• 1
  • 2
Монтаж, топло и звукоизолации.
(Надявам се, че задавам въпроса в точния подфорум)
Здравейте,
Монтирах на стена ето този стелаж (на снимката).
Закупен е от Praktis и производство на някаква немска фирма.
Намерението е на него да се държат книги.
Проблемът е, че стената, която виждате е между две стаи от апартамент в жилищен блок, строен през 80-те години, и е от някакви гипсови блокчета, та мене започна да ме човърка дали това нещо няма да се стовари на някого на главата.
Лавиците да от ПДЧ и са с разер 80*25 см, хоризонталните конзоли са 20 см, а вертикалните колони са дълги 50 см. Всяка от колоните е с три отвора за прикрепяне - на 5 см от двата края и по средата, т.е общо стелажът се държи на 6 дюбела.
Захващането е с приложените дюбели, които са с дебелина 6 мм и дължина между 3 и 4 см. (последното е по памет, но ако трябва ще отида до магазина да проверя колко беше размерът точно)
Производителят препоръчва дълбочина на отвора за дюбелите 6 см. Моите отвори не съм ги мерил с точност до милиметър, но имайки предвид дължината на винта са поставени на приблизително такава дълбочина.
Ще бъда благодарен, ако споделите мнения за стабилността на закрепването и идеи как да се повиши здравината му при такиа стени - с определен вид дюбели, лепило или нещо друго.

Прикачен файл

Stelaj (Small).JPG
Стелажът в монтирано състояние.
Stelaj (Small).JPG (42.34 KиБ) Видяна 6554 пъти
panalov - специалист
Не мисля ,че ще падне ,но може би е по-добре за твоя сигурност да сложиш дюбели 6х60, че тия който си сложил 6х40 са къси.
torbalan - Дървен философ
свали книгите и нареди тухли еденички колкото успееш да закрепиш (или нещо друго, дето два - три пъти по-тежко от книгите)
ако не падне - значи никога няма да я събориш с книги ;)

ако ще пада - по добре да е при контролиран експеримент...

edit:
"никога" да се чете "в обозримо бъдеще" ;)
Последна промяна от torbalan на чет ное 26, 2009 1:26 pm, променено общо 1 път.
ribnikolaevi - майстор
torbalan написа:
свали книгите и нареди тухли еденички колкото успееш да закрепиш (или нещо друго, дето два - три пъти по-тежко от книгите)
ако не падне - значи никога няма да я събориш с книги ;)

ако ще пада - по добре да е при контролиран експеримент...
Това не го приемай за абсолютна величина. Има процеси, които се развиват с времето, а експериментът ще е значително по-кратък. Но все пак процесите, развиващи се с времето обикновено дават някакви индикации (провисване или промяна на формата) преди да се случи катастрофалното събитие - падането на етажерката с книги върху нечия глава.
За по-сигурно може да си купиш каска и да обявиш зоната около етажерката за зона на задължително носене на каската :-D
Който наруши заповедта - глоба 5 лева. Това ще има двоен ефект - ще се съберат пари за някое културно-масово мероприятие. :partyman:
Crafty - специалист
За да падне тази конструкция, трябва да бъдат измъкнати минимум 4 дюбела - горните 2 и средните 2 ... по спомени един дъбел издържа на 4-5kN статично натоварване, което прави някъде около 20kN общо статично натоварване за да има резултат. Това означава 200кг. Ако не си държиш кюлчетата със злато наредени на поличките - това няма да мръдне само.

Индикация за появяващ се проблем все пак ще ти е отлепяне от стената в горният край и свличане на книгите :wink:

пп Сметките които съм приложил не претендират за изключителна точност, но не се и различават много от реалното положение.
ппп Все пак идеята на колегата за глоба е добра, особенно ако поличките са около входа на жилището - имаш 2 таксувания - на влизане и на излизане ... искам да съм касиер! :-D
ribnikolaevi - майстор
Crafty написа:
За да падне тази конструкция, трябва да бъдат измъкнати минимум 4 дюбела - горните 2 и средните 2 ... по спомени един дъбел издържа на 4-5kN статично натоварване, което прави някъде около 20kN общо статично натоварване за да има резултат. Това означава 200кг. Ако не си държиш кюлчетата със злато наредени на поличките - това няма да мръдне само.

Индикация за появяващ се проблем все пак ще ти е отлепяне от стената в горният край и свличане на книгите :wink:

пп Сметките които съм приложил не претендират за изключителна точност, но не се и различават много от реалното положение.
ппп Все пак идеята на колегата за глоба е добра, особенно ако поличките са около входа на жилището - имаш 2 таксувания - на влизане и на излизане ... искам да съм касиер! :-D
Всъщност имаш доста голямо разминаване! 20kN = 2t!
Тъй че първата глоба е за твоя сметка! :lol:
Носимоспособността на един дюбел ли е 5kN? На срязване ли? В какъв материал е толкова?
Да не излезе още една почерпка ...
Crafty - специалист
Няма проблем - пиши ми първото черпене.
Объркал съм дименсиите - не kN, а само N и да - пиша 20 а смятам 2kN. Идеята ми беше че с 6 дюбела е достатъчно презастрахован колегата.
Това е при работа на опън или т.нар. "изтръгване", при работа на срязване е в пъти повече.
Последно уточнение - говоря за пластмасов дюбел в тухлена стена ... има доста други подробности за точна сметка, но не мисля, че гипсова преградна стена (не гипсокартон) ще държи по-малко от тухла четворка.
mim - специалист
торбалане, книгите са по-тежки от тухлите, при еднакъв обем, ама то зависи и от каква хартия са, списанията са май от най-тежкия вид :)

не пускайте котката да се качва горе! :)
torbalan - Дървен философ
не знам до колко е достоверно (от укипедията е), но:
The density of paper ranges from 250 kg/m3 (16 lb/ft3) for tissue paper to 1500 kg/m3 (94 lb/ft3) for some speciality paper. Printing paper is about 800 kg/m3 (50 lb/ft3).

The density of solid clay bricks is around 2,000 kg/m³...
mim - специалист
:-D
принтерна хартия
80гр/м2

1лист е около 0,2мм
1м съдържа ~5000листа

5000*80=400 000гр

но книгите се печатат на по-тънка хартия, т.е. има повече листове в 1м височина
  • 1
  • 2

Тема "Стелаж на гипсова стена - ще издържи ли?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: