Монтаж, топло и звукоизолации.
daley - специалист
Кое е по-добрият вариант за стаи с тухлени стени - измазани с мазилка или лепен гипскартон върху тях? Какви са предимствата и недостатъците на двата метода?
ebahti - майстор
Спорен въпрос-и 2та си имат предимства и недостатъци...с картон става по бързо и лесно и чисто, мазилката си е малко мизерия ама си е класика в жанра
Понеже имам същото питане ще използвам тая тема (надявам се автора да не възрази) за да я допълня.

Оказа се, че при мен стените са доста криви и при евентуално изправяне с гипс ще стене хем по-бавно, хем по-скъпо. Логично дойде идеята да се сложи гипсокартон. Въпроса ми е - задължително ли е поставянето на каменна вата между гипсокартона и стената и ако не се сложи каква е възможността да се получи нещо като резонантна кутия и да чувам всяка стъпка на съседите?
ebahti - майстор
що каменна вата? сложи си обикновена вата 5см-не е толко скъпа......не е задължително а препоръчително
daley - специалист
ebahti написа:
Спорен въпрос-и 2та си имат предимства и недостатъци...с картон става по бързо и лесно и чисто, мазилката си е малко мизерия ама си е класика в жанра
Аз затова питам за предимствата и недостатъците, да мога да си направя сметката. Според мен с мазилка, ще има по-добра топло- и звукоизолация от лепен гипскартон. Правилно ли си мисля или греша в нещо? А и въпроса не е кое е по-чисто и по-бързо, а кое ще е по-комфортно и лесно за подържане след години. И още нещо да питам - като себестойност единия метод спрямо другия какво ще е ценовото съотнешение?
kalin72 - майстор
Много по-бързо, лесно и красиво е с гипсокартон. Относно топло- и звукоизолацията спор няма, че гипсокартон на конструкция+вата 10 см, ако имаш място, ако не 5 см каменна вата, е по-добрия вариант.
Изобщо, в строителството, където може, избягвай мокрите процеси.
daley - специалист
kalin72, варианта за гипскартон е лепен - т.е. без вата.
kalin72 - майстор
Ако е лепен трудно се изправят големи неравности. По-добре го направи на 2см (имало такива профили) и вата и си готов. Поне аз така бих направил :) Кабели или тръби спокойно минават отзад, в кухината, между ватата.
daley - специалист
Благодаря за отговора ти kalin72. Очаквам други мнения по въпросите ми.
vasilrig - специалист
колега, ако лепиш, не дей да лепиш външни стени. Ако нямаш добра външна топлоизолация има риск да се получат термо мостове на местата, където е лепилото и сте станат петна като боядисаш.Иначе съм за гипсокартона - всичко е по................

Тема "Стая с мазилка или гипскартон?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: