• 1
  • 2
Монтаж, топло и звукоизолации.
mishoboss - специалист
Здравейте, имам следния тривиален проблем - граничеща стена на спалня със съседи, през която всичко си се чува много хубаво. Тропаме си по стената за по-тихо при любовни ласки... абе класика! Стената принципно е с тухли Винербергер и от моята страна е измазана хубаво. Проблемът е обаче от другата страна - гипсокартон, директно лепен на лапи за тухлата. Мислех, че ще мина тънко (кажи-речи 500 кинта) и налепих два пласта корк на ролки с 5 мм дебелина, които се застъпват, за да няма фуга с достъп до стената. С обща дебелина от един сантиметър чист корк мислех, че шума ще се тушира осезаемо. Резултатът - почти никакво намляване на шума и половин бутилка Джим Бийм в мъки.

И сега идва въпроса - какво може да се направи от тук нататък? От опит знам, че най-добрата шумоизолация се постига с предстенна обшивка с ГК и каменна вата. Готов съм да го направя. С лекото уточнение, че няма да е ГК, а 18 мм ПДЧ панели. Така и така правя спалня и по дизайн една част на стената се закрива от гардероб, а другата се облицова с панели от ПДЧ с размери 63х35 см. Това, което смятам да направя е да сложа дървени летви с дебелина около 2 см по вертикала през равни интервали от 60-ина см. Между тях бухам яко вата, а върху тях въпросните панели. Всяка фуга се запушва отвсякъде с корк. Това ми хрумна. Въпросът е - това ли е най-доброто, което може да се постигне с минимално жертване на пространство (2 см)?

Прикачам снимка за онагледяване на ситуацията в момента. Ще се радвам на всякакви мнения и идеи. Аз съм сръчен човек, ще се справям. :)

Прикачен файл

2014-01-07 22.36.00.jpg
chapara - майстор
Не е добро решението, чрез скарата ще предадеш шума на ПДЧ-то. Според мен по добре налепи каменна вата и измажи с мрежа.
5kof - специалист
Позволявам си да се включа и аз в темата. При мен проблемът е със съседа отгоре. Като се прибере вечер към 22.30 от работа юнакът ги подкарва по домова книга: жена, син, роднини. И така до сред нощ. Та и при мен ли гипсокартон с каменна вата (ама повечко) е най-доброто решение?
mishoboss - специалист
chapara написа:
Не е добро решението, чрез скарата ще предадеш шума на ПДЧ-то. Според мен по добре налепи каменна вата и измажи с мрежа.
Скрата каца върху един сантиметър корк. Той би трябвало да тушира до голяма степен вибрационния шум. Или греша? Може да сложа и гумена лента между дървената скара и корка.
Трябва ми твърда, здрава основа, тъй както както споменах, отгоре ще се слагат ПДЧ панели. Няма да е гола стена с латекс.
Последна промяна от mishoboss на ср яну 08, 2014 1:33 pm, променено общо 1 път.
mishoboss - специалист
5kof написа:
Позволявам си да се включа и аз в темата. При мен проблемът е със съседа отгоре. Като се прибере вечер към 22.30 от работа юнакът ги подкарва по домова книга: жена, син, роднини. И така до сред нощ. Та и при мен ли гипсокартон с каменна вата (ама повечко) е най-доброто решение?
Принципно да. Окачен таван с вата. Аз съм така в половината апартамент и нямам никакви проблеми с тези отгоре.
mishoboss - специалист
Освен това, какво ви е мнението за поставяне и на найлон в целия кюп? Тоест става следния сандвич:

1. Мазилка
2. Корк 1 см
3. Дървена скара с дебелина 3 см
4. Минерална вата с възможно най-високата плътност между дървената скара
5. Найлон, кован с такер за дървената скара
6. ПДЧ плоскости

Шума, който се опитвам да изолирам е въздушен (говор, телевизор). Би трябвало да има добър ефект един такъв сандвич?
gechev - специалист
Големия ти проблем се разрешава с плочи от полистиролбетон. Шумопоглъщането е тънка работа. Помисли добре преди да се разделиш окончателно с комшийката и нейните вопли за помощ. :lol: :lol: :lol:
mishoboss - специалист
Това, което намирам са дебели поне 15 см тухлички, не плочи.
gechev - специалист
Може някой да прави 15 см блокчета. Аз ги правя 12.5 см за преградни стени, но режа и плочи за вътрешна или външна изолация с различни дебелини. Много вървят 7 см за усвояване нз терасите, когато не се реже парапета. Шумопоглъщането се постига с редуване на твърд материал с пластичен. Ако се прави с вата и гипсокартон, то ГК трябва да е двоен или минимум 2 см от двете страни на ватата. Полистиролбетона обаче е по добър, защото демфера / сферичките от полистирола/ са пазположени хаотично в циментния камък и звуковите вълни променят посоката си. Всяка следваща сферичка вибрира все по малко докато вибрацията изчезне.
  • 1
  • 2

Тема "Шумоизолация съвет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: