Монтаж, топло и звукоизолации.
pipbel - майстор
Ще ми останат доста листи 4ерен шперплат след строежа.
Мислите ли че ще стане да го ползвам като външен слой на една пристройка 15м2 дето замислям да е долепена към къщата (оставил съм врата там даже) с перспектива да я направя малка спалничка там.
Замислил съм метално-дървена конструкция с изолация между гредите, отвътре ОСБ и гипскартон, а отвън тези шперплатови плоскости да накова.
После рабица отгоре им и мазилка.

Та - подходящ ли е шперплата за целта ? :?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Става, но не е ли по-добре да ги продадеш и да го направиш с по-подходящи материали?
pipbel - майстор
n_a, какво имаш впредвид под по- подходящи материали ?

То и тухли ще ми останат със сигурност, ама тая пристройка съм решил да я направя за разлика от останалата част от къщата по "сухата" технология, та да видим как ще е. Включително и пода и тавана замислям да са "сухи", на пода фибран с ГФ, по стените 10-12 см минерална вата, а на тавана - поне 15 см.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
OSB е по-подходящият материал.
pipbel - майстор
че що пък ОСБ-то да е по-добро ? :?
Шперплата си е по здрав, ламиниран е двустранно и е водоустойчив и ми се струва повече водоусточив от уж водоустойчивото ОСБ 3.
То и по цената им си личи де....
Чаро - Акълия
ако те притеснява дали ще издържи , слагай и се не бой.... само го импрегнираи и там дето е рязан и дорида не е рязан пак му пусни един хенкел от тоя битумния силикон ли е кво е, на наставките
аз с такива плоскости правих дюшамето на единя от камионите -от долу кал и луга/гняс от горе транспалетни колички
и не е мръднал вече година
иначе и осб-то си държи на влага .....

Тема "Кофражен шперплат - става ли?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: