Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
georgi82 - специалист
Здравейте,пред мен изникна огромна дилема за пароизолацията на таванските ми стаи.Накратко за случая.Направих ремонта на покрива с цел обособяването на 2 детски стаи и едно коридорче към тях,на покрива над гредите има осб,над него двойна скара паропропусклива мембрана и керемиди.В подпокривното пространство се получиха 2 стаи с дължина 4.50 и ширина едната 3.60 другата 3.30,стените изградих с цв-та и ув-та с ширина 10 см запълнени с 10 см каменна вата.В двете стаи както и в коридора ето има по един покривен прозорец Velux.Стени с номер 1 са на разстояние около 2 метра от надзида на къщата,стените с номер 2(с прозорците)са на около 1 метър от надзида,стена номер 3 е между двете стаи(тя е 15 см, в нея са поповете които държат билото) и стена с номер 4 е към коридора.На външните стени с номер 1 и 2 съм сложил залепено с двойнолепещо тиксо за профилите пароизолационно фолио ONDULINE ONDUTISS BARRIER REFLEX 90 само от вътрешната страна на стаята и върху него съм хванал с рапиди картона, на стени 3 и 4 които се явяват вътрешни съм сложил същото фолио но и от двете страни на ватата.
За тавана съм оставил от 15 до 20 см от осб-то до нивото на картона които мисля да запълня с 20 см стъклена вата и под нея да залепя отново пароизолация на конструкцията и да затворя с гипсокартон.

И тук идват моите дилеми:
1. С толкова много пароизолация отвсякъде какво ще става с влагата от помещението?Дали няма да започне да попива в картона и след време да се появи мухъл отвътре в стаите и всичко да отиде на кино.Другото ми притеснение е свързано с това, че при недоглеждане от моя страна съм пропуснал факта, че това фолио дават да се монтира на скара и между него и гипсокартона трябва да има поне 3 см които аз нямам и няма и как да ги осигуря.
По принцип картона все още само съм го прихванал тук там с по 10 рапидки,и не е кой знае колко зор да го демонтирам при нужда,ако дадете някакви други идеи.
Друг въпрос е има ли изобщо смисъл от пароизолация за вътрешните стени(между стаите и коридора) тъй като те ще се отопляват и температурите в тях ще са що годе еднакви , като за начало ще се използва само едната стая.
2.И втората ми дилема(тя не е втора де ,по-скоро 100 и втора) е свързана с таваните,гледам по разни клипчета съветват да не се запълва цялото пространство с вата а да се оставя разстояние над ватата към осб-то защото щяла да мухляса и така например да слагам по 15 см ,а не по 20 за да оставя и 5 см за вентилация,въпреки че мухъл идва от влага ,а нея уж я стопираме с фолиото.Може да ми препоръчате и друго фолио дали за тавана или за стените.Защото все пак го правя веднъж и искам да е направено като хората.

Пропуснах да кажа, че в стаите основно ще се спи нощем през седмицата,през почивните дни ще бъдат обитавани по цял ден от 1 дете.

Извинявам се за дългата тема, дано ме разберете и помогнете.Благодаря ви предварително.

Прикачен файл

20240123_100411.jpg

Прикачен файл

20240123_100417.jpg

Прикачен файл

20240123_100432.jpg

Прикачен файл

20240123_100453.jpg

Прикачен файл

20240123_100355.jpg
шоп - майстор
Трябва вентилация и всички твои притеснения ще отпаднат. Най добре сложи 2 рекуператора.
georgi82 - специалист
По принцип прозорците имат едни клапички за вентилация, но ми се струва че ще са недостатъчни,а иначе това което съм направил с пароизолацията как ви звучи(правилно ли е или някъде нещо съм сгрешил или предстои да сбъркам).
schuldiner - майстор
Правилно мислиш - ако пароизолацията е 100% херметична, не те вълнува влага над нея. Освен ако не протече покривът, но тогава вентилационният слой 5 см няма да помогне, нито скарата към ГК :) Ако толкова те притеснява, че нямаш специалните летвички за пароизолацията, смени я с някаква, дето няма такова изискване.
Латексовата боя много помага самият ГК да не пропуска пари.
Според мен слагай навсякъде, вкл. преградните стени, понеже не е безбожно скъпа, а никога не знаеш кое помещение ще генерира повече от нормалното влага.

Да, вентилация е задължителна /проветряване/, ама тя е задължителна и за "дишащи" стени и тавани :-D
шоп - майстор
вт яну 23, 2024 2:34 pmgeorgi82 написа:
По принцип прозорците имат едни клапички за вентилация, но ми се струва че ще са недостатъчни,а иначе това което съм направил с пароизолацията как ви звучи(правилно ли е или някъде нещо съм сгрешил или предстои да сбъркам).
Тези клапички са колкото да няма конденз по велукса. Мижи да те лажем ако разчиташ само на тази вентилация.
Слагай си сериозна вентилация, най-дбре с рекуперация.

Слагай паробариери навсякаде където има вата. Днес е преградна стена и от другата страна е топло, утре може да е друго. Както каза колегата мембраната не е скъпа.

Блъскай и яко вата. Тези летвички и разтояния, които те притесняват са само за някакви вентилирани изолации и фасади.
georgi82 - специалист
Аз точно това бях решил,да пароизолирам всичко,ама нали разбирачи всякакви(...ти луд ли си ще тече вода по стените... ...аз това не бих го направил вкъщи... и на всичкото отгоре като видях накрая че и фолиото не съм го изпълнил точно по предписание от производителя започнах да се разколебавам)писах и на производителите да питам този метод на монтаж дали е надежден и да няма обратен ефект,ако не е ОК .... Не знам,бях си наумил да блъскам вата на тавана колкото може и това не било добре,трябвало да ветрее и ватата,та съвсем се ошашавих.Но пък от друга страна не мога да си представя всичката пара да се набие във ватата, за 0 време ще стане на лайно, а все пак и на дървенията помежду ватата няма да и е хич добре да се кисне в мокра вата.То не че ще я поливам с маркуча,няма да е баня или кухня но все пак..
georgi82 - специалист
Прегледах за тези рекуператори,но тук доста от отоплението включително и моето е на твърдо гориво,пелети и през зимата навън доста често мирише на пушек и ако отвориш прозорец и броиш до 10 ,вътре вече мирише на пушек и предполагам тези вентилатори ще вкарват точно тази миризма и със сигурност няма да е приятно стаята да е с нормална влажност ,но с миризма на пушек,който освен миризлив си е и отрова.Не знам дали ще е ефективно ако засмуква въздух от пространството между преградата стена и външната стена на къщата,защото там не прониква пушек отвън.
ср яну 24, 2024 9:49 amgeorgi82 написа:
....Не знам дали ще е ефективно ако засмуква въздух от пространството между преградата стена и външната стена на къщата,защото там не прониква пушек отвън.
А от къде идва този въздух?
Ал_ - специалист
georgi82, има филтри за тази цел
georgi82 - специалист
Е, то е ясно че идва отвън,но никога не е мирисало на пушек,както ако си отворя прозореца или терасата ,няма да се вакуумира разбира се,но има специфика на самия терен ,разположение и т.н при студено и тихо време иди - дойди,но ако е малко по топло и с ветрец, натиска пушеците надолу и е ужас.А за филтри съм съгласен, но дали има чак толкова ефективни?

Тема "Помагайте,дилема с пароизолация на тавански стаи." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: