Монтаж, топло и звукоизолации.
Globe - помощник
Здравейте :)
Захванал съм се с една "болест", която ми влезе в главата преди 1 година.. Изграждане на преградна стена от стъклени тухли в която има и врата .. :)
Стената я има и в момента ,но над вратата има отделен прозорец и е реализирана с тухлите от преди 30 години. Ще покажа и разкажа детайлно за моята идея, това което съм купил и това как мисля да се случи. Нямам нищо общо със стройтелството ,но работя с ръце и обичам да мисля и правя разни "засукани" неща.
Първо ще покажа тухлите ,които съм закупил :)
Изображение

Проекта на стената изглежда така:
Изображение

Малко се разминават по цвят тухлите спрямо тези на проекта ,но мързела за вадене на точен цвят е по-голям :) :)
Грубо казано се търси такъв ефект:
Изображение

Сега малко повече инфо. След доста размисли, разглеждане на сегашната (лошо направена) и доста в интернет ,стигнах до извода да използвам 2 винкела 20*40 заварени един за друг. Така ще получа "П" профил в който да лежат тухлите във всички краища. Мислех да използвам просто "П" профил ,но тухлите са 19х19х8см и няма как да влязат плътно в такъв профил. Другия голям + е ,че ще мога да направя 2-та крайни вертикални винкела подвижни (само по един). Рамката ще е заварена и хваната с анкери за всички стени ,но в тези 2 края мога да оставя по 1 винкел плаващ и след завършване на стената да се пъхнат и залепят. Иначе доста трудно ще се подпъхнат последните тухли. Като цяло залагам на доста здрава конструкция и се надявам да стане такава. През всеки ред хоризонтално и вертилано ще има арматура Ф6 ,защото така или иначе има 18мм вътрешно разстояние между тухлите.
Закупил съм от специалните кръстачки:
Изображение
Тези правят 1 см фуга между тухлите и ги подравняват ,за по-лесно създаване на права стена. Поръчал съм от същите и с опцията за 6мм фуга ,но тази седмица трябва да пристигнат и ще видя дали пасват добре. (ако пасват ще имам едни излишни 200-220 броя на 1 см фуга,ако някой има интерес.)
Отделно съм взел и от тези планки с които крайните тухли се "стягат" към профила със самонарезни винтове.
Изображение.
За да стане по-здава конструкцията с вратата мисля над вътрешния прав ъгъл на вратата (над бравата) да пусна една планка заварена за горната част на конструкцията. Тя реално ще остане във фугите на плочките. Идеята е да гаси малко от вибрацията при евентуално тряскане на вратата. :).
Намерил съм опция за безпроблемно рязане на тухлите. Даже 8-мата тухла до вратата ще има 2 ключа за осветление(на двете стаи). В средата на тухлата ще има отвор в които се събират срещуположно точно 2 кутии 40мм за гипсокартон. Кабела ще върви от тавана по шината, от там в профила и накрая в тухлата.
За по-точно и по-добро проектиране на стената съм я направил с 1 тухла по-ниска от тази която е възможна.. Идеята е стената да започне с нещо като "зъб" ,за да е права спрямо пода и по-лесно да се създаде. Това което много се чудя е от какво да е този зъб? Трябва да е здрав.. Или през него да пусна дълги анкери или шпилки в пода, които да се заварят за конструкцията? Другото което много ме мъчи с какво точно, като материал да се зидат тухлите? Гледам в другите държави имат специална смес за това ,но тук едвали се продава..
За финал понеже сигурно ще стане дума, въпросната стена разделя една стая от кухня и така в кухнята е доста светло :) След реализацията ще е направо весело в кухнята :) :)
Ето така изглежда разположението:
Изображение
Реално това е и проекта за кухнята + коридора ,които ще се правят заедно със стената ! Има Х на стената в средата ,защото ще се премахва. :) :) :supz:
Поздрави ! :finga: :partyman: :partyman:
mkocev - напреднал
За реализацията не мога да споделя мнение или да дам съвет, тъй като нямам поглед върху тези "тухли". От гледна точка на дизайна обаче си мисля,че може да се направи по-хубава и ефектна врата. Може дс е метална. със стъкла, които да продължават растера на стената или дори плътна дървена, но пак с елементи, които да я свързват с концепцията. Вярно, че е чертеж, но така вратата, лично на мен ми изглежда чужда. На живо сигурно ще изглежда по-приемливо, но при цялото старание, според мен си струва да се помисли и за вратата.
Иначе идеята е готина и сигурно ще стане приятно. Успех :)
Globe - помощник
вт сеп 29, 2020 11:01 pmmkocev написа:
За реализацията не мога да споделя мнение или да дам съвет, тъй като нямам поглед върху тези "тухли". От гледна точка на дизайна обаче си мисля,че може да се направи по-хубава и ефектна врата. Може дс е метална. със стъкла, които да продължават растера на стената или дори плътна дървена, но пак с елементи, които да я свързват с концепцията. Вярно, че е чертеж, но така вратата, лично на мен ми изглежда чужда. На живо сигурно ще изглежда по приемливо, но при цялото старание, според мен си струва да се помисли и за вратата.
Иначе идеята е готина и сигурно ще стане приятно. Успех :)
Вратата е плътна и е натурален дъб :) Нарочно няма прозорци по нея ,за да може да изпъкне стената ,а е натурален дъб ,защото всички останали са такива и да не стане прекалено шарено.
Изображение

На живо тухлите са по-ярки ,което зависи и много от светлината :)
Globe - помощник
Днес пристигнаха "кръстачките" на 3мм и мисля ,че са фаворит.. В първия пост съм се объркал и съм написал 6мм ,но бях забравил ,че всъщност са на 3мм фуга. Определено ще изглеждат тухлите по-добре с по-малка фуга. Мисля ,че ще е достатъчно здраво и че има достатъчно място за лепило.
Изображение

Изображение

Ето така изглеждат и нагледно планките, които поръчах за "стягане" на крайните тухли към профила:
Изображение

Пластмасовата част е плаваща с дупка за да се нагласи арматурата да мине през нея (добре са го измислили).
Сега ми останаха едни нови +-220 броя такива кръстачки на 10мм (което е стандартно).. Ако някой реши да се занимава с подобно нещо бих му ги дал на доста добра оферта ;)
Globe - помощник
Малко сам си пиша ,но има и такива хора :) :)
Гледам ,че снимките от първата тема изчезнаха ,а не мога да редактирам поста.. За това ще ги пусна пак:
Това са тухлите
Изображение

Това е проекта:
Изображение


А това е проекта на кухнята с коридора ,който дели стената:
Изображение
Globe - помощник
За сега намирам само това лепило за стъклени тухли:
ISOMAT AK-GLASS
Дали някой има впечатление от този продукт/марка и други препоръки за материал за зидането на стената?

Тема "Стена от стъклени тухли. Идеи,съвети и др." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: