегниране на дървесината). Или да не се занимавам и да си търся по-добре цена за готови импрегнирани дъски ?
Амииии... не знам разликата в цената на импрегнирани и не. Моя покрив беше с наковани дъски но с лепени с глина/кал керемиди.
С дъските доста се изФърилФ - купих прекалено много а се наложи да сменя много малко. Старите масово бяха здрави.
Сега имам "на склад" за половината покрив. :-D
За импрегнирането - на близо нямаше от къде импрегнирани, макар в района да има много не само фирмички а и заводи за дървен материал.
Основно се наложи да импрегнирам летвите за сачаците и челните дъски (а не яха малко). Лесно е.
Нареждам палета, върху тях летви/дъски и пръскам с Bochemit с пръскачка за лозе.
Обръщам и пак пръскам обратната страна. Цигара време и повтарям - демек по два пъти от всяка страна.
На другия ден вече са дръпнали. Минавам ги пак по два пъти с БЕЗЦВЕТЕН ЛАК и като дръпнат ги редя на пластове с летви между тях за да съхнат.
Разбира се лакирането само за челните и сачаците.
Импрегната и лака (на водна основа) съхнат доста бързи лятото при тия жеги кога го правих.
По спомен на ден за 2 часа (след работа) ми отнемаше за импрегниране и лакиране на 10-тина квадрата летви/дъски.
Пък и толкова място имах на площадката за колата да наредя палета.
Успех!
:partyman:
P.S. Едната снимка е от ремонта на покрива - ясно е.
Другата е три години по-късно с DJI
И сега пак е същото - след още 5 години.
kozl - майстор
нед мар 30, 2025 10:35 pmPIP написа:
Тондах са по-леки, аз ги харесвам повече от брамак, заради това, че са керамични. Задължително направи двойна скара, това е най-ефективното и евтино решение срещу течове, конденз и екстремни температури. Покрива изглежда добре като конструкция.
Преди 2 г. правихме ремонт на сградата и сменихме керемидите на един скат от покрива. Причината липса на керемиди стралджа с една вълна. Целият покрив е с такива керемиди, а от десетина години вече не се произвеждат. Новите керемиди македонски тондах с 2 вълни се оказаха доста по-трошливи от българските. Само няколко крачки направих в-у новите керемиди и 8 се спукаха. Докато ги сменях строших още 3.
И сега като се качвам на покрива този скат го заобикалям.
Globe - специалист
вт апр 01, 2025 9:53 pmhidrazin написа:
Абе не съм 100% сигурен за старите керемиди :) На родната къща преди 17г сменихме по-голяма част от половината (1700 парчета) ,защото бяха станали тънки като лист и се разпадаха. Просто не бяха добре изпечени,а са купувани 80-те. Баща ми каза: "Това имаше.. Чакали сме от 2 през нощта на опашка ,за да ги вземем, като нямаше гаранция дали ще ни дадат." Естествено всичко беше по северната част на къщата. Явно всичко е до партида. 100% има огромно значение и при какви условия живеят,защото явно попиват доста вода и в следствие на студовете се разпадат. :) Иначе покрива ти изглежда мноого добре :) . Ей така още 50г да го гледаш :partyman: Първоначално си мислех моя да се пренареди и да му ударя 1 боя ,но усещането ми че керемидите няма да издържат толкова ходене е все по-силно :mrgreen: :-D Най-вече ме гложди че трябва да се сложи нещо под тях ,за да не ми заминат ремонтите :lol: Мембраната не дава 100% гаранция ,но има известно спокойствие :roll: Най-вече защотоняма да живеем там.. Ако сме постояно там винаги мога да проверя след градушка и т.н. Тоест да реагирам със смяна,но сега ще "заварвам" положения :lol: Импрегнирането си го представях точно както си го направил. Големия плюс тук е че ако ги взема сега, ще имам 1 година да ги суша, третирам и обикалям :lol: :lol: Така или иначе втория етаж на къщата е абсолютно празен ,а хола е голям 5х3,20 .. Мога спокойно да го напълня с "боклуци" както би казала една жена :-D
kozl написа:
Интересно.. Тук намирам все различни мнения. Едни казват тези са по-трошливи други - онези... Може да зависи и от модела на керемидата?
kozl - майстор
Globe написа:
Просто не бяха добре изпечени,а са купувани 80-те. Баща ми каза: "Това имаше.. Чакали сме от 2 през нощта на опашка ,за да ги вземем, като нямаше гаранция дали ще ни дадат." Естествено всичко беше по северната част на къщата.
Не е само до печенето. Много по-важно е съдържанието на глината.
Ако има варовици при печенето те стават негасена вар. Керемиди или тухли с такава глина само при навлажняване се разпадат. Но като има дефицит, качеството се загърбва и ще има и некачествена глина и набързо запечени керемиди.

На наш покрив в сграда ЕС под керемидите имаше остатъци от битумизирана хартия. За има малко над 20 г. тази хартия се е разпаднала на парцали и вече не предпазва от теч през керемидите.
Сега по ремонтирания участък е паропропускливо фолио. Колко ще изкара :?
В това, че става за хидроизолация съм се убедил на тестове, на които издържаше налягане над 6 бара и не пропускаше вода. Но това като ново, а като позастарее :?
Последна промяна от kozl на ср апр 02, 2025 3:55 pm, променено общо 1 път.
kr1100 - майстор
Поне във Варна в Топливо има мембрана турска. 2011 правих ремонт на покрива с такава мембрана.
Остана ми парче 1кв.м и го метнах на 1 маса на терасата на слънце студ и дъжд.И все още не е започнала да се нищи и разпада тази мембрана
PIP - майстор
ср апр 02, 2025 7:22 amkozl написа:
нед мар 30, 2025 10:35 pmPIP написа:
Преди 2 г. правихме ремонт на сградата и сменихме керемидите на един скат от покрива. Причината липса на керемиди стралджа с една вълна. Целият покрив е с такива керемиди, а от десетина години вече не се произвеждат. Новите керемиди македонски тондах с 2 вълни се оказаха доста по-трошливи от българските. Само няколко крачки направих в-у новите керемиди и 8 се спукаха. Докато ги сменях строших още 3.
И сега като се качвам на покрива този скат го заобикалям.
Възможно е. Моя покрив е с тондах, правих го 2008г и до сега нямам счупена керемида. Докато го правих една я изпуснах от покрива долу на пясък и остана здрава. Не съм счупил нито една докато правих покрива.

Тема "Съвет за ремонт на покрив, подпокривно пространство и т.н" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: